De ce nu pot fi fericiti oamenii foarte inteligenti

In general, oamenii considera ca sunt fericiti daca au o cariera stralucita, un partener iubitor si o familie unita. Ce este fericirea? Este o intrebare cu multiple raspunsuri. Psihologul englez Ed Diener afirma ca fericirea este o „bunastare subiectiva”, mai exact o combinatie intre satisfactia propriei vieti si capacitatea de a experimenta mai multe emotii pozitive decat negative.

Despre fericire, scriitorul Ernest Hemingway spunea: „Fericirea la oamenii inteligenti este cel mai rar lucru pe care il stiu.”

Iata cateva motive care impiedica oamenii inteligenti sa fie fericiti:



Au o gandire analitica profunda

Oamenii cu un grad de inteligenta ridicat au tendinta de a analiza evenimentele prin care trec, mediul in care traiesc, avand perspicacitatea de a prevedea anumite situatii. Desi este o calitate, poate fi obositor sa analizezi prea mult, mai ales cand concluziile la care ajungi nu sunt tocmai imbucuratoare si incurajatoare. Este suficient sa observam oamenii din jur, cu defectele si adevaratele lor intentii, intrebarile despre viata, fara raspuns, problemele globale, ca sa ne dam seama ca este recomandat sa ne detasam de ele, pentru a putea fi linistiti si mai fericiti.

Au standarde de viata prea ridicate

Oamenii cu IQ ridicat au anumite asteptari de la viata, oameni, profesie. Daca asteptarile nu le sunt atinse, sunt dezamagiti. Desi au un IQ mare, nu au un IQ practic, care sa-i ajute sa accepte realitatea asa cum este. Ei nu se pot detasa de lumea ideala imaginara. Isi doresc ca aceasta sa coincida cu cea reala. Acest lucru nu se poate realiza, determinand nemultumire si frustrare.

Au teluri foarte inalte

Un IQ ridicat determina oamenii sa-si imagineze si sa-si propuna scopuri si semnificatii mai inalte.

Astfel, nu se pot bucura de ceea ce au obtinut pana in acel moment, iar daca nu reusesc sa atinga noile teluri, devin nefericiti, realizand ca lumea in care traiesc nu este locul potrivit pentru ei. Daca nu poti accepta lumea si perioada in care traiesti, nu ai cum sa fii fericit.

Sunt prea severi cu ei insisi

Datorita gandirii analitice profunde, acesti oameni isi amintesc greseli din trecut, greseli pe care incearca sa le compare cu principiile si standardul de viata actual, ridicat. Nu este greu de imaginat ce fel de sentimente ii incearca: nemultumire, nefericire si incapacitatea de a ierta. Se stie ca toate acestea alunga fericirea din viata omului. Prin urmare, nu este de mirare ca atunci cand avem aceasta tendinta nu poti fi fericiti.

Se simt neapreciati, neavand cu cine sa discute

Cat de benefic este sa ne inconjuram de oameni cu care putem discuta, mai ales lucrurile si problemele care ne preocupa! Odata ce te simti inteles, problemele parca nu mai au aceeasi greutate. Persoanele inteligente cu greu gasesc interlocutori interesati si pasionati de aceleasi probleme, ajungand sa resimta singuratatea.

Inteligenta emotionala trebuie cultivata din copilarie

Subiectele lor preferate de discutie nu sunt decat foarte rar planurile pentru weekend, vremea sau mancarea, dorind sa discute despre lucruri fascinante si semnificative. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca oamenii cu un IQ ridicat nu au nevoie sa socializeze la acelasi nivel la care socializeaza cei cu un IQ mediu, pentru a fi fericiti. Totusi, le face placere sa socializeze si sa poarte o conversatie interesanta.

Adesea pot dezvolta probleme psihologice

Conform unor studii facute de-a lungul timpului, s-a descoperit ca unele persoane cu un grad de inteligenta foarte ridicat au dezvoltat afectiuni de genul: boala bipolara sau anxietate sociala. Inca se fac cercetari pentru a se afla daca aceste rezultate sunt corelate cu un IQ ridicat. Bineinteles, nu toate persoanele foarte inteligente sufera de astfel de afectiuni. Cu toate acestea, sunt predispuse la diverse forme de depresie, ca rezultat al analizei profunde la care se supun.

Text: Elena Nicoara