Cand colegul de birou se transforma intr-o mica “bestie”…

aaaaaAa-crop-vertStiu ca este dificil sa faci fata tuturor presiunilor acumulate peste zi la locul de munca si mai stiu ca munca oricarei persoane, indiferent de ceea ce presteaza ea, este obositoare si iti poate trezi sentimente negative.

Vin zile in care ai impresia ca nu ai timp sa termini ceea ce ai inceput si ca tot timpul din lume nu iti ajunge pentru a indeplini toate sarcinile pe care le ai. Dar ce poti face cand colegul de care ai tu nevoie are si mai multe sarcini pe cap? Sunt sigura ca, desi bietul coleg nu are timp nici macar sa respire, isi va face timp doua secunde pentru a te ajuta si pe tine, nu de alta, dar asa zice si in Biblie: “Ajuta-ti aproapele”. Dar ce faci daca regula colectivului este incalcata? Ce faci in momentul in care ai nevoie de ajutorul unui coleg, iar acesta incepe sa tipe la tine cat il tin plamanii ca el are si asa multa treaba si ca tu nu faci altceva decat sa il opresti din ceea ce face? Ei bine, partea cu tipatul nu mi se pare normala, nu in masura in care se presupune ca de la colegul mai in varsta ai ce invata.

Bunica mea imi repeta mereu: “Capul plecat nu-i niciodata taiat”, dar ce faci daca, totusi, capul iti este taiat? La figurat, bineinteles. Ce faci daca apar situatii de genul celei in care si munca pe care o prestezi este importanta si urgenta de cele mai multe ori, iar singurul care te poate ajuta este acel coleg care vrea sa demonstreze unei firme intregi ca plamanii lui sunt sanatosi? Sunt sigura ca multe dintre voi ati trecut prin situatii similare si ca unele ati reactionat, sau altele ati lasat capul in jos si ati inghitit in sec. Ei bine, vreau sa va fac cunoscute trei situatii si solutionarea lor pentru a nu fi calcate in picioare de fiecare coleg care are o zi mai proasta.
•    Prima situatie prezinta acel moment in care tu ai nevoie de ajutorul unui coleg, singurul care te poate ajuta, care este ocupat. Intamplarea face ca tu sa ai nevoie de el exact in momentul in care el nu isi mai vede capul de treaba. Ai doua variante: sa te duci si sa il rogi sa vina sa te ajute, ceea ce inseamna ca va trebui sa se opreasca din treaba lui pentru a te ajuta pe tine, sau sa astepti sa termine treaba, treaba ce ar putea dura toata ziua si dupa aceea sa il deranjezi. Inainte de a alege varianta, gandeste-te ca tu, in maximum o ora, ai de predat superiorilor tai ceva important. Ce faci?
•    A doua situatie arata in esenta ca prima, doar ca, de data aceasta, te duci direct la acel coleg si il rogi sa te ajute ca este urgent. Situatia ia o intorsatura neasteptata, moment in care el incepe sa tipe la tine ca nu are timp si sa-l lasi in pace. Ce faci, insisti?
•    A treia situatie are ca inceput celelalte doua de mai sus, doar ca finalul difera. Finalul este acela in care el tipa la tine si, de parca nu este suficient, vine si dupa tine in birou ca sa arate probabil si colegelor ce plamani sanatosi are. Stii situatia aceea in care colegul tau se transforma intr-o mica chestie, verde, cu vene iesite din toate partile si cu ochii iesiti din orbita? Ei bine, un astfel de specimen tipa la tine ca ai indraznit sa ii ceri ajutorul, desi el, la randul lui, este obligat sa ti-l acorde.
Ghidandu-te dupa situatiile de mai sus, ce poti face? Ai doua variante:
1. Sa tipi si tu;
2. Sa lasi capul in jos si sa taci si sa iei asupra ta vina.
Ei bine, prima varianta nu te sfatuiesc sa o pui in practica pentru ca replica “sa stii ca si eu pot sa ridic tonul” nu face altceva decat sa il intarate si mai tare pe colegul tau, nervos deja, care va incerca sa iti explice ca el nu tipa si ca, de fapt, acela este timbrul lui vocal. Daca il intrerupi amintindu-i ca aveati o discutie cu totul diferita, s-ar putea sa… tipe si mai tare. Deci te sfatuiesc sa gasesti alta replica, pentru ca asta nu duce la ceva bun. Si asta ti-o spun din propria experienta.
Oricare ar fi situatia, referitor la a doua varianta, tine minte ca nu este cazul sa fii tu cel care il va pari pe acest coleg insuportabil la sefii cei mari, oricat de frustrant ar fi comportamentul acestuia. Nu de alta, dar nu iti doresti sa fii vazut ca „paraciosul” echipei. In schimb, i-ai putea atrage atentia colegului ca iresponsabilitatea sa la job iti afecteaza tie munca in mod direct si, in cazul in care situatiile se repeta, poti recurge la ultima varianta, aceea de a-i raporta managerului (folosindu-te doar de cazuri concrete, fara generalizari) comportamentul sau.
Acestea fiind spuse, eu, personal, am ajuns la concluzia ca este important sa iti pastrezi o atitudine optimista si sa incerci sa iti rezolvi de unul singur problemele cu acesta. In plus, tind sa cred politetea si calmul sunt calitatile care te salveaza mereu intr-o astfel de situatie. Cel mai indicat este ca, dupa ce apele se limpezesc, sa cauti momentul oportun si sa ii ceri cateva sugestii pentru a remedia „neregulile” pe care ti le tot imputa.
Daca problema nu se imbunatateste, da-i un ultimatum, spune-i ca munca sa deplorabila iti afecteaza productivitatea si performanta si ca rezultatul obtinut in echipa ar fi mult mai bun decat cel pe cont propriu, ca nu iti da de ales si ca va trebui sa discuti cu seful. Stiu ca paratul nu-i o metoda tocmai buna, insa scopul scuza mijloacele.

Text: Andreea Popescu