Insomnia este, din punct de vedere medical, o tulburare a somnului, caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea dupa o scurta perioada de somn.
Specialistii au identificat trei tipuri de insomnie: trecatoare, intermitenta si cronica. Insomnia trecatoare se manifesta pe termen scurt, aparand de obicei de-a lungul unei perioade cuprinse intre o noapte si cateva saptamani. Insomnia intermitenta este termenul care desemneaza o insomnie trecatoare care este resimtita periodic. Insomnia cronica se manifesta prin lipsa somnului aproape in fiecare noapte pe o perioada de minimum o luna.
Atentie la stilul de viata
Exista circumstante care favorizeaza aparitia insomniilor: mesele copioase seara, consumul de excitante minore (cafea, cacao), consumul de medicamente energizante, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta. Exist? insa o serie de profesii cu ture de noapte ce presupun dereglarea cronica a ritmului somn-veghe.
Recomandari in prevenirea insomniei
• Mentinerea unui program de viata cat mai ordonat.
• Evitarea suprasolicitarilor, dar si a sedentarismului.
• Relaxarea inainte de culcare.
• Evitarea la masa de sear? a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vanat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, branzeturile fermentate; cina ar trebui sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative.
• Seara nu trebuie consumate alimente diuretice si excitante cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare.
• Seara, inainte de culcare, se vor face timp de cateva minute bai de aer in fata ferestrei deschise. Se recomanda un dus caldut sau rece, cu 20-30 de minute inainte de culcare.
Plantele ne linistesc
• Valeriana este folosita ca tranchilizant usor si somnifer – poate fi utilizata sub forma de comprimate, ceai sau tinctura;
• Passiflora combate depresia si are proprietati calmante si sedative;
• Sunatoarea are reale proprietati antidepresive, inlatura stresul, anxietatea, nervozitatea, imbunatatind calitatea somnului; se utilizeaza sub forma de comprimate sau ceai;
• Levantica este considerata un adevarat balsam al sufletelor; actiunea uleiului aromat pe care il contine are asupra psihicului efect echilibrant, linistitor, reconfortant, fortifiant, antidepresiv; se utilizeaza sub forma de comprimate, ceai, tinctura sau ulei, pe cale interna sau in baie, adaugand cateva picaturi de ulei in apa.
In acelasi sens pot fi folosite plante precum ciubotica-cucului, hameiul, teiul, talpa-gastei, musetelul si menta. Acestea pot fi utilizate sub forma de infuzie, baute caldute seara la culcare. Acelasi efect il obtinem si daca bem un pahar cu lapte cald indulcit cu miere seara la culcare. Pentru acelasi scop se pot folosi perne in care se introduc conuri de hamei, frunze de sulfina, roinita sau lavanda.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Ruxandra Constantina
Medic medicina de familie Competenta apifitoterapie
Centrul medical MED-AS 021 313 05 32