Casatorie vs. concubinaj

casatorie_vs_concubinaj_sursa_shutterstockMulte cupuri aleg sa locuiasca impreuna fara a se casatori. In Romania 8% din cei care ar putea sa se casatoreasca nu fac acest pas si numarul lor este in crestere. Potrivit datelor INS, in 2002 s-au inregistrat 129.018 de casatorii, cu 30% mai putine fata de 1990. Sa fie casatoria un pact demodat?

 
Varianta simpla a convietuirii
Este un lucru obisnuit mai ales in randul cuplurilor tinere sa locuiasca impreuna fara a-si legaliza relatia. Cariera si lupta pentru o stabilitate financiara le absoarbe intreaga energie si le ocupa timpul. Notiunea de casatorie nu mai are aceeasi semnificatie ca in trecut.

Astazi ea reprezinta o “institutie” pe care multi tineri o evita din dorinta de a-si pastra libertatea si sansele in cariera. 
Sunt si motive psihologice pentru care nu se face cest pas. Exista persoane care prefera concubinajul din cauza unor traume din copilarie legate de divortul parintilor sau a altor persoane apropiate. Dar aceste probleme nu sunt adevaratul motiv al scaderii numarului de casatorii pentru ca numarul cazurilor este prea mic.

Casatorie “de proba” si apoi… reala
In ultima vreme, contrar traditiei religioase sau a vechii mentalitati, concubinajul inaintea legalizarii relatiei a devenit un obicei, din mai multe motive.
1. Un cuplu “responsabil” nu se casatoreste inainte de a locui impreuna o vreme. Acest obicei este bun pentru “sanatatea” de mai tarziu a relatiei. Fiecare partener poate vedea daca se poate obisnui cu defectele sau tabieturile celuilalt. Este un fel de “casatorie de proba” in care, daca nu reuseste, nimeni nu are de pierdut din punct de vedere material.
2. In ultimul timp rata divorturilor a crescut iar tinerii, chiar cu relatii stabile, se tem de o nereusita. In plus, la unii dintre ei, neintelegerile din propriile familii (dintre parinti in special)  ii descurajeaza.
3. Gasirea unui serviciu bine platit, cumpararea unei case sunt lucruri ce pot amana casatoria. Dorinta de stabilitate materiala porneste si din faptul ca parintii nu mai au posibilitatea de a-i mai ajuta ca in trecut (decat in crestrea nepotilor). Toate acestea fac ca varsta celor care se casatoresc sa creasca.

Casatoria devine o raritate
Numarul casatoriilor inregistrate in anul 2002 a fost cel mai mic din toata perioada postbelica. Desi tot mai rare, exista totusi cupluri pe care casatoria le motiveaza. Sunt persoane carora religia sau anumite principii nu le permite sa locuiasca cu jumatatea aleasa in afara casatoriei. Se spune ca cei casatoriti sunt mai fericiti, ca acest lucru le da forta de a reusi pe toate planurile, chiar daca partenerii sunt tineri, la inceput de drum. Insa casatoria fara o perioada de acomodare impreuna poate fi un esec, mai ales daca cei doi nu se cunosc suficient de bine.

Casatoriti, dar fara acte!

Poate din cauza faptului ca suntem mai traditionali, concubinajul nu este legiferat in Romania. In tari ca Franta, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Germania, Norvegia, in unele provincii din Spania si in unele state americane, uniunea consensuala beneficiaza de un statut legal ca si  casatoria. De asemenea, tot mai multe tari sunt pe cale sa adopte o legislatie in acest domeniu, ca Portugalia, Canada, Australia si Finlanda. In Europa Occidentala uniunea consensuala tinde sa devina mai frecventa decat casatoria. Cei care traiesc in concubinaj isi mentin acest statut 10 – 15 ani pentru ca apoi sa se casatoreasca.
Cuplurile din Romania tind sa urmeze exemplul occidental punand accentul pe cariera. Situatia aceasta se datoreaza si dorintei din ce in ce mai mari a tinerilor de a termina studiile superioare. Astfel, in loc sa se casatoreasca la varsta de 21-22 de ani, fac acest pas la 30 – 35 de ani.
Daca tot mai multe cupluri aleg aceasta metoda de a convietui nu inseamna ca se respinge ideea de casatorie. Tinerii nu refuza legalizarea relatiei, dar au nevoie de siguranta pe toate planurile si mai ales de stabilitate emotionala.

Aproape jumatate dintre cei care au ales concubinajul sunt necasatoriti si au intre 20 si 34 de ani.
Uniunea consensuala – relatia durabila si stabila dintre un barbat si o femeie, care convietuiesc impreuna prin liber consimtamant fara indeplinirea formelor legale de casatorie.

 

Marilena Popescu