Alimentatia in timpul sarcinii

shutterstock_7880038Din momentul in care ovulul fecundat se prinde de peretele uterului, bebelusul depinde de mama lui pentru a se hrani. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand, o femeie trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Astfel, sansele de a avea o sarcina usoara, fara complicatii si de a naste un copil sanatos vor fi mult mai mari.

Fiecare viitoare mamica are nevoie de cat mai multe substante nutritive, vitamine si saruri minerale care sa ajute la buna dezvoltare a fatului, asigurand totodata buna functionare a propriului organism. In timpul sarcinii creste necesarul de proteine si glucide, asadar se recomanda consumul de lapte, branza, iaurt, carne (pasare, vita sau peste), oua, cereale integrale, orez, fructe si legume. De asemenea, sunt necesare in cantitati crescute fierul, calciul, acidul folic si vitamina D. Nu trebuie uitate nici fibrele alimentare care previn constipatia, afectiune des intalnita la femeile insarcinate, atat datorita modificarilor caracteristice graviditatii, cat si datorita suplimentelor recomandate deseori.

 

Carnea rosie, bogata in fier

Fierul, constituent important al hemoglobinei, are rol in transportul oxigenului spre celulele fatului. Pe perioada celor 9 luni de sarcina, necesarul de magneziu ajunge la 30 mg/zi. Sursele alimentare principale de fier sunt: carnea rosie, in special ficatul, rinichii si carnea de vita, galbenusul de ou, nucile, fasolea, spanacul, germenii de grau, fructele uscate, lintea si painea neagra. Deficitul de fier ii poate provoca anemie viitoarei mamici si poate genera implicit o stare de oboseala care sa afecteze fatul, crescand riscul aparitiei de anemie la nou-nascuti.

Legumele cu frunze verzi contin acid folic

Acidul folic (vitamina B9) este esential in sarcina. Aportul adecvat de acid folic este foarte important cu o luna inainte de conceptie si cel putin trei luni dupa aceasta pentru a reduce riscul de nastere a unui copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implica dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii). Surse de acid folic sunt: viscerele (ficat, rinichi), legumele cu frunze verzi, drojdia de bere, carnea.

 

Produsele lactate asigura necesarul de calciu si fosfor

Bebelusul are nevoie, de asemenea, si de calciu pentru dezvoltare, in special pentru oase si dantura. Este necesar aproape un aport dublu de calciu pentru ca dintii si scheletul bebelusului sa se formeze. Asadar, alimentele bogate in calciu sunt extrem de importante pe perioada sarcinii. Cea mai buna sursa de calciu o reprezinta laptele si produsele lactate, deoarece ele contin cantitati crescute de calciu, pe de o parte, si pe de alta parte datorita faptului ca intrunesc conditiile favorabile pentru absorbtia si utilizarea calciului. Astfel, raportul calciu/fosfor supraunitar, prezenta lactozei, a vitaminei D3, a citratilor si proteinelor favorizeaza absorbtia calciului. Un deficit de calciu favorizeaza aparitia unor crampe musculare dureroase la gravida si creste riscul osteoporozei, in timp ce excesul de calciu poate declansa contractiile uterine. De aceea, suplimentele medicamentoase de calciu nu sunt indicate in timpul sarcinii.

 

Complexul vitaminic B, necesar pentru bebelus

Vitaminele din complexul B ajuta si ele la dezvoltarea normala a fatului.

–          Vitamina B1 intervine in functionarea sistemului nervos, a inimii, a muschilor si in producerea de energie. Se gaseste in oua si linte;

–          Vitamina B2 este necesara pentru asimilarea lipidelor, proteinelor si carbohidratilor. De asemenea, ea contribuie la sanatatea pielii si a parului. Se gaseste in drojdie, cocos si migdale;

–          Vitamina B3 ajuta la reducerea colesterolului rau si previne hipertensiunea arteriala. Ea se gaseste in carnea de vaca, ficat, pui, branza, oua si drojdie;

–          Vitamina B6 este fundamentala pentru sinteza ADN-ului, mesager al codului genetic. Se asimileaza prin consumul de drojdie, oua si faina integrala.

 

Alimente de evitat

 

Majoritatea alimentelor consumate de catre mama ajung intr-o proportie mai mica sau mai mare si la fat. Desi placenta are rolul de a proteja fatul de substantele nocive pe care le acumuleaza mama, numeroase cercetari au demonstrat ca functia de bariera a placentei este relativa. De aceea, viitoarea mamica trebuie sa consume cu prudenta sau chiar sa renunte la anumite alimente:

  • Carne de porc, vita, pui sau peste insuficient gatita sau cruda deoarece poate contine o varietate de bacterii si virusuri;
  • Produse fast-food ce contin carne deoarece sunt reincalzite de mai multe ori. Acest tip de alimentatie poate produce infectia cu Listeria monocytogenes, o bacterie ce cauzeaza listerioza, boala care poate determina avortul sau nasterea prematura ori alte probleme serioase de sanatate. Si mezelurile vor fi consumate cu prudenta deoarece contin in cantitati mari sare, lipide si aditivi alimentari;
  • Peste spada, rechin, somn, macrou, ton deoarece contin metilmercur, un metal daunator cresterii creierului si a sistemului nervos al copilului;
  • Produse lactate nepasteurizate, incluzand cateva tipuri de lapte si branzeturi (branza feta, brie, roquefort etc) deoarece pot contine nivele ridicate de Listeria;
  • Sucurile nepasteurizate pot contine germeni incluzand Eschierichia Coli.

 

Text: Elena Diaconu