Regenerarea pielii, remedii naturale

arsurile_solare_sursa_shutterstockExpunerea la soare a fost si este considerata nu doar „la moda” ci si sanatoasa. O anumita cantitate de lumina solara este benefica, iar pielea o foloseste pentru a produce vitamina D, care contribuie in mod deosebit la metabolizarea calciului.

O cantitate prea mare de lumina solara poate induce reactii adverse cum sunt arsurile, imbatranirea prematura sau cancerul de piele.

Dorinta unora de a se bronza cat mai repede determina prelungirea timpului de expunere la soare, care, din cauza lipsei de adaptare a organismului, implica aparitia arsurilor. In mod normal, pielea are mijloace naturale de aparare impotriva radiatiilor solare, dar expunerea excesiva face ca acestea sa fie depasite.

Nu numai timpul de expunere este important, ci si intensitatea radiatiilor solare, care depinde la randul ei de orele la care se face expunerea si de suprafetele din jur care reflecta radiatiile, precum nisipul sau apa.



Recomandari pentru evitarea arsurilor solare

 

In urma expunerii prelungite la soare, pielea se poate inrosi puternic, pot aparea usturimi si durere, iar in cazuri mai grave pot aparea flictene (basici pline cu lichid) si fenomene specifice insolatiei.

Prevenirea arsurilor solare se poate face prin:

– cresterea progresiva a timpului de expunere la soare.
– evitarea folosirii fardurilor si rujurilor pe timpul expunerii la soare, deoarece sub actiunea razelor solare pot deveni iritante sau fotosensibilizante.
– evitarea expunerii la soare intre orele 11 si 15.
– evitarea consumului de bauturi alcoolice in timpul expunerii la soare.
– folosirea cremelor protectoare ce ecraneaza razele ultraviolete si infrarosii, tinand cont ca eficienta acestora depinde de factorul lor de protectie.
– evitarea expunerii prelungite a persoanelor ce au pielea deschisa la culoare, cu multe alunite, probleme la sani, uter sau tiroida. Toate aceste cazuri putand implica riscuri suplimentare.

Daca totusi arsurile solare s-au produs, se recomanda urmatoarele solutii pentru regenerarea pielii:

– intreruperea expunerii la soare si suplimentarea aportului de lichide.
– spalare usoara cu apa si sapun.
– zonele afectate se sterg cu alcool sanitar.
– in cazul in care pielea prezinta flictene, este necesara interventia medicului.

Remediile homeopate pentru insolatie si arsuri solare

Insolatia si arsurile solare, consecinte ale expunerii neprotejate sau prelungite la soare, necesita – in functie de intensitatea lor si de gradul de suferinta – remedii pe masura. Remediile homeopatice se pot folosi ca masuri terapeutice adjuvante pentru persoanele care au suferit arsuri solare, in functie de stadiul in care se afla leziunile pielii:

– daca durerile sunt intense, cu inrosirea tegumentului si vezicule, remediul Cantharis va fi de ajutor;
– daca tegumentul este iritat, dureros, cu edem local, remediul Urtica este util;
– in arsuri superficiale se poate folosi Calendula, ca lotiune sau unguent, sau oral sub forma de granule homeopate;
– alte remedii homeopate precum Apis, Belladonna sau Sulphur pot fi prescrise in cazul arsurilor solare insotite de simptome de insolatie, in functie de particularitatile cazului.

Mentionez ca dilutiile care se vor folosi se aleg de catre medicul homeopat in functie de severitatea leziunilor de la nivelul pielii si de prezenta sau absenta simptomelor asociate. Administrarea remediilor se face des, la 3 – 4 ore o doza, cu rarirea intervalului de administrare in functie de ameliorarea simptomelor locale.
In toate cazurile de arsuri solare, remediul va stimula si va intensifica mecanismele de refacere a pielii.

 

Text: Dr. Ecaterina Bancila-Szanto,
Medic homeopat,
Cabinetul DENISA MEDICA Arad.
www.homeopatiearad.go.ro