Iritatiile si secretiile oculare

ochi-shutterstockInflamatiile sau infectiile conjunctivei (membrana care tapeteaza partea alba a ochiului si partea interna a pleoapelor) sunt cele mai frecvente afectiuni oculare. Severitatea lor variaza de la iritatii oculare usoare si lacrimare pana la inrosirea intensa a conjunctivelor cu eliminare de secretii muco-purulente. Vederea nu este modificata atata timp cat nu au aparut complicatii la nivelul corneei (membrana transparenta a ochiului).
 
In cazurile severe sau in cazul instituirii unui tratament necorespunzator sau insuficient pot aparea complicatii corneene (keratite) sau ale marginilor libere ale pleoapelor (blefaro-conjunctivite).

De aceea se recomanda prezentarea la medicul oftalmolog de la primele semne de boala, pentru stabilirea cauzelor conjunctivitei si pentru instituirea unui tratament adecvat si cat mai precoce.

Ce determina aparitia conjunctivitelor?
Cauzele conjunctivitelor sunt multiple, cele mai frecvente fiind determinate de bacterii, chlamydii, virusuri si factori alergici sau iritativi.

Conjunctivitele bacteriene acute se prezinta subiectiv cu o simptomatologie zgomotoasa cu ochi rosii, secretii purulente, senzatie de nisip in ochi si, uneori, lipirea pleoapelor dimineata. Evolutia este favorabila sub tratament corespunzator cu antibiotice si antiseptice locale.
Conjunctivitele cu chlamydii apar in conditii de igiena deficitara, dar unele tipuri de chlamydii care provoaca frecvent boli sexuale, pot fi transferate si la conjunctiva. Boala este foarte contagioasa, dar rapid vindecabila daca prezentarea la oftalmolog se face de la primele simptome de boala.

Conjunctivitele virale merita o atentie mai deosebita datorita posibilitatii de transmitere foarte rapida ca urmare a epidemiilor provocate de virozele cailor respiratorii superioare, dar si datorita evolutiei particulare, de durata (14-21 zile) si complicatiilor corneene pe care le produc. Afectarea corneei se insoteste de scaderea de vedere, care poate persista cateva luni, iar tratamentul trebuie adaptat stadiului bolii, fiind diferit in etapele de evolutie.

Conjunctivitele alergice sunt cele mai frecvente fenomene de hipersensibilitate de la nivelul ochiului, alergia fiind un raspuns tisular anormal la substantele straine (alergeni). Alergenii pot fi: polen, praf, par de animale, cosmetice, sapunuri, medicamente, proteine bacteriene etc. Un tip de conjunctivita alergica este cea sezoniera care apare primavara si toamna si se manifesta prin senzatia de mancarime, secretie filamentoasa si in cazuri severe edem al pleoapelor si conjunctivelor (umflarea pleoapelor si conjunctivelor). Tratamentul este simptomatic cu diferite preparate desensibilizante, dar este necesara si evitarea alergenului.
Diversi agenti iritanti, fizici sau chimici, cum ar fi praful, aerul poluat, fumul, lumina solara puternica, lucrul excesiv in fata monitoarelor sau anumite substante iritante pot produce iritatii oculare, care se trateaza prin indepartarea factorilor iritativi si lubrifierea corneei cu lacrimi artificiale. Un exemplu de iritatie conjunctivala este cea determinata de razele ultraviolete, reflectate de zapada sau gheata (oftalmia de zapada) sau reflectate de nisip si/sau suprafetele apelor. In aceste cazuri tratamentul este in special profilactic prin purtarea de ochelari de soare cu protectie maxima pentru UVA si UVB.

Cum le putem preveni?
Profilaxia consta in urmatoarele masuri de igiena generala si locala:
– spalarea mainilor si evitarea atingerii ochilor;
– folosirea de batiste de unica folosinta sau spalarea batistei dupa fiecare folosire;
– nu se imprumuta picaturi de ochi sau cosmetice (rimel, fard de pleoape);
– purtarii de lentile de contact sau inlocuirea lor dupa un episod de conjunctivita;
– evitarea alergenilor si a substantelor iritante.

Text: Dr. Adela Nicolae
Medic specialist oftalmolog
Centrul Medical Medicover Victoriei
Tel.: 310.16.88