Cele mai comune infectii oculare pe care le poti preveni

JOS-ochi - CopyInfectiile oculare sunt cauzate de agenti bacterieni, virali sau fungici. Exista mai multe tipuri de infectii oculare, cu diferite cauze si tratamente. Toate partile componente ale ochiului sunt sensibile la infectii, iar acestea pot afecta unul sau ambii ochi si pot aparea la persoanele de toate varstele. Infectiile oculare pot afecta orice componenta a ochiului, de la pleoape, la cornee si chiar la retina. Infectiile oculare sunt atat de comune incat majoritatea dintre noi fie am avut o astfel de infectie, fie cunoastem pe cineva care s-a confruntat cu aceasta problema. Cele mai multe infectii se rezolva cu tratament minim sau de la sine. Ocazional, ele pot duce la probleme mai grave, care necesita un anumit tip de tratament. Mai jos va prezentam cele mai comune infectii oculare care pot fi prevenite.

 



  • Conjunctivita

 

    Cea mai comuna infectie a ochilor este conjunctivita. Ea este cauzata de un adenovirus si este des intalnita la copii. Conjunctivita virala este contagioasa, deoarece virusul se poate raspandi de la maini, de la obiecte folosite de alte persoane etc. Infectia se poate transmite si prin frecarea ochilor infectati sau prin atingerea clantei.

    Conjunctivita poate fi evitata printr-o igiena corespunzatoare. Prosopul de fata trebuie neaparat schimbat dupa prima utilizare, spalatul mainilor trebuie sa fie un ritual zilnic, iar mainile sa fie pe cat posibil tinute departe de ochi. Daca cineva apropiat tie a dezvoltat conjunctivita, nu imparti pernele sau prosoapele cu persoana respectiva pentru a evita contaminarea incrucisata.

    Tine o dieta sanatoasa – stresul poate afecta sistemul imunitar facandu-l sensibil in lupta cu infectiile.

    Daca faci sport, evita sa iti pui mainile transpirate la ochi si incearca sa eviti praful cat mai mult.

     

    • Urcior (orjelet)

     

      Un urcior este o infectie a foliculului, aparuta pe pleoapa superioara sau inferioara a ochiului, la nivelul glandelor pilosebacee, si este provocata de stafilococi. Primele semne si simptome ale urciorului la ochi sunt, de obicei, roseata, sensibilitate si dureri in zona afectata. Semnele si simptomele mai tarzii pot include umflare, disconfort in timpul clipirii si chiar sensibilitate la lumina. Urciorul este inofensiv in majoritatea cazurilor. De cele mai multe ori, un urcior se va sparge singur in cateva zile, maximum o saptamana. Un urcior nu provoca daune intraoculare.

      Urciorul apare, de cele mai multe ori, din cauza unei infectii cu stafilococ. Acesta ajunge in zona ochilor de pe mainile murdare. Tocmai de aceea, si in acest caz, igiena este foarte importanta.

      Si alimentatia este importanta in tratarea urciorului. Se recomanda consumul unui catel de usturoi pe zi. Acesta are proprietati antibacteriene. Si vitamina A joaca un rol important in prevenirea urciorului. Daca acesta apare des, este posibil sa ai o carenta de vitamina A.

      Spala-ti pleoapele o data pe zi pentru a mentine foliculii curati.

       

      Text: Andreea Popescu