Mituri false despre alimentația sănătoasă

mituri alimentare

Alimentația sănătoasă este un trend important, pe care industria alimentară nu are cum să-l ignore astfel încât pe piață apar din ce în ce mai multe versiuni „sănătoase” ale alimentelor tradiționale. Sunt, într-adevăr, acestea mai bune pentru organism?

 În volumul „Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit”, medicul și profesorul de epidemiologie genetică Tim Spector face lumină în complicata problema a alimentației corecte. Multe dintre principiile pe care majoritatea le consideră adevăruri incontestabile, sunt, de fapt, idei datorate unor campanii iscusite de marketing sau nu sunt bazate pe studii științifice riguroase.



Grăsimile saturate ne provoacă boli de inimă

Drept urmare, tot mai multe persoane se feresc de unt și lactate integrale și aleg variantele mai sărace în grăsimi sau cremele tartinabile obținute pe cale industrială.

Pentru scăderea colesterolului „rău” şi trigliceridelor, pentru funcţionarea normală a vaselor sangvine, îmbunătăţirea imunităţii şi restabilirea echilibrului nervos, farmaciştii Catena recomandă Omega 3 Forte de la Naturalis

Medicul britanic afirma că este un fals mit, căruia el însuși i-a căzut victimă iar acum atrage atenţia: „Persoana standard nu există”. Așadar, tocmai recomandările globale de genul „evitați consumul de grăsimi” ar trebui privite cu suspiciune. În cantități moderate, acestea nu au efecte devastatoare asupra sănătății.

Alimentele și băuturile fără zahăr ne permit să slăbim fără riscuri

În încercarea de a adopta o dietă cât mai sănătoasă și mai puțin bogată caloric, multe persoane optează pentru băuturi fără zahăr, considerate variante acceptabile, chiar și pentru o cură de slăbire. Din nou, fals, afirmă medicul britanic.

Cu excepția faptului că produc mai puține carii dentare, nu există studii relevante care să confirme o astfel de idee, ba chiar din contră. Îndulcitorii sunt prezenți nu doar în băuturi răcoritoare, ci și în biscuiți, pastă de dinți, vitamine sau medicamente și au rolul de a conferi un gust mai bun și de a prelungi termenul de valabilitate al produselor. În realitate, s-a constatat că zaharina are asupra organismului un impact asemănător cu zahărul, aspartamul duce la o creștere în greutate ușoară, iar sucraloza are ușor efect benefic, însă rezultatul studiilor depinde de la o persoană la alta.În plus, aceste substanțe, în general, ridică brusc nivelul glicemiei și au efecte negative asupra florei intestinale.

Carnea de orice fel e dăunătoare

Teoria a apărut în anii 60, când colesterolul din alimente a fost considerat cauza afecțiunilor cardiace, însă teoria a fost ulterior demontată.

Carnea conține apă, proteine, grăsimi, un procent mic de carbohidrați, fier, zinc și vitamina B. „Renunțarea la o grupă alimentară importantă precum carnea roșie fără o planificare atentă și găsirea unor înlocuitori adecvați poate duce la deficiențe nutriționale”. S-a constatat că, dacă e consumată într-o cantitate mică, aceasta reduce riscul problemelor de sănătate mintală, precum depresia și tulburările anxioase.

Veganismul este cel mai sănătos stil de alimentație

În ultimii ani, veganismul și vegetarianismul au câștigat tot mai mult teren. Industria alimentară a început să producă tot mai multe versiuni vegetale ale cărnurilor, brânzeturilor, iaurturilor și chiar înghețatelor.

Vegetarianismul aduce beneficii care se resimt imediat mai ales dacă este adoptat după o dietă bogată în carbohidrați rafinați, carne procesată și dulciuri. Însă, dacă un astfel de regim nu este gândit așa cum trebuie, există riscul carenței de vitamina B12 și fier, care sunt mai greu de obținut din plante și cereale. Un regim semi-vegetarian, adică renunțarea la carne de câteva ori pe săptămână este o opțiune în urma căreia vor avea de câștigat și sănătatea noastră, a tuturor și cea a planetei.

Cristina Dudău