Afectiuni dermatologice la copii

Afectiuni frecvente la copiii prescolariCe este impetigo? Este o afectiune foarte frecventa, pe care o recunoastem cu totii, doar denumirea fiind mai putin cunoscuta.
Apare frecvent:
• la copiii prescolari;
• foarte frecvent vara;
• mai frecvent la sexul masculin;
• predomina in colectivitati (gradinite, crese, scoli);
• predomina la cei cu igiena deficita sau cu afectiuni cutanate preexistente.

Este produsa de streptococ sau stafilococ sau ambii. Apare sub forma unor vezicule, pe baza eritematoasa (bubite cu lichid pe  fond rosietic). Vezicula se rupe si ramane o eroziune exudativa (umeda), care se usuca, aparand cruste galben – brune.

 Apare frecvent pe fata (perinazal, perioral = in jurul nasului si al gurii) si  membre. Se vindeca fara cicatrice, lasand uneori un discret eritem (rosata). Este foarte utila tratarea la timp a afectiunii, pentru ca ea poate evolua (foarte rar) si cu complicatii.
 
Tratamentul in formele superficiale, este doar local:
• prin dezinfectarea si curatarea leziunilor, cu solutii antiseptice, care dezinfecteaza tegumentul;
• prin badijonarea leziunilor cu coloranti;
• prin administrarea de antibiotice topice (de obicei dintre cele care nu se utilizeaza pe cale orala , pentru a evita sensibilizarile);
Desigur, un tratament corect si complet poate fi instituit doar de medicul
dermatolog, in functie de gravitatea leziunilor.

Streptococia scuamoasa a pielii capului
Ca si Impetigo, Streptococia scuamoasa a pielii capului apare la copii  frecvent in jurul varstei de 10 ani, initial discret.
Cauzele? Discutabile, dar este totusi considerata o forma de infectie streptococica. Afectiunea apare la nivelul pielii capului, cu formare de scuame albe, uscate, dispuse difuz, in straturi suprapuse, usor detasabile, care se extind, se ingroase, formand straturi groase, aderente la piele si la firele de par. Daca detasam acest depozit scuamos pielea ramane rosie. Uneori, procesul se extinde si la pielea din jurul scalpului, formand procese eritemato-scuamoase, exematiforme.
Ce este de facut? In primul rand trebuie indepartate depozitele scuamoase prin pomezi sau lotiuni keratolitice (pe baza de acid salicilic, rezorcina, etc.), pomezi cu reductoare, pomezi cu antibiotice. Dupa normalizare se impune aplicarea pomezilor de intretinere, cu scop preventiv, cel putin o data pe saptamana, timp indelungat. Desigur, foarte utila este prezentarea la medic pentru a diagnostica si trata gradat leziunile, in functie de stadiul lor.

 

Text: Dr. Aura Vladuti,
medic specialist dermato-venerolog