Autosugestia in rezolvarea problemelor

autosugestia_sursa_shutterstockDe multe ori, in situatii stresante ne-am spus sau ne-a fost spus: “Totul va fi bine!”, “Totul se va rezolva!”. Dar oare chiar asa se  intampla doar pentru ca auzim aceste cuvinte des?

 

Cateodata ne aflam in situatii cand simtim nevoia sa vorbim cu noi insine, sa ne incurajam sau sa ne convingem de anumite lucruri. De cele mai multe ori luam decizii si actionam in conformitate cu aceste discutii cu noi insine sau cu credintele noastre. Cu siguranta ai fost stresata si pentru ca mai aveai nevoie de putina energie; ti-ai spus ca ai aceea energie si chiar ai dus lucrurile la bun sfarsit. Aceasta este autosugestia.

Ea poate fi atat in sens negativ cat si in sens pozitiv. De asemenea, poate fi voluntara sau involuntara. Noi vom vorbi despre automotivare, adica autosugestionarea pozitiva.

Ce este autosugestia?

Cand o persoana isi antreneaza subconstientul sa creada ceva intr-un anumit scop (imbunatatirea imaginii de sine, a respectului de sine, a capacitatii de adaptare la unele situatii etc), atunci putem spune ca avem de-a face cu autosugestia. Aceasta se face cu ajutorul auto-hipnozei sau a repetarii constante a anumitor afirmatii. Este considerata de unii ca fiind o forma de spalare a creierului auto-impusa.  Succesul autosugestiei depinde de intensitatea folosirii si de durata perioadei de timp in care este practicata.
Atunci cand afirmatiile repetate sunt asimilate si acceptate de subconstient putem spune ca autosugestia a avut succes total.

Autosugestie antistres?

Cea mai frecventa problema a lumii actuale este fara indoiala stresul. O femeie care merge la serviciu 8 – 12 ore pe zi, are o familie si incearca sa se ocupe si de alte aspecte ale vietii cu siguranta este stresata. Iar astazi putem spune ca putine sunt femeile care nu sunt in aceasta situatie. Cum poate autosugestia sa le ajute? Cum poate automotivarea sa iti dea puterea de care ai nevoie zilnic? Ei bine, poate. Persoanele care folosesc autosugestia, isi aleg o anumita afirmatie sau un anumit set de afirmatii pe care le repeta (le citesc cu voce tare mai intai, apoi le repeta in minte) pana adorm. Astfel iti poti repeta afirmatii de genul: “SUNT PUTERNICA” , “SUNT INTOTDEAUNA CONCENTRATA SI ECHILIBRATA”, “STRESUL NU MA AFECTEAZA” , “SUNT TOT TIMPUL VESELA, INDIFERENT CAT DE MULT AM DE MUNCA” etc.

Acceptarea afirmatiilor poate fi grabita de vizualizarea mentala a ceea ce incerci sa crezi. Ceea ce inseamna ca pentru a iti convinge subconstientul ca stresul nu te afecteaza trebuie (spre exemplu) sa te imaginezi fiind plina de vitalitate, vesela, rezolvand usor orice problema etc.

Pentru a reusi e nevoie de perseverenta si calm
Desi pare o solutie simpla, ca aproape toate lucrurile in viata, se obtin prin perseverenta.
De asemenea, pentru ca rezultatele sa fie de durata este nevoie de control emotional. Este nevoie sa te impaci cu tine insati, sa nu te “certi” cu tine si sa fii sincera cu tine. Astfel, vei putea sa folosesti autosugestia mai usor, iar rezultatele vor fi pe masura.
Totodata trebuie sa intelegi ca e nevoie de rabdare si perseverenta, dar fii sigura ca merita. Asadar chiar daca va fi nevoie sa repeti de sute de ori acelasi lucru, poti sa o faci. Totul depinde doar de tine!

Fereste-te de gandurile negative!
Atunci cand ai o zi proasta la serviciu, cand te doare capul si totusi esti nevoita sa iti termini treaba, gandurile negative iti pot agrava situatia desi aceasta nu este asa. Da, daca simti ca stresul te copleseste si te “plangi” tie spunand “Ce obosita ma simt, cat de stresata sunt!” atunci ai toate sansele sa te simti din ce in ce mai rau. Cauza? Autosugestia negativa involuntara. Ce este de facut? Cand te “auzi” lamentandu-te opreste-te si spune-ti : “Nu ma simt chiar atat de rau, pot face fata cu usurinta situatiei, e simplu!”. Si vei vedea ca iti va fi mult mai usor, iar efectele stresului vor disparea fara sa-ti dai seama!

 

Text: Irina Paulenco