Comicii tind sa aiba trasaturi de personalitate psihotice

comicii tind sa aiba trasaturi de persoanlitate psihoticeCateodata, creativitatea unei persoane tinde sa fie vazuta ca un episod de nebunie, nu? Psihologii au descoperit ca aceleasi caracteristici ca persoanele cu tulburari bipolare sau schizofrenie le dezvolta si comicii. Gordon Claridge, psiholog in cadrul Universitatii din Marea Britanie si autor al studiului, este de parere ca “elementele creative necesare pentru a produce umorul sunt izbitor de asemanatoare cu elementele care caracterizeaza stilul cognitiv al unei persoane cu psihoza”.

Rezultatul studiului s-a concretizat dupa participarea a mai mult de 500 de actori de comedie, 350 de actori (cu o cariera considerata creativa, dar nu neaparat amuzanta) si 800 de persoane non-creative. Participantii la studiu au venit din U.K., Australia si Statele Unite ale Americii.

Participantii au fost rugati sa raspunda sincer la intrebari legate de sentimentele si experientele cu care s-au confruntat in ultima perioada, in timpul show-urilor sau in viata de zi cu zi. Intrebarile au fost concepute pentru a identifica trasaturile psihotice ale persoanelor care nu se confrunta cu boli mintale: trasaturi cum ar fi comportamentul antisocial, credinta in telepatie si dificultati in organizarea gandurilor.

In urma analizelor facute, comediantii au indicat o incidenta mult mai mare spre psihotica decat oamenii normali si o incidenta putin mai mare decat in cazul actorilor. Aceste tendinte au inclus episoade de anhedonie – incapacitatea unei persoane de a simti placerea in cursul unor experiente care ar trebui sa produca placere. In urma studiului s-a constatat ca majoritatea comediantilor se confrunta cu depresia maniacala, iar expertii sunt de parare ca acestia folosesc aceasta afectiune in avantajul lor atunci cand sunt pe scena.

“Generarea umorului caraghios si a ideilor ridicole sta sub semnul distinctiv al depresiei.”

  • Maniac versus bolnav psihic

Rezultatele studiului, publicate in British Journal of Psychiatry, nu sugereaza faptul ca comicii au probleme de sanatate mintala. Desi trasaturile in cauza sunt cunoscute sub numele de “psihoze”, ele pot reprezenta, de asemenea, echivalente sanatoase de caracteristici cum ar fi toane, introversiuni sociale si tendinte de gandire laterala. “Depresia maniaca, frecventa la persoanele cu tulburari bipolare, ar putea ajuta oamenii sa combine idei pentru a forma conexiuni noi, originale si pline de umor.”

 

Text: Andreea Popescu