Totul despre E-urile din medicamente

E-uriFoarte multe persoane dezvolta reactii alergice la medicamente. Una dintre principalele cauze este chiar compozitia excipientilor, care poate include o lista impresionanta de aditivi.



 

E-urile din medicamente 

Pentru a da medicamentelor o anumita consistenta si un aspect durabil, producatorii din industria farmaceutica pot apela la o serie de artificii. Mai exact, este vorba despre folosirea unor aditivi care intra in compozitia excipientilor (substante ce intra in componenta unui medicament), invelisul care protejeaza substanta activa. Pentru excipienti sunt utilizati numai aditivi admisi de Ministerul Sanatatii Publice si de Administratia Nationala a Medicamentelor, insa chiar si asa pot contine E-uri si nu sunt total inofensivi.

In urma unor studii recente, s-a demonstrat faptul ca unii aditivi pot cauza reactii adverse si chiar afectiuni grave, cum ar fi astmul. Dupa terminarea investigatiilor, multe din tarile europene au exclus anumite substante considerate periculoase sau le-au redus pana la limitele admise.

 

Unii aditivi pot da tulburari de crestere

Patru din zece medicamente destinate copiilor contin aditivi care dau reactii tipice comportamentului hiperactiv, arata un studiu al cercetatorilor britanici de la Universitatea Southampton. De asemenea, siropurile si tincturile destinate copiilor cu varsta pana la 3 ani pot contine conservanti periculosi, care le pot stopa pana si procesul de crestere.

In mod normal, este interzisa utilizarea aditivilor puternic coloranti sau conservanti in consumabilele destinate copiilor sub 3 ani. Pe deasupra, legislatia anunta ca pe etichetele medicamentelor trebuie mentionat daca un aditiv a fost produs cu organisme modificate genetic, pentru informarea expresa a celor care sufera de alergii. Numai aditivii strict necesari din punct de vedere tehnologic si care nu prezinta niciun risc pentru sanatatea acestora ar trebui sa fie admisi. In momentul in care sunt insa adaugati si astfel de aditivi nocivi, efectele adverse posibile sunt: iritatii la nivel ocular sau al epidermei, diverse probleme stomacale, tulburari de memorie, lipsa de concentrare.

Un alt studiu american, de o amploare mai mica, a demonstrat ca aditivii din pastile provoaca starea de hiperactivitate, putand dezechilibra serios comportamentul copiilor, facandu-i mult mai agitati si mai nervosi.

 

Rolul aditivilor din medicamente

Unii aditivi ajuta substanta activa sa se dezintegreze in particule suficient de mici pentru a ajunge in fluxul sangvin mai repede, altii au rol de protectie impotriva tulburarilor gastrice, iar cei mai multi dintre ei sunt folositi pentru identificarea grupei de medicamentatie. Culoarea specifica si stabila, obtinuta prin coloranti artificiali, este foarte importanta pentru cei care au o medicamentatie complexa, minimalizand astfel riscul unei supradoze accidentale.

S-a incercat de multe ori inlocuirea acestor coloranti artificiali cu cei naturali, insa colorantii naturali nu s-au ridicat la nivelul celor artificiali din punct de vedere al eficientei, intrucat pastilele s-au decolorat in scurt timp.

Bineinteles, medicamentele ar trebui sa aiba un termen de valabilitate rezonabil si atunci au nevoie si de conservanti, asa ca medicamentele, mai ales cele lichide, contin benzoat, renuntandu-se partial la sulfiti.

 

Importanta citirii prospectului

In concluzie, majoritatea medicamentelor contin E-uri, pentru ca momentan nu se pot scoate din compozitia acestora. Tot ce putem face noi ca pacienti este sa citim cu atentie prospectul si sa ne informam medicul de familie sau specialistul daca am observat reactii adverse.

Citind prospectul, ar trebui sa avem grija la anumite substante, cum ar fi:

-Glutamatul E 621, cunoscut ca si „potentator de aroma”, poate provoca migrene si ameteli;

-Tartrazinul E102 este cel mai folosit colorant si poate provoca crize de astm bronsic;

-Acidul benzoic E 320 si derivatii sai folositi ca si conservanti pot creste nivelul colesterolului;

-Nitritul de sodiu E250 este folosit ca stabilizator si poate produce boli cardiovasculare.

 

Text: Adelina Gruia – Medic specialist medicina de familie