Toamna se numara firele de par cazute: afla cauzele caderii accelerate a parului

Trecand printr-un proces de regenerare constant, este firesc sa ne cada zilnic pana la 100 de fire de par, insa tot ceea ce depaseste acest numar, devine o problema de sanatate, denumita in termeni medicali alopecie. Studiile au demonstrat ca in lunile de toamna caderea parului se accelereaza, cauzele fiind, in mare parte, aflate in stransa legatura cu conditiile climatice.



Parul ne protejeaza de soare

Exista trei etape de crestere si regenerare a parului, iar cercetatorii suedezi au descoperit ca in lunile de vara parul se afla in etapa de stagnare, ca urmare a necesitatii scalpului de a se proteja de razele solare. In faza anagena parul se regenereaza si firele noi imping la suprafata firele vechi, determinand caderea acestora. Faza urmatoare, faza catagena, este o perioada de aproximativ 2-3 luni in care cresterea parului stagneaza in mare parte, urmand ultima faza, telogena, in care se pierd pana la 100 de fire de par pe zi.

7 tipuri de par, fiecare cu samponul potivit

Cu alte cuvinte, firele aflate in stagnare in perioada verii, aproximativ 10% din intreaga podoaba capilara, incep sa cada in urmatoarele luni. Expertii suedezi au ajuns la concluzia ca majoritatea femeilor trec prin faza catagena in lunile de vara.

Schimbarile climatice

O alta cauza a caderii accelerate a parului toamna este reducerea luminii naturale ca urmare a micsorarii zilei. Totodata, schimbarile climatice sunt responsabile de dereglarile hormonale din organism, implicit de aparitia alopeciei. Vremea friguroasa, vantul si umezeala afecteaza scalpul si, in plus, purtarea caciulilor favorizeaza slabirea radacinii. Pe de alta parte, cu cat mai mult se raceste vremea, cu atat suntem mai tentati sa ne spalam cu apa fierbinte, fapt ce dauneaza foliculilor pilosi care-si pierd astfel rezistenta.

Dieta saraca in nutrienti

Fata de sezonul cald, toamna consumam din ce in ce mai putine legume si fructe proaspete, fapt ce dezechilibreaza cantitatea de nutrienti necesara parului pentru a se mentine sanatos.

In plus, pentru ca vara ne dorim mai mult ca niciodata sa slabim, urmam diferite diete drastice, fara a realiza ca acestea dauneaza, creand multiple deficite in organism. Deficitele de fier si zinc sunt cauze importante ale caderii parului, astfel incat, inca din primele zile de toamna se recomanda suplimentarea alimentatiei cu broccoli, fructe de mare, carne, ficat, oua, peste, tofu si cereale integrale.

Nivel ridicat de testosteron

Cu toate ca testosteronul este un hormon masculin, el exista in cantitati mici si in corpul femeii. In momentul in care acesta depaseste un anumit nivel, incepe sa afecteze foliculul pilos si, implicit si fazele de crestere si regenerare ale parului.

Parul tau are nevoie de o altfel de ingrijire? Iata reteta!

Studiile au demonstrat ca primavara si toamna organismul produce cea mai mare cantitate de testosteron.

Tratamentul anumitor afectiuni

Anumite afectiuni, mare parte dintre ele specifice toamnei, presupun un tratament medicamentos ce are ca efect advers pierderea firelor de par. De exemplu, tratarea acneei, in multe cazuri agravata pe timpul verii, presupune un tratament cu medicamente care provoaca alopecie la aproximativ 16% dintre pacienti.

Depresia este o alta afectiune care se instaleaza cu usurinta toamna, iar antidepresivele afecteaza radacina firului de par. Tratamentul impotriva hipertensiunii arteriale poate fi, de asemenea, o alta cauza care conduce la accelerarea caderii firelor de par.

Alte cauze ale caderii parului

Se pare ca in cazul alopeciei, ca si in majoritatea afectiunilor, stresul a devenit principalul factor cauzator, alaturi de o alimentatie gresita si un stil de viata dezechilibrat. Pe de alta parte, varsta este un factor determinant, dar si coafatul excesiv. Folosirea constanta a aparatelor de coafat, placa sau ondulator, dar si a produselor de styling, spuma, fixativ, gel, poate conduce in timp la sensibilizarea radacinii firului de par. Pieptanarea agresiva va grabi pierderea firelor de par, cu atat mai mult cu cat se afla in faza de regenerare sau stagnare.

Text: Madalina Manole