7 alimente care iti pastreaza dintii sanatosi

0a0a0a9921547Pe langa o igiena orala corespunzatoare, mai exista si alte metode pentru a-ti mentine sanatatea dintilor. Alimentele pe care le consumam ne pot intari dintii sau dimpotriva, le pot dauna. Nu degeaba cartile din copilarie cu “omuletul verde” care strica dintii ne invatau ca acesta apare atunci cand mancam multe dulciuri si ne cariaza dintii. Dulciurile creeaza un mediu favorabil pentru bacteriile din placa si astfel se produce un acid ce duce la formarea cariilor dentare.

Daca stim sa alegem alimentele care lupta in mod natural cu bacteriile, care intaresc smaltul si improspateaza respiratia, vom avea un zambet stralucitor mai mult timp si mai putine carii in gura.

1.Alimentele bogate in calciu sunt bune pentru dinti si pot ajuta la intarirea smaltului. Nu vorbim insa de toate lactatele aici, ci in general de cele cu un continut redus de carbohidrati si cu o cantitate ridicata de calciu si fosfat, cum ar fi branza. Aceasta ajuta la echilibrarea pH-ului din gura si la intarirea smaltului dintilor.

2.Ceapa. Desi lasa un gust pregnant in gura si “imparfumeaza” neplacut respiratia, ceapa este foarte buna pentru dinti. Este bogata in substante sulfuroase care omoara bacteriile din gura, mai ales atunci cand o consumam proaspata, abia decojita.

3. Patrunjelul sau frunzele de menta, mestecate dupa masa, fac minuni pentru respiratie. Contin substante volatile care sunt transferate rapid din sange in plamani, astfel ca respiratia este improspatata.

4.Telina. Atunci cand mestecam telina, este produsa o cantitate mare de saliva care neutralizeaza bacteriile cauzatoare de carii si, in plus, este un abraziv natural (ne referim aici la bucati de telina cruda si nu la telina rasa sau preparata) care maseaza gingiile si curata spatiile interdentare.

5.Kiwi ajuta la prevenirea paradontozei, datorita continutului ridicat de vitamina C. Un kiwi are mai multa vitamina C decat oricare alt fruct, iar studiile arata ca deficitul de vitamina C duce la ruperea lanturilor de colagen din gingii, facandu-le moi si vulnerabile la bacteriile ce provoaca paradontoza.

6.Ciupercile negre chinezesti. Un studiu realizat acum cativa ani a aratat ca o substanta din ciupercile chinezesti impiedica bacteriile din gura sa formeze placa dentara.

7.Hreanul contine o substanta, aceeasi care ii da si gustul intepator, care inhiba proliferarea bacteriilor cauzatoare de carii.

Pe langa acestea, mai exista si alte alimente, in general legumele si fructele crude, bogate in fibre si cele care necesita sa fie mestecate mai mult timp, care sunt bune pentru sanatatea dintilor si gingiilor tale.

Pe de alta parte, ai grija sa eviti alimentele dulci sau cele care contin multe zaharuri, fie ele si cereale sau paine, si bauturile acide, ca de exemplu sucurile de fructe care iti pot afecta serios dintii. Este bine sa mancam fructe, insa nu in cantitati exagerate, pentru ca si acestea contin zaharuri si provoaca aciditate in gura.

Este important insa sa stim sa contracaram aciditatea. Ai grija sa nu te speli pe dinti imediat ce ai baut suc de fructe sau dupa ce ai mancat o salata, pentru ca iti poti eroda smaltul. Asteapta cel putin o jumatate de ora si, intre timp, bea apa sau lapte, care ajuta la reducerea aciditatii din gura.

Poti avea grija de dintii tai si invatand sa “ii hranesti” cu ceea ce le face bine.

Text: Bianca Badescu