Anorexia – boala mileniului

AnorexicaUna dintre cele mai terifiante boli, anorexia este un dezechilibru psihic care terorizeaza milioane de oameni de pe planeta, in special femei, si care poate fi definita drept “noua forma de sinucidere” . Frumusetea izvoraste din linistea si multumirea interioare, astfel putem defini anorexia si ca o boala a sufletului.

Obsesia de a avea un trup perfect, revolta impotriva mancarii, judecata defectuoasa sau infometarea intentionata semnaleaza o trauma psihica. Anorexia nervoasa este o maladie psihica ce are consecinte majore de ordin fizic si emotional. Principala problema cu care se confrunta victimele acestei boli este imaginea deformata despre propriul corp.

O persoana anorexica are o greutate sub nivelul standard, supunandu-se in acest sens unei diete extrem de dure sau chiar stopand alimentatia, prezentand in permanenta o teama excesiva fata de cresterea in greutate. Pe termen lung, anorexia se poate transforma intr-o boala cronica si poate cauza probleme majore de sanatate, ajungandu-se pana la deces. Desi a fost cea mai mediatizata afectiune a ultimilor ani, frecventa acestei tulburari de comportament alimentar inregistreaza o crestere alarmanta la nivel mondial, fiind intalnita cu preponderenta in randul femeilor. Una din 100 de fete, cu varsta intre 14 si 20 de ani, este anorexica.

  • Cauze si simptome

Anorexia implica o infometare generalizata si o alimentatie cladita pe complexe si prejudecati. Anorexia debuteaza de obicei cu inceperea unei diete obisnuite, iar in momentul in care se instaleaza obsesia, persoana in cauza isi restrictioneaza aportul de alimente. Primul semnal de alarma care poate fi identificat in cazul acestei boli este scaderea brusca si semnificativa a greutatii, intre 10% si 50% din greutatea normala. Semnul specific anorexiei nervoase este incetarea alimentatiei. Un alt simptom ce caracterizeaza anorexia este cel de constientizare a problemei. Cei suferinzi se straduiesc sa ascunda si nu isi accepta boala. Alte semne sunt de ordin fizic, precum amenoree, constipatie, temperatura scazuta a corpului, lesinuri, pierderea parului, piele uscata, tulburari de memorie, lipsa libidoului, balonari, fragilitatea unghiilor, voma, sensibilitatea musculara, distrugerea smaltului dentar, ameteli, hipertensiune, atacuri de panica, insomnii, pierderea vederii, bradicardie, sani micsorati, dureri articulare sau apatie. Limitarea aportului alimentar, aversiunea pentru mancare, lipsa senzatiei de foame, instalarea depresiei, utilizarea laxativelor, ritualurile alimentare, subaprecierea propriului corp sunt alte manifestari comportamentale ce semnaleaza anorexia. Aparitia anorexiei este pluricauzala, de natura biologica, sociala si comportamentala.

Violenta in familie, divortul, lipsa informatiilor despre sanatate si nutritie, supraprotectia, lipsa de afectiune sau abuzurile sexuale prezinta un risc ridicat de instalare si dezvoltare a anorexiei. Anxietatea, timiditatea, preocuparile exagerate fata de aspectul fizic de la o varsta frageda, perfectionismul, supraestimarea dimensiunii corpului, dificultatile interpersonale, tulburarea imaginii despre sine, obsesia, restrictia si depresia indeplinesc criteriile de diagnostic ale anorexiei. Profesia, statutul social, anturajul, recomandarile si comentariile negative despre pierderea in greutate ale unui observator extern, expunerea la diverse practici culturale, internetul, mass-media, integrarea in societate, demnitatea scazuta, tiparul siluetei perfecte, diferentele de cultura sau retragerea sociala sunt cel mai adesea repere ale anorexiei.

  • Profilul anorexicului

Conform statisticilor, aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de anorexie sunt de sex feminin, iar 10% de sex masculin. Anorexia nu are varsta biologica, afectand un numar larg de persoane din punct de vedere al varstei, astfel incat ea poate fi intalnita si la nou-nascuti (anorexia sugarului), dar si la persoanele peste 40 de ani, insa predispozitia se manifesta in randul adolescentelor. Persoanele care sufera de anorexie sau “anorecticii” isi limiteaza greutatea corporala prin infometare partiala sau totala, in mod intentionat, si prin alte manifestari comportamentale cum ar fi clisme, administrarea de laxative, provocarea vomei, abuzul de exercitii fizice si altele. Persoana anorexica simte foamea, insa se opune din toate punctele de vedere acesteia si isi calculeaza de fiecarea data gramele de grasime si caloriile. Este in general foarte slaba, inteligenta, perfectionista, competitiva, insa atunci cand vine vorba de hrana si recunoasterea problemei, devine incapatanata, mincinoasa si irascibila.Victimele anorexiei nervoase prezinta un nivel ridicat al obsesiei legate de greutatea corporala, alimente sau diete, sunt rezistente la tentatii culinare si, in general, nu sunt multumite de viata lor, avand ca focus principal perfectiunea. Pentru ele, pierderea in greutate nu reprezinta o problema si sunt destul de izolate, astfel incat uneori sunt obligate sa suporte comentarii si situatii cu care nu sunt de acord, incercand prin toate mijloacele sa demonstreze ca se afla intr-o stare perfecta, atat fizic, cat si mintal. Anorexicul se afla restrictionat intr-un cerc vicios din care nu mai poate scapa si problema cea mai grava este ca nu realizeaza acesta situatie. Majoritatea bolnavilor ajung inconstient la anorexie in urma unor cure de slabire draconice, reusind sa se desprinda de realitate si dorind sa slabeasca din ce in ce mai mult. Pe langa problemele de ordin psihic si biologic, unii anorexici sunt influentati de tiparele promovate de societate (reclame, emisiuni sau diverse campanii media). Desi pare inimaginabil, anorexicii se infometeaza in mod constient, informandu-se si chiar educandu-se in acest sens. Cu cat persoana in cauza prezinta o stare de negare mai accentuata asupra a ceea ce i se intampla, cu atat este mai dificil sa-i schimbi perceptia asupra nutritiei. El nu admite ca este bolnav, aratandu-si in mod frecvent dezaprobarea in relatiile interpersoanale.

Anorexia poate fi fatala daca nu este tratata la timp, rata mortalitatii fiind undeva la 10% in randul bolnavilor. Nu exista un tratament concret al acestei maladii. Pentru a te putea elibera din acest cerc distructiv, trebuie sa depui un efort mare. Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti in vederea tratarii anorexiei sunt: constientizare, vointa si alocarea de foarte mult timp. Depistarea precoce este esentiala pentru recuperare, pentru prevenirea bolii si pentru evolutia ei spre o forma mai grava. Scopul tratamentului vizeaza corectarea comportamentului alimentar, a perceptiilor si a tulburarilor de personalitate. Terapia de grup si cea de familie, tratamentul psihiatric, monitorizarea medicala facuta de un nutritionist reprezinta cele mai eficiente metode pentru o recuperare completa dupa aceasta terifianta boala.

 

Text: Alexandra Lupu