Cea mai noua solutie impotriva retractiei gingiilor – implantul cu inima de vaca

shutterstock_16860721Doctorii au gasit o solutie permanenta pentru persoanele predispuse la paradontoza din cauza retractiei gingiilor: un plasture facut din tesut de inima de vaca.

Retractia gingivala este cauzata de imbatranirea gingiilor, de diverse boli ale gingiilor, de perierea prea dura sau de scrasnirea dintilor. In timp, radacinile dintilor devin din ce in ce mai expuse, lucru care ii face mai sensibili.

O echipa de doctori germani si elvetieni a gasit solutia de a folosi colagen bovin (din inima de vaca) care duce la umplerea gingiilor in jurul dintelui, oferind acoperirea completa a radacinilor expuse in peste jumatate din cazuri. Practic, odata realizat transplantul, vasele de sange ale pacientului penetreaza colagenul si gingiile incep sa creasca din nou.

Studiul a fost condus de doctorul Shahram Ghanaati de la Universitatea din Frankfurt si de dentistul Markus Schlee. Metoda lor a dus la ingrosarea gingiilor in jurul dintilor si la acoperirea completa a radacinilor expuse in jumatate dintre cazuri.

Text: Bianca Badescu