Acid hyaluronic pentru buze pline

Acid hyaluronic pentru buze plineBuzele au rol in expresia faciala, pot exprima caracterul unei persoane si, bineinteles, pot accentua feminitatea. Augmentarea cosmetica a buzelor consta in ameliorarea conturului si marirea volumului pentru a imbunatati aspectul lor, in relatie cu structurile faciale inconjuratoare: pometi, nas, dantura.

Scopul augmentarii buzelor este obtinerea unei structuri tridimensionale care sa sugereze o emotie pozitiva. In cazul unei persoane de talie mica, cu oasele pometilor mai putin proeminente, cu o fata cu trasaturi delicate, buzele trebuie marite in raport cu aceste caracteristici. Din contra, o persoana cu un menton mai lung, cu pometi mai mari, poate beneficia de o augmentare mai importanta. Buzele Angelinei Jolie nu se potrivesc oricui.

Dimensiunile ideale ale buzelor
Buza superioara trebuie sa fie cam la 2 centimetri de piramida nazala, iar cea inferioara la 4 cm de menton (barbie). Linia trasata de la marginea narilor trebuie sa intersecteze usor coltul buzelor, iar buza inferioara sa fie cu 1-2 mm mai plina decat cea superioara. Unghiul nazolabial (intre nas si buze) trebuie sa fie de 85-105 grade. Maximul de volum si hidratare se intalneste la varsta adolescentei, urmand ca in jurul varstei de 30 de ani buzele sa inceapa sa-si piarda aceste caracteristici juvenile. Astfel, pot aparea caderea coltului buzelor, subtierea lor, si indeosebi a portiunii laterale, marirea distantei dintre piramida nazala si buze si stergerea conturului. Tot mai multe femei si chiar barbati solicita ameliorarea volumului si formei buzelor pentru a-si sublinia o anumita personalitate, a deveni mai atragatoare si mai feminine sau pentru a corecta transformarile cauzate de varsta sau anumite asimetrii. O simpla ridicare a coltului buzelor poate elimina aspectul trist al fetei instantaneu, iar reconturarea si rotunjirea usoara pot exprima prospetime si senzualitate.

Proceduri pentru marirea buzelor
La inceput procedura nu era standardizata si nu se executa tinand cont de anatomia locala, rezultatele fiind de multe ori neplacute, cu aspect nenatural – ca un cordon de la un capat la altul al buzelor. Astazi tehnica s-a rafinat, permitand o corectie subtila si naturala. Procedurile disponibile constau in injectari de substante de umplere temporare, semipermanente, permanente, implanturi sau chirurgie. Substantele temporare sunt reprezentate de colagen (aproape abandonat din cauza riscurilor reactiilor alergice si persistentei mai scazute in piele) sau de acidul hyaluronic. Grasimea autologa reprezinta o solutie semipermanenta cu o persistenta de ani de zile. Substantele permanente precum siliconul, hidroxiapatita, acidul polilactic, polimetilul metacrilat au fost in mare parte abandonate din cauza complicatiilor frecvente. Implanturile sunt reprezentate de tuburi de goretex sau material biologic.

Acidul hyaluronic, protagonistul buzelor voluptoase
Cel mai utilizat este, de departe, acidul hyaluronic, care permite o modelare naturala, medicul putand realmente sculpta buzele. Riscul reactiilor adverse este minim, mai ales in cazul acidului hyaluronic inalt purificat. Pentru ca este o substanta biodegradabila, rezista cam 6-12 luni la nivelul unde a fost injectat, dupa care tratamentul se poate repeta. Procedura se realizeaza sub anestezie locala (asemanator cu anestezia efectuata de dentisti sau prin aplicarea unei creme anestezice pentru 20-30 minute). Este nedureroasa sau foarte putin dureroasa si dureaza 15-20 minute. Dupa tratament buzele sunt edematiate, pot aparea echimoze, hematoame, asimetrii pasagere. Toate acestea persista cam 5-10 zile, dupa care se efectueaza uneori un retus. Contraindicatiile sunt reprezentate de herpes activ, infectii locale, diabet, alergii multiple, boli autoimune.

Complicatiile procedurilor de augmentare
Complicatiile sunt reprezentate in cazul injectiilor cu acid hyaluronic de reactii alergice, granuloame (foarte rare); in cazul injectiilor cu substante permanente complicatiile pot fi infectii, alergie, granuloame (destul de des), noduli, interferenta cu functia buzelor, senzatie de corp strain. Injectarea buzelor se poate face de la varsta de 18 pana la 70 de ani, cu conditia ca persoana sa gandeasca matur, sa poata intelege procedura si riscurile, si sa nu aiba contraindicatii. Se pot practica la inceput injectii cu acid hyaluronic, si daca persoana se decide pentru o procedura semipermanenta, se recomanda injectia cu grasime.

Succesul depinde de experienta medicului
Uneori un tatuaj semipermanent poate aduce un beneficiu in plus daca este executat de un tehnician experimentat. De asemenea, folosirea unui gloss hidratant pe baza de acid hyaluronic de mai multe ori pe zi poate pune in valoare rezultatele obtinute. Augmentarea buzelor poate fi un succes daca medicul are simt artistic, este atent la detaliu si detine experienta in domeniu.

Dr. Daniela Taher
Medic Specialist in dermatologie estetica
Centrul medical Med-As, tel: 021.313.09.21/23
Str. Regina Elisabeta nr. 57, Bucuresti
www.med-as.ro