Autismul ar putea fi diagnosticat inca de la 6 luni

shutterstock_1199183Diferentele semnificative in dezvoltarea activitatii craniene la sugari ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a autismului, conform unui nou studiu. Copiii care sufera de autism prezinta simptome ale acestei tulburari inca din primul an de viata, spun oamenii de stiinta intr-un nou studiu care ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a maladiei.

Studiul realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Washington St. Louis si de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill a urmarit modul in care se dezvolta 92 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 10 luni, catalogati ca avand un risc mare de aparitie a autismului.

Cercetarea s-a bazat pe scanari ale creierului dobandite pe timpul noptii, atunci cand sugarii au adormit, deoarece aceasta cercetare sugereaza ca autismul nu apare brusc, ci se dezvolta in timpul copilariei. “Am fost surprins de faptul ca au existat diferente atat de mari intre sugari si copii”, a declarat coautorul studiului, Kelly N Botteron. “In acest studiu am dorit sa fie scanati copii la varste chiar mai mici de atat, astfel incat sa putem vedea clar cat de devreme se dezvolta aceasta afectiune”.

Noile descoperiri au implicat scanari ale creierelor celor mici cu senzori pasivi plasati pe cap, pentru a le inregistra activitatea in timp ce urmareau imagini. O parte dintre imagini expuneau fetele unor oameni care se uitau direct spre copil, iar o parte, fetele unor indivizi care se uitau in alta parte.

Dintre copiii in varsta de 24 de luni, 28% respectiv 30% au indeplinit criteriile de diagnostic pentru tulburari din spectrul autismului. Scanarea copiilor cu autism nu a inregistrat diferente mari in activitatea creierului atunci cand imaginile se schimbau. Astfel, s-a constatat ca participantii la studiu care au dezvoltat autism au avut modele neobisnuite ale activitatii cerebrale, ca raspuns la contactul vizual cu o alta persoana. Datorita diferentelor din activitatea creierului, cercetatorii au putut afla care dintre copii se afla in grupul cu risc ridicat.

Ei spun ca acuratetea testului a fost de aproape 100% atunci cand copiii (baietei) aveau doar 9 luni. Rezultatele au fost mai exacte in cazul fetitelor de 6 luni. In ansamblu, cele mai mari diferente in activitatea creierului au fost observate la 9 luni – adica mult mai devreme decat atunci cand un copil prezinta probleme de comportament asociate cu autismul. Diferentele in activitatea creierului erau mai mici pe masura ce copilul crestea.

Printre caracteristicile de baza ale acestor tulburari se regasesc abilitatile slabe de comunicare si dificultatile legate de implicarea sociala. Din acest motiv, medicii doresc diagnosticarea timpurie a autismului pentru a-i putea ajuta pe copii sa-si dezvolte capacitati de adaptare.

Concluziile studiului au fost publicate online, in Jurnalul American de Psihiatrie.

 

Text: Andreea Popescu