Ciroza hepatica atrofiaza ficatul

ciroza-shutterstockEste o  boala difuza, caracterizata prin scleroza ficatului, consecutiva unei inflamatii cronice prin distrugerea unei portiuni de celule active si inlocuirea acestora cu un tesut fibros. Scleroza este de obicei urmata de atrofia ficatului.

Putina istorie

Denumirea bolii provine de la cuvantul grecesc ” kirrhos” care inseamna galben-maro roscat si a fost data de Laënnec (1781-1826). In “Tratatul de ascultatie” din 1819  Laënnec descrie la un fost soldat din armata franceza, ficatul cirotic la autopsie: “ficatul era redus la volum cu o treime, se gasea ascuns in loja sa; incizat, el parea compus dintr-o multitudine de noduli de marimea unor boabe de mei sau de cinepa, de culoare galben-roscata”.



Ce  se intampla in ficatul cirotic?

Scleroza impiedica circulatia sangelui pana la nivelul celulelor ficatului. In consecinta produsele nutritive nu mai pot trece prin ficat spre circulatia generala si se instaleaza insuficienta hepatica. Ciroza hepatica evolueaza de la un stadiu compensat spre un stadiu decompensat cu o rata de 10% pe an. Tendinta evolutiei este progresiva pana la moarte, fiind dupa neoplasme cea mai frecventa cauza de mortalitate in gastroenterologie. Evolutia poate fi insa si  foarte lenta, o ciroza compensata putand sa persiste ca atare chiar 20 – 30 de ani. O terapie corecta poate frana evolutia unei ciroze decompensate, prognostic mai bun avand cazurile in care decompensarea a avut un factor declansator reversibil – hemoragie, hepatita alcoolica. In ciroza hepatica decompensata numai 21% din bolnavi supravietuiesc 6 ani.

Semnele cirozei hepatice

Evolutia cirozei hepatice este lenta. Boala poate trece multa vreme neobservata, simptomele ei in perioada de inceput fiind putin caracteristice. Bolnavul se manifesta prin lipsa poftei de mancare, greturi, balonari, oboseala. Treptat se dezvolta lichid ascitic in cavitatea peritoneala. Abdomenul incepe sa creasca in volum prin acumularea lichidului ascitic. Vasele stomacului si ale esofagului se ingroasa si se dilata ajungandu-se la „varicele esofagiene”. Acestea se pot rupe si determina hemoragii digestive, uneori mortale.

Cauzele cirozei

Este important de mentionat ca ciroza hepatica este calea finala comuna a numeroase cauze si este una dintre principalele zece motive de mortalitate. Cele mai frecvente cauze sunt virusurile hepatice (C, B, D, alte virusuri non-A-E) si alcoolul – peste 60% din cirozele hepatice. Mai rar pot fi incriminate hepatita comuna, staza biliara, diferite medicamente, (metotrexat, izonizida, oxifenisatin, alfametil dopa, amiodarona etc.), insuficienta cardiaca dreapta etc. Cirozele la care nu se descopera cauza sunt denumite criptogenetice. Modificarea probelor hepatice – ca metoda de diagnostic, indica semne de insuficienta hepatica.

Profilaxia cirozei hepatice

– alimentatie rationala,
– evitarea abuzului de alcool,
– tratamentul corect si sustinut al unor boli care pot duce la ciroza: hepatita epidemica, sifilisul, malaria.

Ciroza ficatului poate fi tratata

Este indicat ca in cazul oricarei afectiuni hepatice cunoscute sa se efectueze controale periodice  conform recomandarilor medicului curant (examene clinice si de laborator, ecografie abdominala) pentru ca nu exista un tratament care sa stopeze evolutia cirozei sau ideal sa refaca structura normala a ficatului. In ciroza compensata bolnavii pot duce o viata normala, cu 1 gram/kg corp/zi de proteine, ratie normala de lipide, asigurarea aportului vitaminic, a 2000 – 3000 cal/24 ore, interzicerea consumului de alcool. Tratamentul medicamentos va fi prescris de medicul de specialitate si va cuprinde antifibrozante, interferon, etc. “Hepatoprotectoarele” sau “troficele hepatice” nu modifica evolutia bolii, cu atat mai putin aportul de aminoacizi. In ciroza decompensata se vor respecta intocmai indicatiile medicului. In acest stadiu se pune problema unui eventual transplant hepatic (este ferm contraindicat numai pentru: cancer metastatic, infectie HIV, hemoragie digestiva acuta, infectie, septicemie, insuficienta cardiaca sau respiratorie severa).

Retineti!

Desi in ultima perioada au aparut metode tot mai diverse metode de tratament al cirozei hepatice si mai ales al complicatiilor acesteia, mortalitatea continua sa fie destul de mare. De aceea este preferabil ca orice cauza de producere sa fie tratata si pe cat posibil rezolvata in timp util. Sunt indicate controalele periodice la medicul de familie pentru ca uneori  infectia virala poate fi complet asimptomatica.

Text: Dr. Mihaela Moise, medic specialist interne
Centrul de Diagnostic si Tratament
” Dr.Victor Babes”, Bucuresti
Tel.: 322.92.50, 323.14.88, 323.14.89, 9609