Cine este Mos Craciun

Cine este Mos CraciunIn fiecare an pe 24 decembrie ne pregatim cu emotie de sarbatorirea nasterii Pruncului Isus si in acelasi timp il asteptam pe Mos Craciun sa ne aduca cadouri. Nasterea Domnului are o istorie clara, indiscutabila, insa prezenta Mosului este putin misterioasa. Cine este Mos Craciun si de unde vine?

Povestiri despre Craciun
Dupa o legenda ruseasca, Craciun este cel de-l patrulea mag plecat sa aduca daruri la nasterea lui Isus. El nu a mai ajuns la ieslea din Bethleem pentru ca pe drum a inceput sa imparta cadouri la copii, obiceiul pastrandu-se pana in ziua de azi.

Un alt mit, de data aceasta romanesc, ne spune ca Fecioara Maria cautand un loc unde sa-L nasca pe Isus, a ajuns la casa pastorului Craciun (in alte variante Craciun este un o zeitate locala). Craciunita a primit-o in gazda si a ajutat-o sa nasca. Cand avenit acasa Craciun s-a suparat de primirea oaspetelui si a taiat mainile sotiei. Fecioara Maria, din recunostinta, a savarsit atunci o minune lipind mainile femeii la loc. Fapta a fost ca o luminare pentru Craciun, care, uimit si vinovat, a inceput sa imparta daruri pastoresti tuturor (cas, urda, lapte), indiferent de varsta, pentru a-si rascumpara greseala. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant care aduce de ziua nasterii lui Isus cadouri, un fel de replica autohtona la versiunea evanghelica a celor trei magi aducatori de ofrande pruncului Isus. Inlocuirea celor trei magi cu Craciun se pare ca este creatia crestinismului primitiv din Dacia, inaintea convertirii Mosul fiind o zeitate locala care semnifica echilibrul elementelor naturii.
Dincolo de legenda, se pare ca persona reala din spatele lui Mos Craciun este Sfantul Nicolae. La inceputurile crestinismului a existat un episcop al orasului Myra (astazi Kale) numit Nicolae. El s-a nacut intr-o familie bogata si la moartea parintilor si-a impartit averea facand cadouri. Pentru faptele lui a fost sanctificat, acum fiind patronul a mii de biserici din intreaga lume. Odata cu aparitia protestantismului, s-a incercat in tari ca Germania si Elvetia interzicerea veneratiei sfintilor. Sfantul Nicolae a continuat insa sa aduca cadouri, dar sub alt nume si la alta data, fiind de acum Santa Claus pentru englezi sau Kriss Kringle pentru germani. Intre timp sarbatorirea Sfantului Nicolae a revenit si o parte a lumii crestine are acum doua prilejuri de a oferi cadouri.

A doua nastere a lui  Mos Craciun
Infatisarea de acum clasica a Mosului a fost creata in 1863 de celebrul caricaturist al saptamanalului american Harper’s, Thomas Nast, autorul unor cunoscute caricaturi cu mesaj politic. Imaginea lui Mos Craciun a inceput sa fie cunoscuta din desenele despre  Razboiului Civil. Intr-un desen din ianuarie 1863 sunt infatisati sotia ramasa acasa si sotul, aflat pe front, in doua medalioane. Mos Craciun vine pe acoperis si lasa celor doi copii adormiti cadouri, in timp ce mama se roaga la fereastra Pe front vedem o sanie trasa de reni din care Mosul imparte cadouri. Desenul sugereaza mesajul comun (daruri pentru cei de acasa si pentru cei de pe front) pe care Sarbatoarea Craciunului reuseste sa-l aduca intr-o familie despartita de razboi. In 1885 Mos Craciun primeste ca resedinta oficiala Polul Nord. Desenul, facut de acelasi Thomas Nast, infatiseaza doi copii care urmaresc pe harta traseul de la Pol pana in S.U.A. Pana la urma presa in 1925 a renuntat la adresa de la Pol pentru ca acolo nu cresc reni si Mosul a fost mutat in Laponia.

