5 mituri despre sarcina si varsta

shutterstock_15803815V-ati gandit vreodata ca sarcina la o varsta inaintata va aduce cu ea intrebari de genul: imi va afecta varsta sarcina? Voi fi mai predispusa la diabetul gestational (diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza secretiei insuficiente de insulina, care mentine cantitatea de glucoza din sange in limite normale) sau la preeclampsie (numita in trecut toxemie – se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste ingrijorator).

Chiar daca riscurile pot varia de la femeie la femeie, in zilele noastre medicii sunt de acord cu sarcinile tarzii. In scopul de a asigura o sarcina sanatoasa pentru toate mamicile, dr. Asha Sharma, seful Departamentului de Ginecologie de la Spitalul Rockland, New Delhi, clarifica top 5 indoieli cu privire la varsta si sarcina.

1. „Mai pot ramane insarcinata chiar si dupa 35 de ani? Daca da, voi avea o sarcina sanatoasa?”
Fertilitatea femeilor scade dupa varsta de 35 de ani si, in general, sunt sanse mici ca dupa 40 de ani sa mai poata ramane insarcinate. Ce-i drept, femeile care raman insarcinate dupa varsta de 35 de ani risca sa aiba o sarcina predispusa la diverse afectiuni cum ar fi diabetul gestational, endometrioza etc.

2. „Am 35 de ani si am ajuns la concluzia ca nu pot ramane insarcinata si ca singura mea optiune de a avea un copil este adoptia.”
Nu este adevarat ca nu puteti ramane insarcinata doar din cauza varstei. Desigur, sarcina tarzie prezinta anumite riscuri, dar asta nu inseamna ca nu puteti concepe un copil daca sunteti clinic sanatoasa. Cu ajutorul tehnologiei medicale avansate puteti deveni mama, avand propriul copil.

3. „Pana in 30 de ani, am mai fost insarcinata de 2 ori. O a treia sarcina va fi o problema pentru mine?
Este adevarat ca, in mod normal, dupa doua sarcini normale, o a treia nu va fi o problema, cu exceptia cazului in care varsta si greutatea dumneavoastra au crescut sau ati dezvoltat vreo boala cum ar fi tiroida, diabetul zaharat etc.

4. „Credeti ca suplimentele naturiste pot ajuta la o sarcina fara dureri? Ce parere aveti despre schimbarile in alimentatie?”
Este adevarat ca unele suplimente pe baza de plante ajuta la ameliorarea durerilor, iar o alimentatie sanatoasa ajuta cu siguranta, mai ales daca aveti ovare polichistice.

5. „Trebuie doar sa nu mai iau pilule si voi ramane insarcinata?”

Nu intotdeauna se aplica aceasta informatie, insa poate fi adevarata in unele cazuri. Dupa cum am mai spus, sarcina difera de la femeie la femeie, la unele femei este necesara o pauza de 6 luni de la terminarea tratamentului cu anticonceptionale.

Text: Andreea Popescu