Importanta controlului ginecologic

poza importanta control ginecologicA preveni este mult mai usor decat a trata, iar preventia ar trebui sa fie primul pas pe care s-ar cuveni sa-l faca orice femeie careia ii pasa de sanatatea sa si de persoanele apropiate. Tocmai din aceasta cauza, testul Papanicolau poate detecta inca de timpuriu schimbarile ce ar putea interveni pe colul uterin. Descoperite la timp, aceste modificari pot fi tratate cu usurinta, reducand semnificativ riscul dezvoltarii cancerului de col uterin.

Testul Babes-Papanicolau nu a fost conceput pentru a detecta cancerul de col uterin, ci displaziile sau modificarile precanceroase ale colului uterin. In momentul in care celulele anormale sunt detectate, pot fi luate masuri pentru tratarea acestora.

Cat de des ar trebui sa fac testul Babes-Papanicolau?

Testul Babes-Papanicolau ar trebui efectuat incepand cu varsta de 21 de ani, sau in decurs de 3 ani de la inceperea vietii sexuale, si apoi anual, insa medicul specialist va stabili cat de des ar trebui sa-l faci in functie de varsta, istoricul medical si cel sexual. Trebuie sa fii constienta de faptul ca, uneori, aceste teste nu sunt 100% corecte. Din cand in cand, se mai pot strecura si greseli, tocmai de aceea trebuie sa te supui des acestor examinari, astfel incat, daca s-a strecurat vreo greseala, ea va fi descoperita la urmatorul test.

In timpul testului, ti se vor preleva celulele anormale sau nu, identificate pe colul uterin. In functie de celulele gasite, analiza poate fi repetata dupa 4-6 luni sau se poate efectua o colposcopie pentru a avea o viziune de ansamblu asupra cervixului, ce presupune introducerea in vagin a unui tub cu o camera digitala foarte mica.

Biopsia este o alta analiza care poate determina tipul de celule prezente. In timpul unei biopsii se recolteaza o mica bucata de tesut de pe colul uterin, fiind mai apoi analizata la microscop. Rezultatele pot determina natura problemelor, dar si tratamentul adecvat.

Ce ar trebui sa fac inaintea oricarui test?

Prezenta oricarei substante in vagin poate reduce precizia testului Papanicolau. Inainte cu 2-3 zile de a fi supusa unei astfel de examinari, este bine sa eviti dusurile in interiorul vaginului si sa nu intretii relatii sexuale. Atentie insa, nu trebuie sa fii in perioada menstruala. Pentru a obtine rezultate bune tine cont de toate acestea, doar asa testele vor avea acuratete.

Cum decurge testul Babes-Papanicolau?

Testele Babes-Papanicolau sunt, in general, nedureroase. Medicul te va pozitiona pe masa de examinare, in timp ce un dispozitiv numit specul iti va fi introdus in vagin, medicul putand avea astfel o mai buna imagine asupra colului uterin. Apoi, cu ajutorul unui betisor asemanator celui de urechi, tot medicul va colecta probe si le va trimite apoi la analize. Desi te vei simti inconfortabil, este mult mai bine sa fii sanatoasa decat sa te confrunti cu o afectiune care ti-ar putea pune in pericol viata, amenintandu-ti familia si prietenii.

Examinarile medicale trebuie facute cu strictete si, desi nimanui nu ii place sa merga la doctor, viata este mai importanta decat orice altceva. Asa ca incearca sa te preocupi de sanatatea ta, pentru a avea o viata linistita si pentru a trai cat mai multi ani frumosi.

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com