Am doi copii. Cum ma descurc?

Aparitia celui de-al doilea copil – test de intelepciune pentru parinteCoordonatele societatii se modifica neincetat. Familia, ca nucleu al acestei societati, este prinsa fara doar si poate in vartejul schimbarilor. Daca inainte se purtau familiile numeroase exista acum tendinta, mai ales la nivelul unei anumite paturi a populatiei, de reducere a acestor dimensiuni. De ce fac parintii astfel de alegeri?

De cele mai multe ori pentru ca doresc sa asigure copiilor un anume grad de confort. Pe de alta parte ritmul lor de viata, preocuparile le permit sa fie niste parinti minunati pentru un singur copil si nu pentru doi. Aparitia unui al doilea copil te poate face pe tine ca parinte sa clachezi atat pe planul familiei, cat si pe plan profesional.  Astfel, pentru buna functionare a familiei, extinderea doar in limitele spatiale, temporale sau financiare de care dispune fiecare este necesara si de admirat. 
 
De ce 5 si nu 1?
Un element important in stabilirea numarului de copii il reprezinta considerentele religioase. Familiile baptiste, adventiste sau penticostale au in general mai multi copii. Asta nu inseamna ca sunt familii foarte implinite sau ca acei copii sunt mai fericiti decat altii sau mai bine ingrijiti. Contrar logicii, tocmai familiile nevoiase sunt mai numeroase. De acest lucru se face de obicei responsabila lipsa de informare cu privire la metodele contraceptive, precum si mentalitatea generala ce decurge din convingerile religioase. Pe de alta parte, de multe ori parintii aleg sa isi sporeasca numarul de membrii din convingerea, usor eronata, ca este bine sa aiba un al doilea copil pentru ca primul sa nu fie singur pe lume. Nu este insa o regula. Exista copii singuri la parinti care au o viata sociala minunata, precum exista si copii din familii numeroase care isi duc existenta in singuratate.

Cand este timpul pentru al doilea copil?
Stabilirea momentului aparitei celui de-al doilea copil este un edevarat test de intelepciune pentru parinti. Acestia trebuie sa gaseasca, inainte de luarea deciziei, raspunsul la o serie larga de intrebari: Am resursele necesare?, Timpul, spatiul, posibilitatile materiale inclina in favoarea mea? De multe ori parintii nu sunt pregatiti sa gestioneze relatia cu doi copii cu toate problemele, rivalitatile si invidiile pe care le presupune. Negandind problema in prealabil, dezvoltam riscul ca cel putin unul dintre copii sa fie nefericit. Atunci cand ne hotaram sa ne extindem familia este necesar sa ne informam si sa o facem abia intr-un moment in care suntem siguri ca putem sa acordam atentie ambilor copii dupa cerintele si necesitatile fiecaruia.

Esti pregatit pentru un fratior?
Alegerea momentului in care decidem sa ne extindem familia trebuie sa tina si de dorinta si posibilitatile de acceptare ale copilului deja existent. Este bine sa tinem cont de momentul in care copilul este pregatit sa mai primeasca pe cineva in familie. Obisnuit cu beneficiile pe care le ofera statutul de “singur la parinti”, copilul poate sa gaseasca venirea unui frate greu de acceptat. De obicei este bine ca intre cei doi copii sa fie o diferenta de aproximativ un an sau doi, fie foarte mare. Cele mai mari probleme de acceptare intervin in conditiile in care primul copil are intre 3 si chiar 7 ani la venirea fratiorului.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Pedagog Irina Petrea
Telefon: 0724 351 484