Colagenul – aliatul nostru in lupta cu varsta

Colagenul – aliatul nostru in lupta cu varstaCate dintre noi nu se gandesc cu groaza la faptul ca, dupa 30 de ani, pielea prezinta o tendinta clara de a-si pierde elasticitatea si fermitatea, dand castig de cauza trecerii timpului? Din aceasta cauza, putem profita din plin de tratamentele actuale dermatologice pe baza de colagen, considerat indispensabil pentru a combate efectele vizibile ale trecerii timpului si definit ca „proteina cu efecte magice pentru piele”.

De fapt, colagenul este o proteina din piele, localizata intre epiderma si muschi, si care reprezinta 30% din continutul proteic al corpului uman. Avand functie in structurarea organismului, colagenul se intalneste in toate structurile corpului: piele, tendoane, ligamente si tesuturi conjunctive.

De ce avem nevoie de colagen?
Colagenul este produs in mod natural de corp. In momentul in care are loc procesul de regenerare al celulelor, colagenul joaca un rol primordial, intrucat sustine tesuturile moi. Originea cuvantului din limba latina indica faptul ca rolul acestei proteine este de a da viata unui „lipici” care leaga toate tesuturile in organism („colla”- gel, lipici; „genno”- a da viata). Tratamentele care au la baza colagenul (creme, lotiuni, masti) contribuie la pastrarea elasticitatii pielii si la evitarea aparitiei ridurilor si a deteriorarii cutanee. Finalitatea principala a acestor tratamente este regenerarea tesuturilor conjunctive, cu conditia sa fie folosite dupa varsta de 25 de ani.  Dar pentru a ne da seama de importanta unui tratament cu colagen, trebuie sa constientizam principalele roluri sale. In primul rand, trebuie sa stim ca rolul biologic al colagenului este dublu. Pe de o parte, face parte din matricea extracelulara responsabila de coeziunea tesuturilor si a organelor. Pe de alta parte, colagenul confera rezistenta, suplete si elasticitate celorlalte tesuturi. Alterarea colagenului are repercusiuni in functionarea a numeroase tesuturi si organe.

Reduce inflamatia, celulita si vergeturile
Datorita numeroaselor proprietati benefice ale colagenului, putem, in prezent, sa apelam la cele mai variate si mai noi tratamente ce au la baza aceasta proteina. Daca doriti sa scapati de celulita, vergeturi puternice sau piele inestetica, specialistii in domeniu recomanda tratamentul cu colagen. Acesta este un tratament profesionist, care hidrateaza si regenereaza pielea, ajutand-o sa arate elastica si curata, reducand aspectul de “coaja de portocala” sau de dungulite care strabat pielea (vergeturi). Tratamentul pe baza de colagen reduce inflamatia, stimuleaza circulatia sangelui si ofera si o catifelare de durata a pielii. Puteti face acest tratament si acasa cu produse cosmetice profesioniste care contin colagen, dar si in clinici de specialitate.

Colagenul, arma impotriva timpului
In cosmetica, colagenul este foarte des numit „arma impotriva timpului”. Pentru reducerea ridurilor, dar si a aparitiei lor, tot mai multe persoane apeleaza la tratamentul cu colagen. Tratamentul se poate incepe imediat ce testul la alergie este negativ. Colagenul este injectat folosind un ac fin la nivelul zonei dorite. Daca tratamentul nu se face sub anestezie, puteti simti senzatie usoara de usturime si intepaturi. O parte din substanta injectata e ser fiziologic si se va resorbi in cateva zile.  Dar trebuie sa stim ca tratamentele injectabile nu au un rezultat permanent. Materialul injectat va fi ulterior metabolizat de corp. Nu trebuie sa va asteptati la un rezultat de durata ca dupa metodele chirurgicale. Pentru cele mai bune rezultate in administrarea colagenului, este indicat sa consultati un medic specialist sau un chirurg plastician, care va poate explica toate metodele chirurgicale si nechirurgicale pentru a realiza ceea ce doriti.

Ce se intampla dupa ce intrerupem tratamentul cu colagen?
Dermatologul Luminita Marinescu ne asigura ca, dupa doar cateva injectii cu colagen, rezultatele se vor mentine pentru ca muschii „uita” sa se mai contracte anormal. Este recomandat ca tratamentele sa se faca o data la sase luni, deci doua tratamente pe an. Uneori, este recomandat sa se faca doua sedinte la un interval de o luna, urmand ca celelalte sedinte sa fie programate la sase luni. Dar daca, dupa o perioada incetam sa ne mai administram acest tratament cu colagen, nu trebuie sa ne ingrijoram pentru ca organismul incepe sa se echilibreze din cauza substantei deja administrate. Rezultatele sunt imediate, instalandu-se la doar cateva zile de la primul tratament administrat.

Text: Alina Gavril
Consultant: Dermatolog Luminita Marinescu,
Dermatolog Claudia Teodorescu