Iti rozi unghiile? Iata cauzele si remediile!

unghii-roaseIn termeni stiintifici, rosul unghiilor se numeste onicofagie si este un obicei des intalnit la copii si la tinerii pana in 30 de ani. Desi aparent este doar o problema de estetica, privit in profunzime, acest obicei poate pune in pericol sanatatea persoanei care se confrunta cu aceasta dependenta.



De ce iti rozi unghiile?

Rosul unghiilor este un tic nervos care poate ascunde o afectiune mentala destul de serioasa, in special atunci cand acesta degenereaza si devine un gest de automutilare. De obicei, persoanele care isi rod unghiile isi rod si cuticulele sau buzele, isi pocnesc degetele sau isi rasucesc insistent suvitele de par, toate acestea fiind simptome ale unei stari nervoase precare. Principalele cauze care duc la aparitia acestor obiceiuri daunatoare sunt stresul, anxietatea, oboseala cronica si tensiunea nervoasa. De asemenea, gestul poate fi privit si ca o forma de exprimare a agresivitatii. Daca obiceiul apare din copilarie, parintii trebuie sa descopere sursa declansatoare si sa ia masurile necesare pentru a restabili sentimentele copiilor. De obicei, cauze determinante pot fi schimbarea locuintei, divortul parintilor, un deces in familie sau chiar intrarea intr-o noua etapa de viata, de exemplu, inceperea scolii.

Rosul unghiilor pune in pericol sanatatea

Dincolo de problema estetica, rosul unghiilor poate declansa grave probleme de sanatate. Sub unghii se afla microbi si bacterii care, prin ingurgitare, ajung direct in organism. Stomacul si calitatea tranzitului intenstinal pot fi foarte usor afectate, diareea fiind primul semnal de alarma. De asemenea, ficatul se afla in pericol, acest obicei fiind factor declansator al hepatitei de tip A, denumita si boala mainilor murdare. Pe de alta parte, rosul unghiilor duce la infectarea si la deformarea acestora si contribuie la aparitia gingivitei, o boala infectioasa a gingiilor. Muscatul constant din unghii poate schimba forma maxilarului si chiar modifica pozitia dintilor.

Cum scapi de acest obicei?

Inainte de toate, ar trebui sa afli ce anume te determina sa recurgi la acest obicei. Incearca sa inlaturi stresul, oboseala si grijile care te macina si apeleaza la activitati care iti tin mainile ocupate. De exemplu, scrie, deseneaza sau joaca-te cu o mingie antistres. De asemenea, mesteca guma atunci cand simti dorinta de a-ti roade unghiile. Exista in farmacii solutii speciale, sub forma lacurilor de unghii, care, datorita gustului amar, te vor impiedica sa-ti rozi unghiile. Un alt sfat venit din popor, propune ungerea unghiilor cu ardei iute, caz in care trebuie sa ai mare grija ca mainile tale sa nu-ti atinga fata, in special ochii, pentru a evita eventualele iritatii ale pielii. O varianta care garanteaza succesul, este apelarea la manichiurista pentru a-ti pune unghii false, fie cu tips, fie constructie cu gel sau acryl. In ultima instanta, daca niciuna dintre aceste variante nu a fost productiva pentru tine, bandajeaza-ti degetele sau poarta manusi astfel incat sa nu mai existe posibilitatea de a mai ajunge la unghii si, totodata, consulta-te cu un psiholog pentru a determina si a inlatura cauzele care iti dau aceasta dependenta.

Farmacistii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti sa le oferi mainilor si unghiilor tale o ingrijire speciala, atunci cu siguranta vei fi incantata de crema pentru maini si unghii cu coenzima Q10 de la Genera! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole