Toti ne consideram prieteni, dar… nu toti stim sa fim

shutterstock_14002372“Prietenie”… un cuvant scurt, dar cu semnificatie profunda. Acest cuvant trebuie sa fie asemenea rubinului, mic dar de mare pret. De ce? Pentru ca, in anumite momente din viata, prietenul este singurul care ramane langa tine cand toti ceilalti te lasa in urma. Cred ca fiecare dintre noi are propria definitie pe care o da relatiei de prietenie, de fapt, mai bine zis… a oamenilor pe care ii considera prieteni.

Ce intelegi tu prin prietenie? Ei bine, conform dictionarului explicativ al limbii romane prietenia este “sentimentul de simpatie, de stima, de respect, de atasament reciproc care leaga doua persoane; legatura care se stabileste intre persoane, pe baza acestor sentimente; amicitie, prietesug.

? Atitudine plina de bunavointa, prietenoasa fata de cineva.

? Legatura intre grupuri sociale, intre popoare, intre tari bazata pe aspiratii, nazuinte, interese comune.” Da, vreau sa subliniez ultima parte a definitiei, cea cu “interese comune”, dar doar putin modificata in “interes propriu”. De-a lunugul anilor ce au trecut, am avut parte de relatii de prietenie de tot soiul, unele adevarate, altele mai putin adevarate. Dat fiind ca relatia de prietenie nu are nicio legatura cu varsta, vreau sa va fac cunoscute cinci tipuri de relatii de prietenie si cum sa le faceti fata.  

1. Prietenia vazuta ca o afacere profitabila

Cred ca majoritatea dintre noi am avut o astfel de relatie de prietenie, in care fie ca profitoarea ai fost tu, sau ca tu ai fost cea de care s-a profitat… rezultatul este acelasi. Ce implica aceasta relatie de prietenie? Bunurile tale materiale oferite de bunavoie si nesilita de nimeni, sau obligata si cu un nod in gat… prietenei tale. Lucruri pe care mai apoi le recuperezi cu greu sau nu le mai recuperezi deloc. Stii, momentele acelea tipice in care iesiti amandoua in club iar ei nu ii place cum este imbracata si incepe sa-ti rascoleasca in sifonier luandu-ti pana si sosetele. Sa nu mai punem la socoteala ca, ajunse in club, observa cu stupoare ca, de fapt,… si-a uitat banii acasa. Continuarea sunt sigura ca o cunosti si tu destul de bine, astfel incat nu mai este nevoie sa ti-o dezvalui.

Ce faci in aceasta situatie? Situatie de care te-ai saturat, pentru ca iti da continuu un sentiment de batjocura care nu-ti da pace. Simplu. Ia atitudine! Nu poti fi mereu “obiectul” de care are prietena ta nevoie. Crezi ca pierzi multe daca se sfarseste prietenia cu ea? Crede-ma ca nu. Ba din contra, vei avea de castigat. Nu vei mai simti in permanenta faptul ca esti folosita, iar hainutele tale si celelalte bunuri material ale tale vor ramane unde le este locul, adica la tine acasa.  

 

2. Prietenia vazuta ca un suport emotional

Da, da, ai ghicit. Este vorba de tipul acela de prietenie in care problemele prietenei tale sunt cu mult mai mari decat ale tale. Genul acela de prietenie in care tu, binedispusa fiind, esti nevoita sa asculti toate problemele sentimentale ale prietenei tale, ajungand intr-un final sa te simti vinovata tu, pentru simplul fapt ca tu esti fericita si ea nu. Stii tu, prietena aceea care este vesnic nemultumita de tot ce o inconjoara. Ce poti face? Ei bine, sa o asculti doar atunci cand chiar crezi ca o va apuca pe cai necurate. Ascult-o doar in momentele in care stii sigur ca are nevoie de asta si cand esti sigura ca nu iti poate strica buna dispozitie. Oricat de prietena ai fi cu cineva, nu trebuie sa te intristezi de fiecare data cand ea are probleme. Si, ca sa il citez pe Ion Creanga, pune in practica “imi pare rau de tine, dar de mine mi se rupe sufletul”.

