10 sfaturi pentru o viaţă mai fericită

Frică, vinovăție, regret. Cum să facem faţă acestor emoții negative? Iată câteva sfaturi din partea profesioniștilor a căror slujba este să-i ajute pe alții să se simtă echilibrați.



  1. Te porți ca și cum te simți vinovată?

Poți stă liniștită dacă ai făcut tot ce ți-a stat în puteri. De cealaltă parte, dacă tu eșți cea vinovată – ai pierdut încrederea unui prieten – fă ceea ce fac oamenii care se simt vinovați: încearcă să-ți repari fapta. Întreabă-ți prietena ce poți face pentru a fi iertată sau încearcă să-ți plătești datoriile față de întreagă societate. De exemplu: oferă-te asistență să faci voluntariat pentru o săptămâna. De fiecare dată când vei face un bine în pofida răului făcut, adu-ti aminte de ce faci asta; într-un final te vei împăca cu ține însăți și vei fi capabilă să treci peste incident.

  1. Când este vinovăția folositoare?

Vinovăția servește ca scop atunrci când te ajută să îți păstrezi integritatea și te împinge să îți iei viața în propriile mâini. Studiu de caz. Să zicem că prima slujbă pe care ai avut-o a fost de inginer aerospațial pentru o companie care construia bombardiere de luptă. Slujba nu-ţi dădea un sentiment de dreptate morală, deoarece construiai mașini care omorau oameni. În locul acesteia ai vrut să cauţi un job care să-ţi permită să foloseşti calităţile de vindecător şi să poţi ajuta, așa că ai devenit psiholog.

  1. Care este diferența între compromis și lașitate?

Cineva care face un compromis poate accepta și un alt punct de vedere în timpul unei discuții politice, la o petrecere sau o discuție despre locul unde veţi lua cină. Un laş ascunde ceea ce crede (întotdeauna cedează când conversația se încinge sau cealaltă persoană are o voință peste care nu se trece), lucru care permite oamenilor să se folosească de el în anumite situații. Chiar dacă în anumite circumstanțe faci concesii, cheia este să îți exprimi opiniile clar, cu cărțile pe față.

  1. Care este cea mai bună cale să treci peste teama de opinia celuilalt?

Când ți-e teamă de opinia altcuiva pune-ți următoarele întrebări:

  • Mi-e teamă de ceea ce s-ar putea spune sau de ceea ce se spune despre mine?
  • Dacă cel care mă critică nu are dreptate, pot să-mi demonstrez punctul de vedere pe înțelesul tuturor?
  • Cât de bine mă cunosc persoanele de al căror punct de vedere îmi este frică? Dacă sunt străini nu au nici o baza reală pentru a mă ataca.

Adu-ți aminte aceste gânduri când vorbești cu cei care îți influențează încrederea în sine.

  1. Cum să iau cele mai bune decizii?

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci și care contează este cel care împlinește un sentiment personal de responsabilitate față de ceea ce iubești și felul de lume în care vrei să trăiești. Pentru a scăpa de celelalte lucruri care trebuiesc făcute – așteptările altor persoane – pune în balanţă ceea ce crezi tu cu ceea ce cred ei. Răspunsurile vor scoate la iveală pasiunile tale și care decizii sunt cele mai bune pentru ține. Ține-le minte scriindu-le și scrie-le de câte ori te simți constrâns de obligații. Studiu de caz.  Am început să scriu o carte, când am rămas fără serviciu și primul meu copil era pe drum. Curând am devenit obsedat că ar trebui să am grijă de familia mea cu orice preț, ceea ce însemna că mai bine îmi găsesc o slujba decât să scriu. Dar după ce am vorbit și cu alți oameni care se aflau și ei la o răscruce din viață lor, am descoperit o altă perspectiva – că ar trebui să fiu un model pentru fiul meu – așa că am terminat de scris cartea.

  1. Cum fac să trec peste piedici și descurajari?

Găsește lecția din fiecare experiență indiferent cât de greu pare. Este foarte ușor să observi cât de groaznice sunt unele lucruri și să gândești că nu ști cum să scapi de probleme, dar descoperind puterea ta interioară poți trece peste frustari și stres. Studiu de caz. În ultimile 8 luni am avut grijă de bunica mea de 92 de ani. Sunt singurul ei nepot și mă scoate din sărite. Aș putea înnebuni gândindu-mă că toate acestea nu vor lua sfârșit. Dar îmi retrag sentimentul de furie și mă gândesc că nu va sta pentru totdeauna lângă mine. Şi realizez că având grijă de ea mi-am predat o adevărată lecție de compasiune.

  1. Cum mă eliberez de obsesia detaliilor?

Fiind conștientă de modul în care gândești și cum te poți concentra vei fi mai deschisă să privești în perspectiva. Pune un bilețel pe frigider pe care să scrii „atitudinea mea de astăzi” pentru a păstra o gândire pozitivă. Apoi verifică-te de-a lungul zilei întrebându-te „Unde îmi concentrez atenția? Mă gândesc la experiențele mele optimist sau pesimist? Le privesc cu o tentă de frică?” Luând în considerare aceste întrebări mintea nu va mai fi atentă la detalii ci numai la ceea ce contează cu adevărat pentru ține.

  1. Cum recunosc diferența între perseverență și refuzul de schimbare?

Cele mai mari rezultate sunt obținute prin stabilitate și eforturi mari în muncă pentru a atinge un tel. Atleți de succes, scriitori și directori aplică această soluție. Studiu de caz. Dacă decizi să devii un avocat studiezi multe ore în ciuda oboselii și tentațiilor. Aceasta este perseverență. Dacă continui studiile când ai aptitudini foarte puține pentru limbaj și gândire abstractă, asta înseamnă rigiditate, lipsa de flexibilitate.

  1. Cum fac să trec cu vederea convingeri de genul „nu sunt îndeajuns de bun”?

Când te auzi spunând „nu sunt destul de bun” întreabă-te de unde vine această afirmație. Poate veni din partea părinților tăi, profesorilor sau subalternilor. Întreabă-te dacă aceste afirmații au fost vreodată adevărate. Înlocuiește aceste spuse cu încurajări de genul „am destulă energie, șarm și spirit de conducător că să realizez acest lucru.”

  1. Care sunt secretele autoacceptării?

Având  grijă de sănătatea ta mentală, psihică și spirituală îți reintineresti atitudinea și arăți respect făță de sine. Încearcă să faci ceva ce ți-ai dorit întotdeauna: fa-ți o rezervare pentru un tratament special anti-stres, înscrie-te la un curs de yoga, sau petrece ziua stând degeaba. Asumă-ți riscurile. Aceasta va face loc maturității și te va ajuta să  ai o atitudine pozitivă față de ține. Dacă se eliberează un loc bun la ține la serviciu, lasă de o parte nesiguranțele și ocupă acel post. Subliniindu-ți puterile și rezultatele vei avea mai multă încredere în ține. Stabilește-ți standarde înalte. Îți vei pava drumul către succesul personal și vei începe să-ți prețuiești rezultatele.

Foto Shutterstock