Chlamydia – boala ascunsa a aparatului genital

poza infectia cu chlamydiaNu toate bolile sexuale provoaca simptome evidente, astfel ca reusesc sa se strecoare si sa ne provoace destule probleme in organism inainte de a ne da seama ca suntem infectati. Chlamydia este una dintre ele. Desi nu este atat de cunoscuta ca alte BTS-uri, Chlamydia este in SUA cea mai comuna boala cu transmitere sexuala, in fiecare an fiind infectati peste 4 milioane de oameni doar in America.

Chlamydia este o bacterie care invadeaza celulele umane si care patrunde in corp prin contact sexual sau prin sange. Se raspandeste fara simptome, este asemanatoare gonoreei si afecteaza serios trompele uterine. Bineinteles, acest lucru duce in final la infertilitate si este asociata cu o incidenta mare a nasterilor premature. Daca totusi o femeie infectata cu Chlamydia reuseste sa dea nastere unui copil, boala se poate transmite si la acesta afectandu-i vederea si plamanii.Infectia cu Chlamydia – o boala extrem de raspandita

Trei sferturi dintre femeile infectate si jumatate dintre barbati nu stiu ca sunt infectati cu Chlamidia. Si la barbati efectele sale pot fi grave pentru ca poate provoca uretrita, epididimita sau proctita (inflamatie a mucoasei rectale).

In America, jumatate dintre cazurile care sufera de infectie cu Chlamydia sunt fete de liceu (intre 15 si 19 ani). Faptul ca aceasta boala afecteaza foarte puternic adolescentele se explica prin aceea ca au un cervix tanar care este mult mai vulnerabil. Infectia cu aceasta bacterie nu se opreste insa la nivelul cervixului, ci se poate extinde la uter si in continuare la trompele uterine. Desi o femeie sau fata care a contactat Chlamydia continua totusi sa ovuleze, ea poate sa fi devenit deja infertila.

Exista totusi semne ale infectiei cu Chlamydia?

Chlamydia poate fi depistata prin teste de urina si exista cateva mici semne care iti pot da de gandit ca ai putea fi infectata cu aceasta bacterie.

La femei pot aparea urmatoarele simptome:

*secretii vaginale neobisnuite sau sangerari;

*arsuri la urinat;

*dureri in partea inferioara a abdomenului.

La barbatii infectati cu Chlamydia pot aparea:

* secretii neobisnuite;

*durere sau dificultati la urinat;

*mancarimi si arsuri in jurul penisului;

*durere si umflare a testiculelor.

Tratament si solutii ale viitorului pentru infectia cu Chlamydia

Infectia cu Chlamydia se poate trata cu antibioticele prescrise de medic, de obicei tetraciclina sau doxiciclina. De curand insa, oamenii de stiinta au facut noi descoperiri care le-au permis sa inteleaga mai bine infectia cu Chlamydia. Tratand bacteria cu ioni de calciu, acestia au reusit sa introduca in ea ADN strain, fapt ce le permite in sfarsit sa o studieze, pentru ca, pana in acest moment, nimeni nu a reusit sa manipuleze genomul Chlamydiei. Aceste descoperiri vor duce la dezvoltarea unor vaccinuri anti-Chlamydia si a unor terapii mai eficiente.

Text: Bianca Badescu