10 lucruri pe care nu le ştiai despre botox

botox

Tratamentul cu toxină botulinică (Botox) este, de mai bine de două decenii, cea mai cerută și utilizată metodă antiaging la nivel mondial. Substanța injectată în zone cheie ale feței diminuează ridurile până la dispariție și, pe durata a câtorva luni, cât ține efectul, previne apariția altor riduri.

Interesant de știut este cum a fost descoperită toxina botulinică și cum a ajuns să fie folosită în medicina estetică, nu doar pentru ștergerea ridurilor. Medicul chirurg estetician Iancu Morad ne oferă câteva din cele mai inedite informații despre acest tratament.



Cum s-a descoperit toxina botulinică

Termenul de Botox este prescurtare pentru toxina botulinică, o tulpină descoperită încă din anii 1820. Pe atunci, Justinus Kerner încerca să determine de ce anumiți cârnați otrăveau zeci de germani. Toxina din carne, se pare, este cea care le-a cauzat moartea. Kerner a numit atunci afecțiunea cauzată de această toxină „botulism”, cuvânt care în latină înseamnă cârnați. Botoxul a început să fie folosit în medicina estetică mult mai târziu, prin 1987. Atunci, un medic chirurg estetician din Sacramento, Richard Clark, a publicat o lucrare despre efectele de netezire a ridurilor pe care le are această substanță.

Botox-ul ca armă biologică

În timp ce în zilele noastre este cu siguranță o armă împotriva ridurilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial toxina botulinică a fost studiată ca formă de armă biologică.

Botoxul poate trata depresia

Există cercetări științifice care arată că injecțiile cu botox pot ajuta în tratamentul depresiei. Poate că sună ciudat, însă există o explicație pentru asta. Emoțiile noastre merg mână în mână cu expresiile faciale. Astfel, relaxarea mușchilor faciali poate fi de ajutor. Aceste studii arată că botoxul poate întrerupe conexiunea dintre mușchii faciali care se încruntă și creier, ceea ce, în consecință, duce la atenuarea stărilor negative.

La Cabine sunt fiole antirid cu un continut ridicat de ingrediente active puternice are stimuleaza regenerarea celulara, mentin elasticitatea tenului si ajuta la relaxarea trasaturilor faciale pentru un efect asemanator botox-ului.

Tratează transpirația în exces

Pentru persoanele care transpiră în exces, injecțiile cu Botox pot fi salvatoare. El este injectat în puncte cheie pentru a bloca semnalele chimice ale nervilor care stimulează glandele sudoripare.

Tratează migrenele

În 2013, FDA a aprobat Botoxul ca tratament pentru migrene. Deși nu se știe cu adevărat de ce această substanță ameliorează simptomele, există studii care sugerează că împiedică semnalele de durere să ajungă la terminațiile nervoase.

Ameliorează durerea cronică

Botoxul blochează semnalele care provoacă încordarea musculară și duc la durere cronică. Injecțiile cu toxină botulinică pot astfel ameliora durerea și îmbunătăți calitatea vieții celor care suferă de crize de durere cronică.

Ameliorează afecțiunile vezicii urinare hiperactive

Botoxul este recomandat și persoanelor care suferă de incontinență urinară. Atunci când apar spasme la nivelul mușchilor vezicii urinare, rezultă scurgeri accidentale. Când botoxul este injectat în țesutul muscular, aceste spasme scad și se ameliorează mult problemele.

Relaxează musculatura

Injecțiile cu botox pot fi de folos și celor care, spre exemplu, suferă de bruxism. Adică scrâșnesc necontrolat din dinți. Trebuie să menționez de altfel și că toxina botulinică a fost folosită pentru prima dată ca tratament medical pentru o afecțiune oculară numită strabism. Are deci multiple întrebuințări medicale, nu doar de ordin estetic.

Rezultatele apar mai greu decât în cazul filler-elor

Filler-ele, cum ar fi acidul hialuronic sau cristalele de calciu, oferă rezultate imediate. Atunci când vorbim însă despre Botox, e nevoie să treacă câteva săptămâni pentru un efect maxim. Rezultatele variază de la persoană la persoană și este nevoie de obicei să repetăm tratamentul odată la câteva luni.

Farmaciştii Catena recomandă LA CABINE – BOTOX-LIKE

Poate trata și acneea

Există studii care arată că și acneea ar putea fi tratată cu botox, dacă acesta este injectat în zonele în care pielea produce mai mult sebum. Aceste injecții încetinesc practic producția de sebum care, de cele mai multe ori, este responsabilă pentru apariția acneei.

Botoxul, cea mai solicitată intervenție estetică antiaging

“Tratamentul cu botox este unul dintre cele mai solicitate tratamente antiaging. Injecțiile cu botox nivelează zonele cu riduri, iar pielea capătă un aspect fin, întins.

În acest mod, se obține un chip întinerit, fresh. Este ca și cum ai revenit dintr-o vacanță relaxantă sau ai avut parte de un somn odihnitor. Și asta pentru câteva luni bune. O astfel de impresie ai când te privești apoi în oglindă. Efectuată corect, de un medic cu experiență, intervenția îmbunătățește considerabil aspectul tenului, păstrând însă trăsăturile naturale”, explică medicul esthetician Iancu Morad, de la clinica Luxury Aesthetics.

Foto Shutterstock