Afectiunile stomacului, cauze psihologice

Afectiunile stomacului, ecou al neplacerilor psihiculuiCorpul si psihicul se afla in stransa legatura si se influenteaza reciproc. Starea de bine sau de rau a uneia dintre parti determina starea celeilalte. Astfel, la fel cum o stare de sanatate precara modifica starea de bine interior, la fel si o afectiune a psihicului poate crea neplaceri la nivel organic.

 

Exista afectiuni fizice care nu isi au originea in actiunea unor factori externi, ci sunt ecouri ale unor neplaceri manifestate la nivelul vietii interioare a individului. Se face astfel o conversie a unei dereglari psihologice intr-una de tip somatic, organic. Aceste psihosomatizari pot afecta toate aparatele organismului:

– sistemul digestiv (prin boli precum ulcer, colita), endocrin (hipertiroidie, diabet), genito-urinar (impotenta, enurezie), cardiovascular (infarct al miocardului), respirator (astm, tuberculoza pulmonara), pielea (eczema) etc. Problema cere atentie, cere rezolvare, iar aceasta nu vine numai din partea unui medic, ci si din partea unui psihoterapeut. Fara a elimina cauzele de baza, problema va continua sa apara.



Tulburarile emotionale ataca sistemul digestiv

Sistemul gastro-intestinal este cel mai usor influentabil de situatiile stresante ale vietii pentru ca nervii care controleaza digestia sunt foarte receptivi la orice stimul. Astfel, pe fond nervos pot sa apara indigestia, gastrita, ulcerul sau sindromul colonului iritabil. Simptomele indigestiei sunt dureri abdominale, balonari, diaree sau constipatie, iar în cazul colonului iritabil apar greturi, stari de voma, dureri acute, balonare, senzatia golirii intestinale incomplete si eliminarea de mucus in scaun. Aceste boli apar ca urmare a unei tulburari emotionale ignorate, netratate, neexteriorizate. Dupa aparitia somatizarii, tratarea factorului psihologic declansator este cu mult mai dificila.

Persoanele introvertite sunt mai vulnerabile la psihosomatizari

Exista persoane pentru care interactiunea cu lumea exterioara este foarte dificila si se realizeaza cu un consum mare de energie. Aceste persoane, introvertitii, sunt cei mai predispusi afectiunilor digestive. Ei au tendinta sa isi nege constant conflictele de zi cu zi. Sunt orientati catre trecut si pastreaza in amintire orice detalii ale acestuia: relatii incheiate, esecuri, insatisfactii de orice natura etc. Durerile de stomac si constipatia denota o imposibilitate de a te desparti de trecut, ganduri neexprimate dintr-o moralitate aparent excesiva, dorinte reprimate din teama si complexe. Astfel de persoane se dovedesc a fi deosebit de critice si inflexibile atat cu ele, cat si cu ceilalti. Isi refuza excesele, chiar si de ordin verbal, iar orice rasfat este insotit de remuscari si reprosuri. Diareea poate reprezenta, in termeni psihologici, un flux de ganduri angoasante.

Femeile sunt mai predispuse

Femeile sunt de obicei mai afectate de tulburarile digestive decat barbatii. Graviditatea si ciclul menstrual modifica motilitatea intestinala. Aceasta stare este dublata de cauze psihologice, de o intelegere gresita a propriei feminitati.

Tratamentul, intre medicamentos si psihologic

In cazul in care problemele digestive si-au facut deja aparitia, primele masuri vin din planul medicinei. Medicul va prescrie medicatia corespunzatoare si va trasa coordonatele dietei. Vindecarea sau ameliorarea simptomelor nu poate fi insa gandita fara terapie. Acest tip de tratament isi propune eliminarea traumelor psihologice, a anxietatii, a stimei de sine scazute, a sentimentului de inadecvare, a problemelor interpersonale rezultate, fiind astfel o terapie mult mai complexa decat cea medicamentoasa.

Exprima-ti gandurile si emotiile

Important este sa nu iti reprimi trairile. Incearca sa iti gandesti starile si sa le exprimi cand simti nevoia, daca nu doresti ca anumite suferinte corporale sa „vorbeasca” in locul tau. Nu iti transforma problemele in scuze confortabile. Nu ai idee cat de confortabila este sanatatea. Invata sa te bucuri de odihna, dezlipeste-te fin de trecut pentru a putea trai prezentul cu prospetime. Nu iti mai calcula fiecare miscare si gand, incearca sa descoperi pasiune comunicarii dezinhibate. Incearca sa traiesti in acord cu ceea ce esti. Nu esti doar o imagine. Esti o persoana la fel ca celelalte, adica total diferita de fiecare „altul”. Bucura-te de tine!

Intre 32 si 67% dintre pacientii cu sindrom de colon iritabil au fost abuzati sexual sau fizic, colonul iritabil aparand ca urmare a auto-invinovatirii, a maladaptarii, a dereglarii pragului sensibilitatii viscerale.

 

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Psiholog Marinela Dutu