Arome din cana: bauturi fierbinti pentru zile de iarna

Arome din cana: bauturi fierbinti pentru zile de iarnaIn zilele friguroase de iarna, ne place sa ne relaxam stand pe canapea, citind o carte buna, in timp ce sorbim cu nesat dintr-o cana plina ochi cu o licoare aromata si aburinda. De fiecare data cand ne intalnim in oras cu prietenii dupa o zi aglomerata la serviciu, cautam in meniurile barurilor si restaurantelor bauturi fierbinti care sa ne incalzeasca si sa ne puna pe picioare, iar la mesele de sarbatori, casele se umplu de mirosul vinului fiert in care se odihnesc cuminti cuisoarele si coaja de portocala.

Ciocolata calda condimentata

Amesteca pudra de cacao cu smantana si lapte, rade putina ciocolata amaruie si adauga un strop de esenta de vanilie pentru un parfum placut. Totusi, pentru ca aceasta ciocolata calda sa aiba un gust diferit, special, pune si un praf de chili si scortisoara. Va avea o aroma usor picanta, insa va fi o bautura deosebita cu care sigur vei impresiona musafirii.

Lichior de oua

Lichiorul de oua sau eggnogul este o bautura care place, in general, doamnelor si care se poate bea atat calda, cat si rece. Pentru a-l prepara, ai nevoie de lapte, galbenusuri, smantana speciala pentru frisca, cuisoare, scortisoara, rom, nucsoara, zahar si esenta de vanilie. Galbenusurile se bat cu zaharul si cu esenta de vanilie, iar laptele se pune la foc mic alaturi de scortisoara si cuisoare. Toarna laptele fierbinte peste galbenusurile batute, indeparteaza scortisoara si cuisoarele cu ajutorul unei site si amesteca timp de 5 minute. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga smantana si romul.

Vin fiert cu merisoare

Nu ai mai baut pana acum vin fiert cu merisoare, nu-i asa? Ai nevoie de suc de merisoare, zahar, doua bete de scortisoara, anason stelat, vin rosu (Merlot sau Cabernet Sauvignon) si merisoare proaspete. Sucul de merisoare, zaharul, scortisoara si anasonul se amesteca intr-o cratita mare si se fierb timp de 15 minute. Apoi se adauga vinul si merisoarele proaspete. Se serveste cald, in compania prietenilor si familiei.

Cidru caldut

Cidrul este o bautura care se obtine prin fermentarea fructelor, in special mere, pere sau gutui. Ai nevoie de o portocala, cidru de mere, miere, boabe de ienibahar, cuisoare, nucsoara, ghimbir, scortisoara. Intr-o oala de marime medie, pune cidrul, mierea, ienibaharul, cuisoarele, nucsoara, ghimbirul si coaja de portocala, la foc mic. Amestecul nu trebuie fiert, ci doar incalzit. Este nemaipomenit in zilele reci, dar trebuie savurat cu masura, chiar daca este o bautura slab alcoolizata.

Ciocolata calda cu textura cremoasa si bezele

Nimic nu te va incalzi mai bine intr-o dupa-amiaza cu flori de gheata pe geamuri decat o ciocolata calda cremoasa facuta in casa. O poti prepara foarte usor cu pudra de cacao, zahar, faina si lapte de vaca. Zaharul se amesteca alaturi de faina, dupa care se adauga laptele si cacaua. Toate acestea se pun la foc mic, pana cand faina se dizolva complet si capata o textura cremoasa si o consistenta asemanatoare. La sfarsit, poti adauga bezele sau poti savura ciocolata alaturi de biscuiti de casa. Acesta poate fi un desert chiar si pentru cei mici, dar si pentru dimineata de Craciun, cand cei dragi se strang in fata bradului pentru a descoperi si desface cadourile.

Farmacistii Catena recomanda produsele Alevia. Daca doresti sa-ti mentii un sistem imunitar puternic pe parcursul sezonului rece, atunci cu siguranta vei fi incantata de Ceaiul pentru imunitate de la Alevia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Ruxandra Dumitrescu