Celulita, intre mit si adevar

shutterstock 27835699Celulita da un aspect foarte neplacut pielii si din acest motiv tot mai multe dintre noi devenim obsedate de acest lucru. Ne-am dori sa existe o magie prin care, la o singura atingere a baghetei, celulita sa dispara definitiv.

Si cum visele sunt prea frumoase ca sa fie transformate in realitate, nu ne ramane decat sa folosim in continuare aceleasi trucuri, cu sau fara rezultate imbucuratoare, incepand de la fel si fel de creme costisitoare, masaje, pana la operatii cu laser si multe altele. Faptul ca subiectul “celulita” a devenit atat de popular printre noi a facut ca acest subiect sa traga dupa el si multe zvonuri neadevarate. Pentru ca vrem ca voi sa stiti mereu adevarul, am decis sa va prezentam miturile legate de celulita, dar si adevarul dur despre aceasta.

De unde stii ca ai celulita?

Celulita este pur si simplu o problema cosmetica si nu o boala sau o conditie medicala. Celulita se manifesta printr-un aspect al pielii inestetic, bine-cunoscuta coaja de portocala, care poate fi observata daca se prinde pielea intre doua degete si se exercita o presiune. Pentru femeile la care celulita este foarte vizibila si prezenta pe coapse, abdomen, brate si fese, avem o veste buna: se poate scapa de celulita!

Cauzele celulitei

Principala cauza directa de aparitie a celulitei este degradarea fibrelor conjunctive in anumite zone ale corpului (mai ales coapse, fese si pulpe). Celulita este mult mai frecventa la femei decat la barbati.

 

  • Mit: Femeile slabe nu au celulita

Nimic mai fals. Celulita este legata de structurile din cadrul pielii, astfel incat, chiar si femeile slabe sunt susceptibile de a avea celulita. In acest caz putem vorbi de o mostenire genetica, aceasta este, poate, cel mai greu de indepartat. Celulita poate aparea indiferent de greutatea pe care o ai.

 

  • Mit: Daca mama ta are celulita, mai mult ca sigur si tu vei avea

Oricat de mult mi-as dori sa spun ca genetica nu are nicio legatura cu aparitia celulitei, nu pot. Se pare ca genetica reprezinta destinul tau atunci cand vine vorba de celulita. Daca parintii tai au avut celulita, ai sanse mari ca si tu sa ai celulita. Modul in care corpul tau distribuie si depoziteaza grasimea subcutanata, metabolismul lent sau rapid sau elasticitatea pielii tale sunt toate componente genetice. In plus, femeile albe sunt mult mai susceptibile de a avea celulita decat femeile asiatice. Alti factori de risc includ:

–          Schimbarile hormonale din timpul sarcinii;

–          Imbatranirea.

 

  • Mit: poti evita anumiti factori care duc la aparitia celulitei

Adevarat! Desi nu poti preveni complet celulita, alegerile privind stilul tau de viata pot influenta aspectul pielii. Factorii care agraveaza starea includ:

–          Efectul Yo-yo;

–          Excesul de carbohidrati din dieta;

–          O crestere corporala semnificativa;

–          Inactivitatea;

–          Retentia de fluide;

–          Deshidratarea.

 

  • Mit: Bronzul poate ascunde celulita

Aceasta afirmatie se afla la granita dintre mit si adevar. Este adevarat faptul ca bronzul poate diminua vizual celulita, insa si mai adevarat este ca, atunci cand bronzul tau se pierde, celulita va fi mult mai vizibila decat era inainte de a te bronza. Asta pentru ca expunerea frecventa la razele UV poate deteriora pielea, facand-o mai subtire si mai putin rezistenta, conform Academiei Internationale de Dermatologie. In plus, daca arunci o privire si la femeile de culoare care nu se sfiesc sa isi arate celulita, iti dai seama ca nuanta pielii nu are nimic de-a face cu asta sau, poate, foarte putin.

 

  • Mit: Daca pierzi in greutate, scapi de celulita

In cazul in care celulita este cauzata de depozitele de grasime, este logic ca pierderea in greutate sa fie o strategie buna. De fapt, intr-un studiu realizat in anul 2006, in Marea Britanie, cu ajutorul a 2500 de femei s-a constatat faptul ca pierderea in greutate diminueaza celulita in proportie de 17%. Cu toate acestea, la 978 de femei, celulita parea sa se agraveze, din cauza faptului ca pielea devenise mult mai flexibila in urma scaderii in greutate. Prin urmare, aceasta teorie este cu dus si intors. Depinde foarte mult de tipul de piele pe care il ai si de forma se afla celulita cu care te lupti. Adevarul este ca nu poti scapa de celulita doar daca incepi un regim alimentar. 

 

  • Mit: cremele cu retinol te scapa de celulita

In urma unui studiu realizat in anul 2010, in Anglia, s-a constatat ca aplicarea unei creme cu continut de 0,3% retinol pe zonele afectate de celulita,  timp de sase luni, ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si deopotriva la eliminarea celulitei. Teoria este ca retinolul stimuleaza tesuturile pielii. Cu toate acestea, alte studii realizate in domeniu nu au demonstrat diferente majore ale aspectului pielii dupa utilizarea retinolului.

 

  • Mit: cremele cu metilxantina lupta eficient impotriva celulitei

Unele studii sugereaza faptul ca celulita poate fi invinsa cu ajutorul cremelor care contin metilxantina, inclusiv cofeina, aminofilina si teofilina, dar gradul de imbunatatire a aspectului pielii este discutabil. Alte studii arata ca utilizarea acestor creme nu duce la nicio ameliorare. Societatea Americana de Chirurgie Plastica si Estetica avertizeaza ca dovada stiintifica pentru produsele cu continut de aminofilina inca nu a fost realizata. In fond si la urma urmei, chiar si cu aceste rezultate, speranta noastra nu moare.

 

  • Mit: impachetarile elimina celulita

Fiind infasurata in niste benzi ce emana caldura, tinzi sa crezi ca acestea vor functiona 100%. Cu toate acestea, este adevarat ca impachetarile ajuta la pierderea centimetrilor, insa nu si a celulitei.  Pentru a elucida acest mister, trebuie mentionat faptul ca nu exista nicio dovada stiintifica ce dovedeste ca impachetarile corporale au un efect de durata asupra celulitei. In plus, Comisia Federala pentru Comert a cerut intreprinderilor sa nu isi minta clientii ca impachetarile corporale duc la reducerea celulitei definitiv.

 

Text: Andreea Popescu