Atentie la alergia solara!

poza alergia solara Urticaria solara este o reactie alergica si apare la scurt timp dupa expunerea naturala sau artificiala la ultraviolete. Apare initial la niveul tegumentului expus direct la radiatiile solare, dar se poate generaliza. Alergia se manifesta sub forma unor mancarimi, arsuri, cu aparitia unor leziuni rosii, umflate, ce dispar la cateva ore de la oprirea expunerii la soare.

Daca leziunile sunt extinse si acopera o mare parte din corp, pot aparea durerile de cap, starea de rau, senzatia de voma. Aveti grija ca simptomele se pot confunda rapid cu o insolatie!

De multe ori, urticaria solara este dificil de diagnosticat deoarece poate fi confundata cu alte reactii solare, cum ar fi eruptia polimorfa la lumina, lupusul eritematos, porfiria sau alte fotofermatoze.

Uneori, alergia solara poate fi confundata chiar cu arsura solara, insa in cazul urticariei solare, roseata apare la scurt timp de la expunerea la soare si dispare in mai putin de o zi. Pentru un diagnostic cert avem nevoie de un fototest: expunerea unei portiuni din tegument la radiatia ultravioleta si stabilirea diagnosticului de alergie solara in functie de gradul de roseata, edem sau chiar arsura.

 



Ce facem cand suntem diagnosticati cu alergie solara?

 

Evitam sau minimalizam expunerea la soare, mai ales in intervalul 11-17, purtam haine lungi si largi si folosim creme si lotiuni cu FPS maxim. De cele mai multe ori, aceste masuri nu sunt eficiente, de aceea medicatia orala cu antihistaminice si topica cu dermatocorticoizi este in continuare recomandata.

In caz de alergie solara se poate efectua chiar o desensibilizare prin fototerapie ce consta in expunerea treptata la cantitati mici de radiatii ultraviolete. Alergia solara este o afectiune ce se exacerbeaza in perioada estivala, dar care, din fericire, este localizata la nivelul pielii, fara sa afecteze organele interne.

 

Text: Ioana Parvu