 

3. Prietenia vazuta ca o fuga dupa potentiali iubiti

Desi nu imi place sa vorbesc despre asta, pentru ca sunt patita de cateva ori, fac o exceptie pentru ca voi sa nu fiti nevoite sa treceti prin aceste traumatizante clipe. Poate ca ti s-a intamplat sau poate ca esti pe cealalta parte a malului si nu ai trecut prin asta, dar tin sa te anunt ca finalul este acelasi… mereu. Stii genul acela de “prietena” careia i se par toti actualii iubiti ai tai, deveniti fosti, potriviti pentru ea? Daca nu cunosti acest tip de prietena, trebuie sa stii macar cum sa o recunosti. Nu este greu, deoarece ea se manifesta mereu la fel. Te suna sa iti spuna ca ti-a vazut iubitul cu o alta fata, desi nu este adevarat, si te face sa crezi ca esti fraiera si ca el isi bate joc de tine, astfel incat sa ajungeti sa va certati. Dupa ce si-a atins primul punct, trece la atac cu… “A, ce voiam sa spun? A, da, cum te mai intelegi cu iubitul tau? Sunteti bine?”. In maniera aceasta decurge discutia, astfel incat sa ajunga intr-un final la fraza: “Nu stiu cum poti trai cu el, eu l-as fi parasit imediat, chiar azi”. Da, da, o vei asculta si te vei desparti de el. Trecand timpul, afli cu stupoare ca “prietena” ta formeaza un cuplu cu fostul tau iubit. Ce poti face? Nimic… din ceea ce nu trebuie facut. Nu reactiona urat si nici nu o jigni. Las-o si fa-o sa inteleaga ca tu l-ai lasat pe el nu de bun ce era si fa-i cunoscute motivele. Zambeste-i si nu-i da satisfactie sa te vada suparata. Mergi pe premisa ca nimic in viata nu se pierde, ci raman doar lucrurile de care ai nevoie. Mottoul meu in astfel de situatii este “Emotional, sunt terminata. Mental, sunt epuizata. Spiritual, sunt moarta. Si totusi fizic… inca zambesc !”. Deci zambeste!  

 

4. Prietenia vazuta ca un subiect de discutie… in lipsa ta

Secret? Ce este acela un secret? A da, ceva ce nu trebuie sa mai stie nimeni in afara de noi doua. Ai inteles?! Dificila si de neatins este aceasta abilitate de a putea tine un secret. Un secret care se presupune ca iti va pune reputatia in pericol si care iti va distruge contactele cu celelalte persoane. Se pare ca, din pacate, pentru unele persoane notiunea de “secret” este echivalenta cu “discutie libera”. Prietenia se bazeaza pe incredere reciproca. In cazul in care prietena ta nu stie ce inseamna incredere reciproca si te-a “parat” de nenumarate ori, inceteaza sa ii mai spui ceva. Stiu ca sunt momente in care chiar simti nevoia sa spui ce ai pe suflet (unei singure persoane, nu intregului cerc), insa, daca vezi ca este imposibil sa tina pentru ea ce a aflat… opreste-te. Nu faci altceva decat sa te injosesti si sa iti expui viata, fara voia ta, in fata tuturor. Tine minte ca doar tu ai dreptul sa spui ceva legat de viata ta si celorlalti, doar TU.

 

5. Prietenia vazuta ca un loc rezervat

Este posibil ca, dupa foarte mult timp, sa reapara in viata ta prieteni de care nu ai mai stiut nimic de foarte mult timp. Prieteni care reapar in viata ta, neinvitati si cu drept de sedere in… timpul tau. Nu-i nimic, mai legi prietenii uitate, dar ce te faci cand prietena ta cea mai buna este atat de geloasa incat… nu te lasa sa mai vorbesti cu altcineva in afara de ea? Genul acela de persoana care are o putere de influentare exagerat de mare si de puternica incat nu ii poti rezista si nu ii poti face fata. Daca ai o astfel de prietena care are intotdeauna ceva de comentat la adresa celorlalte prietene ale tale si care se supara daca iesi in oras fara ea, atunci trebuie sa iei atitudine. Stai de vorba cu ea si explica-i ca nu este normal sa se comporte asa si ca si tu ai o viata a ta si niste prieteni ai tai cu care iti face placere sa iti petreci timpul. Spune-i frumos ca este si ea invitata in locurile in care mergi si tu si ca poate veni oricand si ea. Astfel, o vei face sa inteleaga ca nu ai nimic de ascuns si ca relatiile tale de prietenie cu ceilalti nu afecteaza prietenia voastra. Daca iti spune ca te-ai schimbat, nu este neaparat in sens negativ. Uneori, aceasta schimbare este perceputa in ochii celorlalti ca faptul ca ai incetat sa mai traiesti asa cum lor le convine. Nu-ti cere scuze pentru asta. Incearca sa ii explici atitudinea ta si continua sa faci lucrurile asa cum crezi tu ca este bine pentru tine.

Acestea fiind spuse, tu decizi cu cine pleci mai departe la drum si de cine te lipsesti. Tot ceea ce trebuie sa stii este ca unele persoane te vor provoca, altele te vor folosi in interes personal, dar nu uita ca exista si persoane care te vor provoca sa devii mai buna. Invata sa accepti fiecare om asa cum este si alege din relatiile pe care le ai doar ce e mai bun pentru tine.

 

Text: Andreea Popescu