7 factori de stres la serviciu peste care nu poti sa treci

shutterstock_2931930Toate joburile sunt inevitabil stresante, insa sunt cateva lucruri care nu trec, nu stau in puterea ta sa le rezolvi si ajung sa te streseze zi de zi, pana ce nu mai poti suporta presiunea. Daca regasesti cateva dintre situatiile de mai jos la tine la serviciu inseamna ca jobul tau iti creeaza prea mult stres si este cazul sa te gandesti la o schimbare.

  1. Favoritismul si nedreptatile la serviciu nu pot decat sa-ti cauzeze foarte multe neplaceri. Atunci cand promovarile, maririle de salariu, bonusurile, distributia sarcinilor de serviciu nu sunt facute in functie de performantele si capacitatile angajatilor, acest lucru creeaza stres. Si mai mult de atat, demotiveaza. Angajatii nu mai gasesc sensul pentru care trebuie sa aiba rezultate bune, isi pierd interesul, motivatia si entuziasmul, lucru care ii afecteaza negativ.
  1. Ambiguitatea, lipsa unei descrieri clare a sarcinilor de serviciu creeaza confuzii, certuri intre angajati si frustrari. Atunci cand te duci la serviciu si nu stii clar ce ai de facut sau te trezesti ca primesti tot felul de sarcini care nu au legatura cu postul pe care te-ai angajat, aceste situatii iti creeaza stres. Nu mai intelegi care sunt responsabilitatile tale si de ce faci ceea ce faci.
  1. Joburile unde concurenta este foarte mare, unde oamenii calca peste principii si moralitate pentru a ajunge in fata celorlalti, cu acea atmosfera de “jungla”, au un grad imens de stres. Nimeni nu poate lucra intr-o continua competitie, in care daca nu este tot timpul extrem de atent in jur, altcineva ii poate lua locul. Pentru un om normal, aceste conditii de lucru pot provoca si probleme psihice.
  1. Atunci cand ai sefi sau supervizori extrem de duri, tot timpul cu ochii pe tine si gata sa te pedepseasca cum ai gresit, nivelul de stres ajunge la cote exagerate. Chiar si la munca, oamenii au nevoie de un grad de libertate, iar atunci cand esti tot timpul controlat, jignit si pedepsit daca ai facut si cea mai mica greseala, incepi deja sa traiesti in teroare.
  1. Confortul la locul de munca este si el important. Daca de fiecare data cand ajungi la serviciu trebuie sa cauti la nesfarsit loc de parcare, daca biroul nu iti asigura un minimum de confort si ai tot timpul factori de stres atunci cand lucrezi, fie este extrem de cald, de exemplu, fie foarte frig, fie trebuie sa lucrezi in zgomot sau in spatii neaerisite, toate acestea incep sa-si puna amprenta asupra starii tale de bine. Putem spune ca functioneaza dupa principiul “picaturii chinezesti”, te streseaza incet, incet, pana ajungi la exasperare.
  1. Absurditatea sarcinilor de serviciu, lipsa lor de logica, munca de Sisif, a carei finalitate nu reusesti sa o vezi, precum si absurditatea deciziilor luate in companie pot ajunge sa te streseze extrem de tare la un moment dat, pentru ca iti dau sentimentul ca munca ta este fara sens.
  1. Un job in care angajatii au prea multe constrangeri administrative, ca sa le spunem asa (de exemplu, nu pot vorbi la telefon in timpul orelor de lucru, nu pot intarzia niciodata fara sa fie sanctionati), fie ele si minore, poate deveni foarte stresant pentru acestia. Pentru ca oamenii nu sunt roboti si nu pot lucra ignorandu-si nevoile si starile fizice/emotionale, prea multe limitari adunate ii pot demoraliza si ii pot stresa excesiv.

In general, aceste lucruri se intampla in firmele care nu au un departament de resurse umane sau in care acest departament nu-si face treaba. Daca ai observat cateva dintre practicile enumerate mai sus la locul tau de munca, poate ar fi cazul sa-ti cauti altul, pentru ca, de obicei, cand astfel de lucruri sunt prezente de mult timp intr-o companie, sansele ca ele sa se schimbe sunt destul de mici.

Text: Bianca Badescu