Antioxidantii pastreaza inima sanatoasa

Antioxidantii pastreaza inima sanatoasaDe la reclamele de pe micul ecran si pana la articolele din ziare si reviste, toate ne sfatuiesc sa avem un aport mare de antioxidanti. Ce sunt insa aceste substante si care este utilitatea lor in organismul uman? Vom incerca sa lamurim unele aspecte in continuare.  

Mai intai insa, o mica digresiune: corpul omenesc este o mare uzina formata dintr-un numar urias de “unitati de productie” – celulele. Acestea functioneaza permanent. Chiar si atunci cand dormim, ele respira, mananca, se inmultesc, imbatranesc si, uneori, mor. Desigur, functioneaza armonizat, in asa fel incat, per total, corpul omenesc sa evolueze normal.

Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi
Dintre procesele celulare, multe sunt reactii de oxidare, din care rezulta substante cu efecte negative (radicalii liberi). Cum acest lucru a fost insa prevazut de…”proiectant”, exista sisteme bine puse la punct de antioxidanti care le neutralizeaza. In conditii obisnuite, aceste sisteme au tendinta de a functiona din ce in ce mai putin eficient pe masura ce imbatranim, astfel ca insasi batranetea pare a fi intr-o oarecare masura determinata de oxidari. Vorba din popor, “am ruginit”, referitoare la inaintarea in varsta, este corecta nu numai ca metafora, ci in sens strict. Precum o ancora veche uitata pe malul marii, corpul nostru se oxideaza, se acopera de “rugina” si se modifica in forma si functionalitate.

Grasimi, poluare, fum = stres oxidativ
Din pacate, exista si situatii in care oxidarile firesti sunt mult mai intense decat ar fi normal si mecanismele antioxidante ale corpului  sunt depasite. Spunem atunci ca suntem supusi unui stres oxidativ intens, situatie cu mult mai frecventa decat ne-am imagina. Ea apare dupa mesele bogate in grasimi si dulciuri, din cauza traiului intr-un mediu foarte poluat, la solicitari fizice si psihice foarte mari, in cadrul anumitor boli sau cand fumam. Consecintele sunt astazi puse in lumina prin numeroase cercetari. Pe langa imbatranirea timpurie, stresul oxidativ este vinovatul, cel putin in parte, pentru cele mai multe boli cronice si degenerative care reprezinta un adevarat flagel pentru omul modern: diabetul zaharat, bolile de inima si vase, cancerul, boala Alzheimer si multe alte afectiuni ale caror cauze sunt elucidate abia in prezent. In acest cadru, este limpede ca trebuie sa luam atitudine si sa ajutam organismul sa depaseasca situatiile de stres oxidativ, fie expunandu-ne din ce in ce mai putin la conditii ca cele amintite mai sus, fie suplimentand antioxidantii interni printr-un aport de antioxidanti externi.

Antioxidantii au actiune de lunga durata
Din fericire, natura ne pune la dispozitie numeroase surse de antioxidanti, indeosebi produsele vegetale fiind deosebit de importante in acest sens. Se poate observa ca obiceiuri stravechi, cum ar fi consumul de ceai verde, au efecte benefice si pot oferi explicatii clare longevitatii remarcabile ale locuitorilor din anumite arii ale Asiei tocmai din cauza nivelului ridicat de antioxidanti pe care il contin. Inainte de a merge mai departe, as vrea insa sa subliniez un lucru: pentru ca antioxidantii din alimente si bauturi sa sprijine in mod eficient organismul, este nevoie de un aport constant, intins pe mari perioade de timp. Suplimentarea cu astfel de produse nu este urmata de un efect imediat, asa cum se intampla in cazul medicamentelor alopate. Antioxidantii sunt eficienti, dar trebuie sa le lasam timp sa actioneze si sa nu ii privim ca pe niste aliati cu actiune instantanee.

Vitamina C, antioxidant solubil in apa
Dar ce sunt totusi antioxidantii? Unii apartin clasei vitaminelor. Vitamina C, prezenta in fructe si legume, este cel mai puternic antioxidant solubil in apa. Vitamina E, continuta de germenii cerealelor, de leguminoase, de uleiuri vegetale si margarine, este un antioxidant solubil in grasimi. Carotenii, precursorii vitaminei A, care pot fi gasiti in fructe si legume intens colorate in galben, portocaliu sau rosu, apartin si ei antioxidantilor. Legumele-frunze au si ele caroteni, deoarece acestia insotesc indeaproape clorofila, pigmentul verde al plantelor.

Dau culoare si savoare alimentelor
O buna parte din antioxidanti este responsabila de culorile intense ale unor vegetale (spanac, broccoli, varza, grapefruit roz si alte citrice, fructe de padure, caise, piersici, papaya, mere etc). Am amintit anterior de caroteni. Nu sunt singurii coloranti naturali sanatosi. Alaturi de ei se afla, de exemplu, antocianinele, care dau culoare rosie – violeta verzei rosii sau visinelor. Si aromele placute se datoreaza de multe ori antioxidantilor. Polifenolii din ceai, cafea, ciocolata neagra sau cacao, vin rosu, bere neagra sau plante aromatizante au o actiune antioxidanta marcata. Antioxidant este si licopenul din rosii, la fel de activ chiar si in sosurile sau in ketch-upul obtinute dupa ce legumele au fost tratate termic. Resveratrolul, un antioxidant puternic, se gaseste in coaja strugurilor, in vinul produs din acestia, in alune si in unele fructe de padure.

Cereale bogate in antioxidanti
Antioxidanti gasim si in cerealele integrale (din acest punct de vedere, ovazul are proprietati remarcabile), in leguminoase (fasole, soia, linte etc,), in usturoi, in nuci, migdale, fistic si diverse seminte. Nu numai plantele au astfel de substante. Luteina, care ajuta ochiul sa se mentina agil si la varste inaintate, este un component important din galbenusul de ou, iar astaxantina, cu rol anticanceros si de stimulator al apararii imune, se gaseste in carnea unor pesti sau fructe de mare (somon, pastrav, creveti).

In concluzie, este de observat faptul uimitor ca de multe ori natura a asezat substantele foarte sanatoase in alimente atragatoare, parfumate si intens colorate. Parca pentru a-i atrage pe oameni sa le consume. Astazi cu atat mai mult este indicat sa o facem, pentru ca solicitarile oxidative la care suntem supusi sunt foarte mari. Daca nu intotdeauna este usor sa evitam poluarea sau stresul, este insa destul de simplu sa avem o alimentatie diversa, bogata in fructe, legume si alte alimente naturale, care sa ne satisfaca din punct de vedere gastronomic, dar sa ne si aduca beneficii mari pentru sanatate. Antioxidantii ne ajuta sa ne pastram inima sanatoasa, grasimile sub control, tensiunea in limite normale, dar si pielea tanara si vederea “ascutita” pana tarziu in viata.

Text: Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie