Vitaminele si sportul stimuleaza sistemul imunitar

Vitaminele si sportul stimuleaza sistemul imunitar In timp ce o dieta sanatoasa, forma fizica buna si starile emotionale pozitive stimuleaza si intaresc sistemul imunitar al organismului, boala, medicamentele precum si stresul excesiv il inhiba si il slabesc. In conditiile actuale, cand viata este mult mai stresanta, alimentatia este de cele mai multe ori dezechilibrata iar poluarea este maxima, avem nevoie de o stimulare a sistemului imunitar.



Vitamine care stimuleaza sistemul imunitar

Vitamina C este denumita si vitamina imunitatii, intervenind in foarte multe etape si secvente ale procesului de aparare a organismului. Stimuleaza secretia de interferon, mobilitatea fagocitelor, imbunatateste capacitatea de perceptie a celulelor imunitare la factorii agresivi, creste rezistenta organismului la febra. Mari cantitati de vitamina C se gasesc in: macese, coacaze negre, kiwi, patrunjel verde, ardei verde, citrice. Vitamina A are un rol esential in mentinerea sanatatii pielii si a mucoaselor, care sunt prima bariera in calea agentilor infectiosi. Aceasta vitamina intretine procesele imunitare, fiind necesara in secretia unor enzime si proteine cu rol in sistemul de aparare. Sursele naturale de vitamina A sunt morcovii, spanacul, varza, pepenii galbeni, laptele proaspat. De asemenea, vitamina B6 are rolul de a activa anumite enzime si este indispensabila in procesul formarii anticorpilor. Sursele naturale de vitamina B6 sunt untul, drojdia de bere, taratele de grau, soia, nucile etc.

 

Exercitiile fizice stimuleaza circulatia

Studiile recente arata ca exercitiile fizice regulate, efectuate ca un antrenament usor, timp de 15-30 de minute pe zi, pot stimula sistemul imunitar, prevenind o serie de boli. Explicatia este simpla: majoritatea anticorpilor sunt circulanti in sange. In timpul sportului, capilarele din muschi care, in general, stau inchise (deci fluxul sanguin la acest nivel in stare de repaus este foarte mic) se deschid, prin ele circuland o mare cantitate de sange. Astfel este folosit si sangele stagnant, sistemul circulator functioneaza spre cote maxime, anticorpii circula in toate zonele organismului si se produce oxigenarea corpului. Mai mult, este prevenit riscul coagularii, caci sangele a fost mobilizat din depozite, si totodata este stimulata refacerea sangelui si a globulelor rosii.

 

Text: Alina Lupa