Consumul de carne rosie favorizeaza aparitia cancerului de colon

shutterstock_14735272Nivelurile foarte ridicate de fier pot fi un motiv pentru care consumul de carne rosie creste riscul de aparitie a cancerului de colon, sustin oamenii de stiinta.
Fierul din carnea rosie declanseaza boala atunci cand intra in contact cu o gena care se gaseste in intestine, numita APC, dar numai atunci cand aceasta sufera o mutatie.

Expertii care studiaza cancerul au emis un nou avertisment referitor la consumul de carne rosie si procesata. Fundatia Mondiala de Cercetare a Cancerului sfatuieste oamenii sa limiteze consumul de carne rosie, cum ar fi cea de vita, porc sau miel, si sa evite produsele procesate, precum sunca si salamul.
In cadrul studiului au fost realizate teste pe soareci de laborator iar in urma acestora s-a descoperit ca riscul de aparitie a cancerului de colon este puternic influentat in momentul in care gena APC sufera o mutatie si intra in contact cu o cantitate mare de fier, dublandu-se sau chiar triplandu-se. Soarecii care au urmat o dieta scazuta in fier au prezentat un risc scazut de a dezvolta cancer, chiar daca gena APC a fost mutanta.

„Am facut un pas urias in intelegerea modului in care cancerul de colon se dezvolta. Gena APC este mutanta in opt din zece cazuri de cancer intestinal, dar pana acum nu am fi crezut ca aceasta este cauza bolii. Este evident ca si fierul, cunsumat in exces joaca un rol decisiv in declansarea bolii, dar numai atunci cand gena APC este mutanta”, a declarat profesorul Owen Sansom, director adjunct al Institutului de Cercetare a Cancerului din Glasgow, Marea Britanie, citat de „Daily Mail”.
„Este clar ca fierul joaca un rol critic in controlul dezvoltarii cancerului de colon la persoanele cu gena APC mutanta. Si, surprinzator, studiul nostru arata ca nici chiar nivelurile foarte ridicate de fier din dieta nu cauzeaza cancerul in sine, dar aparitia acestuia se bazeaza pe gena APC”.
In fiecare an, mai mult de 41.000 de oameni din Marea Britanie sunt diagnosticati cu cancer de colon si circa 16.000 cedeaza in fata bolii. Potrivit studiilor anterioare, carnea rosie ar fi responsabila de declansarea bolii in 17.000 de cazuri din totalul celor inregistrate intr-un an.
Cel mai recent studiu propune un alt mecanism care, in cazul in care ar fi aplicat pe oameni, ar putea explica de ce riscul de a dezvolta cancer creste odata cu varsta. In timp, celulele din intestin prezinta tot mai multe sanse de a dezvolta APC mutante si, astfel, sa reactioneze. Cercetatorii au declarat ca, atunci cand gena APC nu functioneaza, ii este permisa unei cantitati mari de fier sa se „instaleze” in celulele mucoasei intestinale. Acest lucru activeaza aparitia cancerului. Potrivit raportului, ingerarea de fier regulata duce, de asemenea, la cresterea numarului de celule APC mutante de-a lungul timpului.

„Rezultatele noastre sugereaza de asemenea ca cresterea cantitatii de fier ar putea duce la cresterea riscului de cancer de colon prin cresterea numarului de celule mutante in intestin”, a declarat coautorul studiului, dr. Chris Tselepis, om de stiinta in cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Birmingham, Marea Britanie.

Efectul cancerigen al carnii se datoreaza continutului mare de grasimi saturate si de fier care favorizeaza formarea tumorilor in tubul digestiv.

 

Text: Andreea Popescu