Mos Craciun se imbraca din reclame
Incepand cu anul 1920 o cunoscuta bautura racoritoare alatura in scopuri publicitare, pe timpul sarbatorilor, imaginea lui Mos Craciun marcii ei. Nu a fost un mare succes pana in 1931 cand Haddon Sundblom, un cunoscut grafician de reclame, a desenat imaginea care facut inconjurul lumii: un Craciun cu chipul jovial, zambaret, cu burta, de statura umana (pana atunci Mosul era mai mic decat un om obisnuit). Putem spune ca imaginea creata de Sundblom este cea mai cunoscuta, ea facand parte de acum din imaginarul colectiv: Milioane de copii au crescut de atunci asociind Sarbatoarea Craciunului cu populara imagine a Mosului. In 1939, intr-o alta reclama, apare Rudolf cel cu nasul rosu, cel mai cunoscut din cei 8 reni care trag sania. Ultimele informatii  ne spun ca Mos Caciun sta acum in Finlanda in localitatea Rovaniemi, situata pe Cercul Polar. Din 1985 el si-a deschis un birou permanent, ca sa poata primi pe tot timpul anului scrisori de la copii. Daca vreti sa-l vizitati va este suficient un bilet de avion cu destinatia Finlanda.

Pe 25 decembrie toti avem un brad in casa
De ce Mos Craciun vine pe 25 decembrie? Inaintea crestinismului la aceasta data era sarbatorita de catre romani ziua unui zeu solar numit Sol (zeu prezent si in mitologia germana) ce apartinea unui cult inchinat Soarelui. Biserica crestina, pentru a sterge amintirea acestuia, a stabilit ziua nasterii lui Isus in aceeasi zi. Evenimentul a avut loc la sfarsitul secolului IV si confuzia dintre Sol si Isus a dainuit o vreme.  Zeul a fost uitat dar in locul lui a venit Craciun.
De ce un brad? Traditia bradului ca simbol al vietii dateaza dinaintea aparitiei crestinismului. Ritualul impodobirii caselor cu crengi vrerzi de Anul Nou a fost pastrat din vechime de popoarele scandinave. Simbolul bradului de Craciun, asa cum il stim noi astazi, isi are originea in vestul Germaniei. Aici, in Evul Mediu, erau atarnate mere intr-un brad care simboliza Pomul Vietii, iar sarbatoarea din 24 decembrie ii amintea si pe Adam si Eva. Dupa anul 1800 obiceiul era raspandit in Austria, Polonia, Ungaria, el fiind adus in Transilvania tot in aceasta perioada de tinerii romani plecati la studii in Austria. Emigrantii germani au raspandit obiceiul in intreaga lume, bradul fiind acum un simbol fara de care nu ne mai putem imagina Craciunul. Mersul cu colinda este un obicei ramanesc foarte vechi. Se presupune ca el apartine perioadei precrestine. Peste simbolistica unor ritualuri specifice dacilor au fost adaugate textele cu mesaj crestin. In ziua de azi obiceiul isi pastreaza autenticitatea in foarte putine localitati. Cantecele specifice de Craciun O, ce veste minunata, Mos Craciun, Trei Pastori, Steaua au origini diferite. De exemplu in cazul cantecelor de Stea anumite versiuni vin din istoria bizantina ortodoxa, peste care s-au adaugat obiceiurile locale si, in Transilvania, obiceiuri venite de Apusul catolic. In secolul al XIX-lea de Craciun se juca o piesa de teatru, mai ales la casele mai bogate, numita Irozii. Personajele, Irod, Fecioara Maria, Iosif, Pruncul, prezentau Nasterea lui Isus pe o scena improvizata. Daca personajele erau papusi atunci reprezentatia se numea Vicleim.

Un prilej de bucurie
Uneori spunem ca nu mai sunt obiceiurile de altadata. Parca le lipseste ceva. Sau poate suntem noi exagerat de nostalgici. Dar pana si Mos Craciun s-a schimbat de-a lungul anilor: acum are birou si foloseste Internetul. E drept, unele colinde nu se mai canta iar teatru de Craciun a disparut si acum ar parea o ciudatenie unora.  Insa important este ca Sarbatoarea Craciunului ramane in continuare un prilej de bucurie, de daruri, de reuniune a familiei.       

Text: Silviu Toma