Ceaiuri care iti asigura starea de bine

Ceaiuri care iti asigura starea de bineStarea de bine, definita de Geertz ca fiind “omniprezenta orientativa necesara“ este acea stare in care un individ este intr-un echilibru afectiv determinat de satisfactia in viata. Dar daca nu gasim nici echilibrul si nici satisfactia?

Poate chiar nu le-am gasit, insa exista si varianta in care nu suntem constienti ca le avem, din cauza perceptiei noastre distorsionate de negativism sau de stres. Cu totii suntem tentati sa credem ca stresul ne poate imbolnavi, insa trebuie sa recunoastem ca din cand in cand el ne si coloreaza viata cu provocari. Daca ne-am trezit obositi dupa o noapte in care am dormit prost, suntem irascibili la serviciu, anxiosi sau fara chef de viata, ajungem inevitabil sa spunem ca suntem stresati. In momentele in care avem muschii incordati, pulsul crescut, tensiunea marita, anumite stari de disconfort gastric, este bine sa ne reamintim ca la indemana noastra se afla ceaiurile, remedii actuale, care vin de la vechii chinezi, egipteni sau greci.

 

Ceaiul este o bautura placuta, sanatoasa, ne ajuta sa prevenim multe boli, sa fim mai calmi si mai concentrati fiind una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti. Socializam mai bine cand ne intalnim cu prietenii nostri la un ceai iar la plecare ne simtim mai bucurosi.

 

Ne stau la indemana, in toate farmaciile, plante sau combinatii de plante traditionale romanesti cum sunt: musetelul, teiul, sunatoarea, roinita, iasomia, menta, fructele de maces, florile de hibiscus, rozmarinul, sulfina, coada-soricelului, radacina de papadie, busuiocul, macul salbatic, hameiul, gura lupului, valeriana. Efectele linistitoare, antidepresive si chiar de alungare a insomniilor le putem obtine consumand cate 2-3 cani de ceai in fiecare zi, din plantele enumerate mai sus. Ceaiul il putem prepara dintr-o lingurita de planta uscata sau de plante combinate, la o cana de apa, sub forma de infuzie.

 

Daca avem palpitatii cauzate de ritmul cardiac neregulat, este bine sa bem ceaiuri de paducel si coadasoricelului.

 

Ceaiul de rozmarin este indicat in calmarea tensiunii nervoase.

 

Ceaiul de lavanda reduce nervozitatea excesiva, anxietatea si palpitatiile cardiace, insomnia, stimuland sistemul nervos si readucand zambetul pe buzele persoanelor deprimate.

 

Ceaiul de vasc este considerat cel mai bun leac impotriva tulburarilor nervoase grave de tipul isteriei.

 

Din traditiile altor popoare amintim: ceaiul verde, ginsengul, floarea pasiunii (passiflora) si sofranul.

 

Ceaiul verde nu se fierbe si nici nu se prepara cu apa clocotita pentru a nu-si pierde aroma si a nu avea gustul amar. Un aminoacid din ceaiul verde actioneaza in sensul cresterii puterii de concentrare, realizand in paralel si relaxarea organismului. Bautorii de ceai au de exemplu un nivel mai scazut al cortizolului (hormonul stresului).

 

Ceaiul de ginseng se poate face din frunze sau radacini de ginseng care trebuie sa fie ferme. El trebuie fiert si lasat 5 minute inainte de a fi baut. Efectul lui este de calmare a nervozitatii, de alungare a confuziei si a oboselii cronice, iar in China Antica era folosit pentru cresterea energiei vitale.

 

Passiflora sau floarea pasiunii este o planta traditionala din America de Sud, din care se poate obtine un ceai calmant cu efect de relaxare care poate fi baut ziua sau seara inainte de culcare, pentru un somn linistit. Se crede ca flavonoizii din planta calmeaza si scad anxietatea prin inhibarea unor neurotransmitatori. Ceaiul se face din frunzele sau florile plantei uscate, cate doua lingurite la o cana.

 

Ceaiul de sofran are un gust deosebit, aroma lui putand crea chiar dependenta. Are proprietati antidepresive si antiimbatranire. Se prepara folosind o cantitate foarte mica de sofran (un varf de cutit) la un litru de apa, se fierbe 10 minute impreuna cu scortisoara, nucsoara si cateva frunze de ceai verde sau negru.

 

Daca in aceste ceaiuri enumerate mai sus adaugam scortisoara si miere obtinem un efect de ameliorare a starilor de tremur si de anxietate. Ceaiurile ne pot ajuta in multe situatii si este bine sa apelam la ele de cate ori simtim nevoia.

 

Farmacistii Catena va recomanda Basilur Ceai Verde White Magic. Aroma delicata si bogata a ceaiului White Magic din colectia Bouquet de la Basilur te va bucura pe masura ce ii descoperi complexitatea, picatura dupa picatura. Ceaiul este un amestec exotic de ceai verde Milk Oolong semifermentat cu muguri de flori si este preparat dupa o metoda traditionala, cu aburi de lapte, ce ii confera o aroma inconfundabila. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Bianca Badescu