Toamna asta imi cumpar Stiletto!

1wephasdfdbCand vorbim despre stiletto, vorbim despre acei pantofi care au un toc extrem de subtire, care arata inconfortabil, dar totodata fascinant. Trendurile anului 2011 ne-au ajutat si de data aceasta si au combinat platforma cu tocul stiletto. Absolut genial… iar rezultatul il vedeti pe strazile Bucurestiului, atunci cand admirati in tacere o femeie care trece pasind increzatoare in propriul sarm.

Stramosii pantofilor stiletto

Tocurile inalte erau folosite cu multe secole inainte de aparitia primilor pantofi stiletto, iar inventarea lor ii este atribuita Catherinei de Medici in anii 1500, care le folosea din cauza faptului ca era scunda. Ea a fost cea care a creat aceasta moda in randul aristocratiei pariziene si apoi in toata Europa. De asemenea, tocurile inalte erau preferate de curtezanele japoneze, concubinele chineze si odalisce, ceea ce a facut ca acest accesoriu sa fie investit cu o simbolistica preponderent sexuala.

 

Cum au devenit celebri pantofii stiletto?

Salvatore Ferragamo exporta incaltaminte de dama in America la inceputul anilor 1900, devenind creatorul de pantofi al celebritatilor. Ulterior, Ferragamo s-a aflat in continua competitie cu Andre Perugia si Charles Jourdan pentru a crea cele mai elegante si fine tocuri. In practica insa, nu puteau folosi materiale moi care sa le permita rafinarea tocurilor pentru ca acestea nu puteau sustine greutatea femeii. Andre Perugia a fost primul care a desenat tocul stiletto,insa lucrurile au stagnat din cauza faptului ca nu-l putea realiza concret. Roger Vivier a fost cel care, in timp ce lucra pentru Christian Dior in Paris, a reusit sa imbunatateasca tocul, dandu-i forma unei virgule, prin introducerea unui ax de metal in interiorul acestuia. Astfel, Roger Vivier a ajuns sa fie cunoscut drept inventatorul tocului stiletto.

Datorita apropierii lui Ferragamo de lumea Hollywoodului, pantofii stiletto au devenit foarte populari in randul vedetelor in anii ’50 si astfel stiletto a devenit sinonimul sex appeal-ului. Anii ’60 au adus o rafinare a pantofilor stiletto, atunci cand varfurile lor au imprumutat din forma tocurilor, devenind mai subtiri si mai alungite. Anii ’70 au venit cu o imagine a tocurilor stiletto care ducea cu gandul la sex si subversiune. In anii ’80, femeile de afaceri au inceput sa poarte tocul stiletto ca o completare a costumelor business, pentru a-si intari imaginea ce transmitea putere si autoritate. Tocurile inalte au devenit in acelasi timp un simbol al extravagantei si stralucirii, un mod de exprimare a feminitatii.

 

Stiletto in actualitate

In secolul XXI, ManoloBlahnik, cu ajutorul serialului Sex and the City si al protagonistelor lui, a facut ca tocurile stiletto sa fie dorite de toata lumea. Aparitiile lui Sarah Jessica Parker le-au facut pe fanele serialului sa puna acestor pantofi eticheta de most wanted (cel mai dorit lucru). Astfel, tocul stiletto a devenit un simbol urban al independentei, care este foarte la moda si face femeile sa se simta extrem de sexy. Tocul stiletto si-a facut astfel intoarcerea in moda in anii 2000, cand femeile au inceput sa ii poarte din nou la birou, potrivindu-i la tinute casual si chiar la jeansi, pentru a da o nota feminina acestor tipuri de tinute.

Acum, pantofii stiletto, in special cei creati de ManoloBlahnik, Christian Louboutin sau Jimmy Choo sunt un accesoriu indispensabil in garderoba fiecarei vedete si orice femeie ar trebui sa aiba macar o pereche de stiletto din piele, cu toc inalt. Pentru ca acestia sunt pantofii ce exprima feminitate si senzualitate prin excelenta. In plus, au avantajul ca pot fi purtati si seara la o rochie eleganta, dar si ziua cu o tinuta casual, si nu trebuie sa va temeti ca va vor durea picioarele, pentru ca deja exista kituri speciale (le gasiti pe www.footpetals.com) care va fac pantofii stiletto preferati mult mai comozi.

 

Text: Bianca Badescu