Anorexia, o afectiune psihologica?

shutterstock_57910114Anorexia nervoasa consta intr-o tulburare de alimentare cu implicatii fizice si emotionale.   Persoanele in cauza prezinta o imagine distorsionata a corpului lor, temandu-se de castigul in greutate. De asemenea, poate deveni o boala cronica, chiar daca este posibila recuperarea completa cu un tratament adecvat.  Anorexia incepe adesea cu o dieta severa, in scopul de a pierde cateva kilograme, dar aceasta dieta este depasita cand persoana devine obsedata de ceea ce mananca.

Megan Warin, antropologist social, considera ca multe dintre persoanele care sufera de anorexie nu ar fi de acord sa urmeze un tratament de recuperare pentru ca traiesc cu impresia ca nu au nicio boala si ca stilul lor de viata este unul  ok. Megan Warin a constatat faptul ca persoanele care au tulburari de alimentatie se confrunta deseori cu sentimentul de solitudine si se simt in permanenta deconectati de societate.
Dr. Warin cerceteaz? in prezent de ce persoanele cu anorexie, intarzie sau chiar nu vor sa caute un tratament pentru boli mintale. Ea doreste sa faca cat mai multe teste pentru a afla intr-un final adevarul despre ce le ofera anorexia oamenilor si de ce sunt atat de multi oameni care continua sa nu se trateze, mai ales ca este considerata o afectiune psihologica, uneori fiind letala. Dr. Warin a mai ramas socata de faptul ca pacientii cu anorexie se simt ”eroici” sau ”supraomenesti”, atunci cand pierd din kilograme, lucru care ii satisface enorm.

Intamplarile petrecute in copilarie ne pot afecta serios viitorul

Majoritatea oamenilor cu aceasta problema de sanatate, anunta ca intr-un anumit moment din viata lor s-au simtit practic inlaturati din grupul de prieteni, lucru care probabil i-a impins sa ajunga aici. Altii au fost hartuiti la scoala de colegii mai mari, altii au fost abuzati sexual sau provin din familii adoptive. Acestea sunt doar cateva motive care par ca pot duce o persoana la anorexie. ”Oamenii care sufera de anorexie au doua identitati diferite. Una, cand sunt anorexici si alta, cand s-au vindecat de aceasta boala. Sunt cu totul alti oameni atunci cand au scapat de aceasta problema”, a mai adaugat Dr. Warin.

Viata este frumoasa, indiferent de numarul kilogramelor dupa cantar

Anorexicii devin elemente antisociale si isi perd interesul pentru lumea din exterior. Nu lasa viata sa treaca pe langa tine din cauza unor kilograme in plus. Tine-ti prietenii aproape, socializeaza, tine diete practice, alaturi de un stil de viata sanatos si vei vedea ca viata este frumoasa, indiferent de numarul kilogramelor de pe cantar, atata timp cat suntem sanatoase…am dreptate?

Text: Andreea Popescu