Cafeaua. Viciu sau obicei sanatos?

Cafeaua. Viciu sau obicei sanatos?Ce te poate trezi mai bine decat cafeaua de dimineata? Dulce, amara, lunga, espresso, cu lapte sau fara, multe dintre noi gasim ca este cea mai buna metoda de a incepe ziua, nu-i asa?

Nu e de mirare ca milioane de oameni adora sa stea dimineata la o ceasca, poate o cana sau poate chiar doua, si sa se incarce cu energie pentru ziua care incepe. Dar unde o incadram? La viciu sau la obiceiuri sanatoase? In ultimii ani au fost facute numeroase cercetari in ceea ce priveste efectele cafelei asupra organismului. Cel mai recent studiu indica faptul ca un consum moderat (pana la 6 cesti pe zi) reduce riscul unor afectiuni grave si ajuta la combaterea bolilor cardiace, mai ales la femei. Aceasta cercetare a fost condusa de Dr. Esther Lopez-Garcia, profesor asistent in medicina preventiva de la Universitatea Autonoma din Madrid, Spania.

Spune adio bolilor de inima
Dupa ce au fost luati in calcul factorii de risc (fumat, dieta, greutate corporala), cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile care consuma 2-3 cesti de cafea pe zi prezinta un risc cu 25% mai scazut de a muri din cauza unor boli de inima si cu 18% pentru alte afectiuni decat cele cardiovasculare sau cancer. In cazul barbatilor, analizele asupra cauzelor mortii nu au indicat nicio relevanta in ceea ce priveste consumul de cafea. O cauza ar putea fi numarul considerabil mai mic de barbati care au participat la acest proiect, fata de numarul de femei. Nu a fost demonstrata o legatura clara intre consumul de cafea si cancer, iar rata mortalitatii nu difera la consumatorii de cafea de cea a celorlalti participanti.

Consulta medicul daca ai probleme cardiovasculare
“Conform rezultatelor studiului, consumul de cafea nu mareste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare; probabil are chiar efecte benefice asupra sanatatii”, declara Dr. Esther Lopez-Garcia. De asemenea, a subliniat faptul ca rezultatele studiului trebuie interpretate cu grija, pentru ca ar putea fi concludente numai persoanelor sanatoase. Cei care prezinta afectiuni cardiovasculare ar trebui sa consulte medicul asupra efectelor consumului de cofeina, deoarece aceasta duce, pe terment scurt, la cresterea tensiunii.

Cafeaua truceasca are un nivel mare de colesterol
Ken Mukamal, medic intern la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, a facut cateva comentarii asupra acestor rezultate. Nu s-a precizat ce tip de cafea consumau participantii la cercetare. El a precizat ca exista o legatura intre tipul de preparare si efectele asupra sanatatii. “De exemplu, cafeaua pregatita in stil turcesc are un nivel mare de colesterol si accelereaza efectul cafestolului. Cele foarte apreciate acum, Triple Mocha Latte sau French Vanilla, contin foarte multe calorii, care pot anula beneficiile cafelei. Cafeaua la filtru, in schimb, are foarte putine calorii si aproape deloc cafestol.”

2 cesti de cafea pe zi reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Text: Ema Macovei
Sursa: Madeline Ellis, Annals of Internal Medicine, Tuesday, 17 June 2008