Adevarul despre abuzul emotional la locul de munca

abuz-emotional-loc-muncaCu siguranta exista femei si barbati de varste diferite, cu o educatie diferita si preocupari variate care isi urasc de-a dreptul la locul de munca, pentru care fiecare zi devine un chin. Unii ajung in pragul disperarii, nu mai stiu cum sa faca fata si se imbolnavesc la propriu. Aceasta teama cu care traiesc, repulsia activata de catre ceasul desteptator in fiecare dimineata este resimtita ca si cum s-ar afla pe un camp de batalie insa fara arme. Asta se intampla in momentul in care un angajat fie nu-si mai gaseste locul ca urmare a unor probleme personale, fie este abuzat emotional. Sa ne intelegem… abuzul emotional este o forma de violenta.



Cu demnitate

Abuzul emotional intervine in momentul in care unui angajat ii este atacata demnitatea, integritatea, competenta pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. O putem numi chiar teroare psihologica. Problema este ca de cele mai multe ori persoana supusa abuzului emotional nu este un angajat care nu da randament, ci, din contra, este vorba chiar despre angajatul model, un membru stimabil al organizatiei. Acest abuz emotional afecteaza sanatatea fizica si psihica a persoanei in cauza si poate conduce la probleme de somn, caderi nervoase, star de iritabilitate, depresie, probleme de concentrare, atacuri de panica sau chiar atacuri de cord. Cei supusi unor astfel de probleme pot chiar sa nu-si mai indeplineasca taskurile zilnice si ajung, mai devreme sau mai tarziu, sa-si dea demisia. Dupa ce parasesc locul de munca poate aparea si stresul posttraumatic.

Cum apare abuzul emotional si ce se intampla

Abuzul emotional apare precum un conflict, orice tip de conflict. Si indiferent de cat de mult un individ isi va da silinta sa rezolve problema… nu va reusi. Iar problema nu dispare, escaladeaza pana intr-un punct in care nu mai exista cale de intoarcere. Ceea ce s-ar fi putut rezolva cu bunavointa si un mecanism potrivit devine un fel de concurs intre cine are dreptate si cine nu. La mijloc apare nevoia de putere a unuia asupra celuilalt, animozitatile personale, gelozia, teama. Psihologia de grup incepe sa se faca simtita. Din pacate, astfel de comportamente sunt tolerate pe piata muncii mai mult decat ne-am fi asteptat, iar abuzatul emotional este atat de obosit incat nu mai are puterea necesara pentru a se putea apara, lasand totul in voia sortii. Astfel de traume la locul de munca reprezinta o problema devastatoare, iar „costurile” sunt foarte mari, desi angajatorii nu realizeaza acest fapt. Pentru a intelege mai clar ce constituie un abuz emotional la locul de munca, atunci cand va aflati in preajma unei persoane care simtiti ca va abuzeaza ar trebui sa va intrebati daca persoana in cauza va respecta, ce sentimente va incearca in jurul persoanei respective, daca in situatii emotionale aveti putere de control si daca problema este una pe termen lung sau daca apare ocazional. 

Ce se poate face in astfel de cazuri

Persoanele care au devenit tinta unui abuz emotional lansat de catre un grup de angajati trebuie sa inteleaga ca exista un nume pentru ceea ce „experimenteaza”. Apoi trebuie sa analizeze exact ceea ce au de facut. Se vor transfera in cadrul aceleiasi companii, se simt pregatiti pentru un nou job, de ce anume au nevoie pentru a lua totul de capat? Intrebari care isi cauta raspuns. Oare au nevoie de ajutor medical? Angajatii trebuie sa cantareasca toate aceste optiuni. Managementul trebuie sa fie vigilent, sa se implice, sa trateze angajatii civilizat. Acest abuz poate persista atat cat ii este permis sa persiste. Leadershipul emotional joaca un rol foarte important in ceea ce priveste prevenirea abuzului. Decenta, politetea, standardele inalte de etica la locul de munca conduc la aparitia unui mediu care nu va hrani sub nicio forma abuzul emotional.

Text: Ruxandra Dumitrescu