Cerealele integrale, sanatatea de dimineata

Cerealele integrale, modul sanatos de a incepe ziuaRitmul alert al vietii ne face sa credem mereu ca timpul este cea mai importanta resursa de care putem dispune, si nu putini sunt cei care renunta la cele 15 minute in care ar putea sa isi savureze micul dejun pentru o tigara si trei guri de cafea. Sanatatea are insa o importanta cu mult mai mare, iar medicii ne asigura ca fara un mic dejun sanatos, ne este greu sa o pastram.

Cerealele alimentare sunt bazate de obicei pe prelucrate din porumb, grau, orez, orz sau ovaz si reprezinta un aliment care se muleaza pe cerintele unui consum zilnic complet, mai ales la micul dejun. Cu un aport mare de energie, ele sunt mai putin recomandate ca masa de seara.  Pentru a extrage toate beneficiile cerealelor, este necesar sa apelam la variantele din faina integrala. Diferenta intre faina integrala si cea normala este ca ce integrala pastreaza rezultatul intreg al macinarii, cu toate cele trei straturi ale bobului: stratul exterior – bogat in fibre, stratul interior- cu continut de amidon si partea interna, bogata in substante nutritive.
 
Importanta micului dejun
Dezvoltati un obicei din a lua micul dejun chiar daca tineti o dieta.
Micul dejun nu poate fi suplinit de nicio alta masa pentru ca ofera fibrele, vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie pe parcursul unei zile de munca. Lipsa mesei de dimineata poate avea multe efecte negative asupra sanatatii: memorie slaba, dificultati in logica, creativitate redusa, iritabilitate, anxietate si stres determinat de senzatia de foame.

In magazine gasim o mare varietate de produse plasate sub numele de „cereale integrale”. De multe ori insa acestea au in compozitie un numar mare de aditivi, coloranti sintetici si indulcitori care contravin ideii de sanatate pe care ar trebui sa o sustina. Desi copiii sunt mai curand atrasi de aceste variante de cereale, este mai bine sa ii obisnuim cu produsele naturale chiar daca poate gustul lor nu este la fel de „spectaculos”.

Fibre – pentru dietele de slabire sanatoase
Prin continutul bogat in fibre, cerealele integrale mentin fluidizarea alimentelor in aparatul digestiv, si astfel previn probleme precum constipatiile, senzatiile de deranj in stomac, dar si afectiuni serioase cum ar fi cancerul intestinal sau afectiuni ale sistemului cardiovascular. Cerealele integrale se regasesc nu de putine ori in tiparul dietelor de slabire. Care este explicatia? Fibrele pe care le contin ofera starea de satietate fara sa ingrase. Necesarul de fibre mai poate fi asigurat si din alte produse de natura vegetala precum legumele, fructele sau semintele.

Minerale, 5% din greutatea corpului
Cerealele, de fapt produsele pe baza de cereale integrale, sunt o sursa importanta de minerale, printre care fierul, magneziul, fosforul sau zincul. Aceste substante nu pot fi oferite organismului decat prin alimentatie, acesta neputand sa si le produca singur.
• Calciul (la fel ca fosforul) sustine starea de sanatate a sistemului osos si a danturii si ajuta la prevenirea osteoporozei si a multor probleme cardiovasculare.
• Fierul intareste sistemul imunitar, amelioreaza semnele de oboseala si reduce riscul aparitiei anemiei.
• Magneziul creste rezistenta corpului la infectii si imbunatateste randamentul intelectual. Impreuna cu calciul, combate stresul si starile depresive.
• Zincul mareste capacitatea de rezistenta in fata infectiilor, are un rol important in accelerarea vindecarii ranilor si reduce substantial nivelul colesterolului din organism.

Vitamine pentru sistemul nervos
Vitaminele isi declara importanta in functionarea sistemului nervos, a sistemului imunitar si a vederii. Ele isi indeplinesc rolul in organism doar in prezenta celorlalte substante nutritive, mai ales a mineralelor. O portie de cereale este bogata in vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic (cu rol in metabolismul proteic).

• Orezul este alimentul cel mai usor digerabil datorita continutului redus de minerale, substante grase si proteine. In variantele sale integrale, are proprietati tonice si emoliente intestinale. Orezul fara fibre are proprietati astringente, la fel si apa in care este fiert.
• Graul functioneaza ca tonifiant pentru splina si pancreas, faciliteaza digestia si este recomandat pentru lipsa de energie si convalescentilor.
• Porumbul este tonifiant pentru splina, pancreas si stomac, si are proprietati diuretice. Se recomanda in retentia hidrica, digestia defectuoasa si anxietate.
• Orzul are o functie expectoranta, emolienta si calmanta.                                                                                                                                                                                                                                                       Adaugat ciorbelor de legume furnizeaza multi carbohidrati. Continutul de fibre solubile reduce absorbtia colesterolului.

Sfatul medicului:
• Consumati cel putin trei portii de alimente cu continut de cereale integrale pe zi;
• Inlocuiti painea alba cu paine din cereale integrale;
• Alegeti orezul brun sau pastele din grau integral in locul produselor albe, prelucrate;

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Maria Deleanu,
medic medicina de familie