Ce este cyberbullyingul

cyberbullyingul

Activitatea socială online are părți pozitive și părți negative. Este adevărat că a început o nouă eră în comunicare și ne-a făcut viața mai ușoară, dar au apărut și efecte negative. Odată cu progresele tehnologice, hărțuirea cibernetică sau cyberbullyingul s-a extins alarmant.

De exemplu, hărțuirea cibernetică are consecințe devastatoare pentru tineri. Aceasta constă în insultarea sau umilirea cuiva prin intermediul comunicărilor online. Și vorbim despre un comportament care nu se limitează la curtea școlii. 



Consecințe psihologice

Spre deosebire de agresiune, cyberbullyingul nu necesită forță fizică sau intimidarea față în față. Oricine are o conexiune la internet și un dispozitiv conectat poate hărțui pe cineva online. pAcest comportament oate avea loc oricând, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Iar de cele mai multe ori  atacatorul se poate ascunde în spatele unei porecle și astfel poate rămâne anonim.

Întrucât copiii sunt principala țintă a cyberbullying-ului, această problemă ar trebui să fie o prioritate pentru adulți și pentru directorii de școli. Experiențele traumatice pot avea consecințe psihologice profunde la un copil și pot lăsa cicatrici pentru viață. Copiilor le este greu să răspundă la agresiune și, atunci când o fac, nu înțeleg întotdeauna consecințele acțiunilor lor. Din păcate, statisticile spun că cyberbullyingul a condus mulți tineri la depresie, izolare și, în unele cazuri, la sinucidere.

Cyberbullyingul-metode

Iată o listă de termeni care definesc diferitele tipuri de hărțuire online:

Dezvăluirea

O idezvăluire este un act deliberat de umilire publică a unei persoane prin postarea online de informații private, sensibile sau jenante despre aceasta. Informațiile dezvăluite pot fi nesemnificative sau grave. În orice caz, victima poate fi grav afectată.

Intruziune într-un profil de rețea socială

Această metodă constituie o infracțiune gravă. În acest caz, o persoană accesează contul de socializare al victimei și se dă drept aceasta pentru a face o glumă sau a posta remcarci care să îi  afecteze reputația. Această metodă poate avea consecințe grave, deoarece odată ce conținutul în cauză devine public, este foarte dificil să fie eliminate și să se restabilească reputația digitală a victimei.

Denigrarea

Denigrarea este partajarea sau postarea online a unor informații rușinoase despre un copil pentru a-i compromite reputația sau prietenia cu cei din cercul de apropiați, inclusiv prin fotografii personale, videoclipuri și capturi de ecran. Persoana care împărtășește aceste informații este de obicei un prieten sau o cunoștință a victimei.

Trolling

Trolling-ul este o formă de cyberbullying care implică insultarea unei persoane online pentru a-l provoca suficient încât să declanșeze un răspuns al acesteia. De obicei, aceste atacuri sunt personale și supără victima, care ajunge să se lupte și să se comporte necorespunzător.

Trucuri

Acesta constă în câștigarea încrederii copilului în așa fel încât să-și dezvăluie secretele sau informații jenante, pe care chărțuitorul le va posta apoi pe Internet pentru ca să fei văzute de toată lumea. Persoana se prezintă ca un prieten apropiat și un confident și îi oferă copilului un sentiment înșelător de siguranță înainte de a-i trăda încrederea.

Părinții – soluția problemei

În caz de cyberbullying, părinții ar trebui să rămână în primul rând atenți și calmi. Potrivit unor studii specializate, un procent ridicat de copii nu doresc să-și informeze părinții că au fost victime ale cyberbullying-ului, deoarece se tem că nu li se va mai permite să folosească internetul. Discutați cu copiii dvs. despre cyberbullying. Ei ar trebui să știe că această problemă este comună. Învățați-i noțiunile de bază ale siguranței online și interacționați cu ei zilnic și online.

Ca orice problemă, va dura mult timp până și dacă se va eradica cyberbullyingul. Cu toate acestea, există întotdeauna o soluție, atâta timp cât acționezi cu calm.

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock