5 beneficii surprinzatoare ale dusurilor reci

5 beneficii surprinzatoare ale dusurilor reciProbabil ca vezi dusurile reci ca pe un lucru groaznic pe care nu l-ai face din propria vointa, ci mai degraba, fortata de circumstante. Inainte de a-ti insirui beneficiile reale ale dusurilor reci, trebuie sa stabilim simplul fapt ca dusurile calde sunt un lux si nu o necesitate. De-a lungul celei mai mari parti a istoriei umane, oamenii erau nevoiti sa se scalde in orice apa, fie rau sau lac. Grecii au inventat sistemele de incalzire pentru baile publice in secolul 1, dar destul de interesant este faptul ca multi greci au ales sa continue sa faca baie in apa rece datorita beneficiilor pe care apa rece le aduce sanatatii. Va invit sa aflati 5 dintre beneficiile surprinzatoare ale dusurilor reci!

 

Dusurile reci ard grasimile

Exista doua tipuri de grasime in corpul nostru: grasime de culoare alba si grasime maro. Grasimea de culoare alba este personajul negativ si grasimea maro este tipul bun de grasime. Grasimea de culoare alba se afla in tesutul adipos din organism, impotriva careia luptam cu totii sa o eliminam. Atunci cand consumam mai multe calorii decat corpul nostru are nevoie pentru a functiona si nu ardem aceste calorii pentru energie, ele sunt stocate sub forma de grasime de culoare alba, care tind sa se acumuleze in jurul taliei, gatului si pe coapse. Grasimea maro este tipul bun de grasime, de care este posibil sa nu fi auzit niciodata, iar functia sa este de a genera caldura pentru a mentine cald corpul. Aici este o veste buna: atunci cand grasimea maro este activata din cauza frigului extrem, organismul incepe sa arda calorii pentru a tine de cald, lucru care ar putea oferi un ajutor in planul de pierdere in greutate. Cat de mult o ajuta? Ei bine, cercetatorii scandinavi au descoperit ca expunerea la temperaturi scazute conduce la o rata metabolica mai mare, ceea ce inseamna ca trupul arde mai multe calorii si grasimi.

 

Dusurile reci amelioreaza durerea

Sportivii isi fac de multe ori bai cu gheata dupa un antrenament viguros pentru a reduce intensitatea durerii. Nu trebuie sa faci si tu acest lucru, ci poti obtine un beneficiu similar cu un dus rece rapid dupa sesiunile de antrenament. Dusurile reci amelioreaza durerea, daca sunt facute inca de la primele simptome.

 

Dusurile reci imbunatatesc starea de spirit si vigilenta

Cine nu se simte un pic ametit atunci cand se da jos din pat imediat ce a deschis ochii? Pentru a evita astfel de stari, fa un dus rece inainte de a merge la locul de munca. Cand apa rece atinge corpul, respiratia se adanceste ca raspuns la socul expus (corpul incearca sa tina de cald prin cresterea aportului de oxigen).

 

Dusurile reci consolideaza imunitatea si circulatia sanguina

Dupa cum am mai spus,dusurile reci accelereaza rata metabolica, care ajuta la eliminarea grasimii. Ei bine, cresterea acestei rate activeaza sistemul imunitar, producand astfel un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apara organismul de boli. In plus, dusurile ajuta la evitarea hipertensiunii arteriale si rigidizarea arterelor.

 

Dusurile reci redau stralucirea parului si luminozitatea tenului

Daca vrei sa scapi de acnee, dusurile reci sunt de partea ta. Apa fierbinte usuca pielea, in timp ce apa rece strange cuticulele si inchide porii. In ceea ce priveste podoaba capilara, apa rece iti tine cuticulele parului inchise, ceea ce face parul mai puternic si previne acumularea impuritatilor in scalp.

 

Text: Andreea Popescu