Vaginita bacteriana

poza vaginita bacterianaVaginita este una dintre afectiunile ginecologice pe care foarte multe dintre femei le experimenteaza si care este cauzata de schimbarile care se produc in echilibrul florei vaginale, ceea ce poate duce la aparitia unor simptome suparatoare, neplacute, ce pot provoca deseori complicatii. Bacteria numita lactobacillus (bacterie buna) si care se intalneste in vagin este menita sa mentina un mediu acid, avand rol de protectie, pentru o sanatate optima.

Simptomele care ar putea aparea odata cu aceasta afectiune pot sa fie sau nu observate de catre femei. Cel mai important simptom al vaginitei bacteriene este detectarea unei secretii anormale, de culoare galben-verzuie, urat mirositoare, ce poate fi insotita uneori de senzatii de arsura la urinare sau mancarimi la nivelul vaginului.



Cauzele vaginitei bacteriene

Desi nu se cunoaste cu exactitate cauza ce duce la scaderea nivelului de pH din vagin, exista totusi cativa factori de risc pe care ar trebui sa-i ai in vedere, printre acestia numarandu-se tampoanele intravaginale, inceperea mult prea devreme a vietii sexuale, folosirea sapunurilor dure, administrarea in exces a antibioticelor, precum si purtarea pantalonilor foarte stramti sau folosirea dispozitivelor intrauterine. In cazul in care nu exista simptome, vaginita bacteriana poate fi depistata in urma unui control de rutina, dupa prelevarea unei mostre din secretia vaginala.

Tratamentul in cazul vaginitei bacteriene

Desi uneori vaginita poate disparea de la sine, cel mai bine este sa consulti un medic specialist care te va putea ajuta in rezolvarea acestei probleme. De cele mai multe ori, vaginita bacteriana se trateaza cu medicamente atat pe cale orala, cat si intravaginala, si se pot utiliza local si anumite creme. Consumul de lactobacil care se gaseste in unele iaurturi poate face parte din tratamentul vaginitei, refacand tractul vaginal, astfel bacteriile daunatoare vor inceta sa se mai inmulteasca.

Vaginita bacteriana si complicatiile ce pot aparea

Daca ai vaginita bacteriana si esti insarcinata, poti face avort spontan sau poti naste prematur. De asemenea, femeile care sunt supuse unor interventii chirurgicale ginecologice pot dezvolta infectii serioase precum infectia urinara si, de asemenea, prezinta un risc marit de a contracta mult mai usor boli cu transmitere sexuala.

Cum ai putea evita vaginita bacteriana

Daca vrei sa previi vaginita bacteriana, cel mai bine este sa consumi iaurt, sa eviti dusurile intravaginale, sa iei anticonceptionale orale care sa diminueze modificarile hormonale de la nivelul vaginului si, desigur, sa utilizezi prezervativul.

Diagnosticul de vaginita bacteriana poate fi pus doar de catre un medic specialist in urma unui control corect efectuat si a examenului microscopic al secretiei vaginale. In momentul in care prezinti simptomele amintite mai sus, cel mai bine este sa te prezinti la un ginecolog, astfel incat sa nu simti nicio jena nici in momentul contactului sexual, nici dupa.

Daca, in trecut, femeile erau mult mai expuse problemelor de natura ginecologica, astazi, datorita tehnicilor existente care sunt foarte dezvoltate, orice urma de nedumerire pe care o ai sau orice problema isi pot gasi rezolvarea.

Text: Ruxandra Raica