Alimente si plante medicinale pentru un par sanatos

-0a0a0a0a0a0a0a0shutterstock_33667063Barbatii si femeile deopotriva au aceeasi dorinta arzatoare de a avea un par sanatos si stralucitor. Aceasta se poate obtine cu ajutorul anumitor vitamine si plante aromatice sau al unei diete care hraneste firul de par. Parul nu este doar o extensie a corpului nostru. El a devenit un simbol al frumusetii. In scopul de a obtine un par stralucitor si sanatos, echipa TONICA a facut o lista cu vitaminele si ierburile care ajuta firul de par sa creasca si sa ramana sanatos.

Plante medicinale pentru un par sanatos

Prima planta care reda frumusetea si stralucirea parului atunci cand este administrata oral este coada-calului. Coada-calului contine 5-7% acid silicic, nicotina, palustrine, palustridine, fitosterol, beta-sitosterol, acid malic, vitamina C, ulei volatil, saruri de potasiu etc. Componentele active din planta au efecte antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii; de asemenea, conserva acuitatea vizuala si stimuleaza fluxul de sange. Dupa cum am spus, aceasta planta contine acid silicic care ajuta la intarirea oaselor, unghiilor si parului fragil.
Rozmarinul este o planta excelenta atunci cand este folosita local pentru a stimula cresterea parului. Atunci cand se aplica la nivelul scalpului, rozmarinul imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la eliminarea delicata a excesului de sebum si matreata, care pot inhiba cresterea sanatoasa a parului. In plus, in tratamentele externe, rozmarinul si-a dovedit eficacitatea in intarirea si regenerarea firului de par si in activarea microcirculatiei sanguine la nivelul pielii capului.
Lavanda este o alta planta care sporeste frumusetea parului. Lavanda ajuta la cresterea si intarirea firului de par. Pentru cresterea parului este recomandat un masaj la radacina firului de par cu otet de lavanda.

Hameiul nu este doar un ingredient care ajuta la fabricarea berii. Planta contine dioxid de siliciu, care fortifica parul din interior. Impotriva caderii parului, se face ultima clatire dupa spalarea pe cap cu extractul pentru baie din hamei. Este un tratament traditional foarte eficient pentru persoanele la care caderea parului se accentueaza pe fond de stres. De asemenea, se foloseste contra matretii si a diferitelor infectii care apar la nivelul pielii capului.

Vitamine pentru un par sanatos

Prima vitamina pentru sanatatea parului este biotina. Aceasta este, de fapt, o forma a vitaminei B si este utilizata pe scara larga pentru a ajuta la prevenirea caderii parului si la stimularea cresterii acestuia. Este adesea recomandata pacientilor care fac chimioterapie pentru a-i ajuta la recastigarea parului pierdut in urma acestei proceduri. Biotina incetineste incaruntirea parului, este adjuvant in tratamentul preventiv impotriva cheliei, atenueaza durerile musculare si ajuta la vindecarea eczemelor si a dermatitelor.

Mai multe tipuri de vitamina B ajuta la cresterea parului. De exemplu, vitamina B5 este adesea utilizata in sampoane si alte produse pentru par pentru a stimula cresterea firului de par. Vitamina B are o foarte mare importanta in mentinerea unui par frumos si sanatos si ajuta scalpul in obtinerea oxigenului de care are nevoie parul pentru a creste sanatos.

Vitamina B se gaseste in special in alimentele bogate in proteine necesare prevenirii caderii parului. Cu toate acestea, puteti obtine aceasta vitamina prin alimente, cum ar fi carnea de vita, galbenusurile de oua si carnea de pasare de curte.

Vitaminele antioxidante sunt, de asemenea, o sursa importanta de substante nutritive pentru un par sanatos. Vitaminele C si A sunt importante pentru sanatatea pielii si a parului. Spre exemplu, vitamina A, cunoscuta sub numele de retinol, este responsabila de producerea de sebum in organism. Atunci cand lipseste aceasta vitamina, scalpul are tendinta sa se usuce, generand matreata, iar parul este subtire si deshidratat. Vitamina C sau acidul ascorbic ajuta la producerea colagenului, esential pentru sanatatea tesuturilor organismului si a parului. Majoritatea fructelor si legumelor contin vitamina C. Alimentele coapte complet contin mai multa vitamina C decat cele crude.
O dieta bogata in aceste vitamine ajuta la buna functionare a organismului.

 

Text: Andreea Popescu