Programul de la job afecteaza alimentatia intregii familii

shutterstock_36420085Intr-o economie in care locurile de munca sunt din ce in ce mai putine, cu o rata a somajului destul de mare si cu un numar mare de persoane care isi sacrifica familia pentru a-si pastra locul de munca, alimentatia are cel mai mult de suferit, conform unui nou studiu.

Potrivit autorului Katherine Bauer, profesor asistent de sanatate publica si cercetator la Centrul de Cercetare a obezitatii, alimentatia sanatoasa are o legatura stransa cu locul de munca. Studiul a implicat 3.709 parintii cu copii la varsta adolescenta – dintre care doar 64% dintre tati si 46% dintre mame au fost angajati cu norma intreaga.

Conform rezultatelor studiului, mamele care lucreaza cu norma intreaga ofera mai putina mancare sanatoasa copiilor, gatesc mai putin iar frecventa fructelor si legumelor cumparate este mult mai redusa decat in cazul mamelor care lucreaza cu jumatate de norma.

O alta diferenta dintre parintii cu un job full time si cei cu un job part time o constituie ora la care este preparata masa. In primul caz, mancarea este preparata la ore tarzii, necesitand ca mai apoi sa fie reincalzita la cuptorul cu microunde, in timp in cel de-al doilea caz, desi mancarea este consumata in cursul zilei in care a si fost preparata, aceasta este mancata spre ora serii.

Facandu-se o evaluare a vietii de cuplu si a locului de munca, se pare ca stresul acumulat la job nu are o influenta negativa numai asupra vietii de cuplu, ci si asupra alimentatiei. Conform rapoartelor, parintii care se confrunta cu niveluri ridicate de stres la locul de munca au raportat un numar semnificativ de mic al meselor in familie si un consum redus de legume si fructe, comparativ cu parintii care au un nivel scazut de stres.

“Munca noastra a subliniat necesitatea luarii in considerare a presiunilor prezente in multe familii – in special in cele cu venituri mai mici. Este foarte important sa ajutam parintii sa gaseasca modalitati realiste si de durata pentru a-si hrani familiile intr-un mod mai sanatos”.

In vederea rezolvarii acestor probleme, oamenii de stiinta sfatuiesc atat partenerii de viata, cat si copiii sa-si ajute mamele la cumparaturi si sa inceapa sa gateasca mese sanatoase.

“Daca fiii nostri vor invata sa gateasca sanatos, nu numai ca vor fi mai sanatosi, ci, la varsta adulta, vor putea pune in practica aceste cunostinte si isi vor putea hrani propriii copii”.

Studiul a fost recent publicat online in Social Science and Medicine.

Text: Andreea Popescu