Conflictele din cuplu au impact pe termen lung asupra copiilor

conflictCu totii stim ca nu e bine sa ne certam in fata copiilor si ca trebuie sa-i protejam pe acestia cat mai mult, mai ales atunci cand sunt mici. Multi parinti trec insa peste acest principiu si uita de toate atunci cand incep o cearta. Multi cred ca cel mic nu intelege despre ce este vorba si, prin urmare, cearta nu-l afecteaza. Nimic mai fals.

  • Certurile parintilor provoaca insecuritate copiilor

Securitatea emotionala a copilului in relatiile de familie este in legatura cu sentimentul lor de protectie, siguranta, iar acest lucru le afecteaza modul de a se descurca emotional si in societate.

Cercetatorii de la Universitatea din Notre Dame si Universitatea din Rochester au descoperit, in urma unui studiu recent, publicat in revista Child Development, ca toate certurile maritale care se produc pana ce copilul implineste 7 ani pot duce la probleme emotionale pe termen lung ale copilului si ii fac acestuia problematica perioada adolescentei.

Studiul s-a focusat pe legaturile dintre conflictele maritale din anii “de gradinita” ai copilului, insecuritatea emotionala a copilului in scoala primara si problemele ulterioare care apar in adolescenta. In acest sens, au fost evaluati 235 de parinti si copii peste 7 ani. Concluzia cercetatorilor este ca toate conflictele intre parinti cand copilul este mic prezic insecuritatea emotionala ulterioara a copilului, care duce apoi la probleme de adaptare in adolescenta, inclusiv depresie si anxietate.

Cu toate ca aceste certuri sunt extrem de daunatoare, partenerii tind sa se certe mai tare in fata copiilor, a relevat un alt studiu. O explicatie posibila este faptul ca fiecare parinte vrea sa “dea bine” in fata copiilor, lucru care ne face sa devenim mai nervosi atunci cand celalalt ne ataca in fata celor mici.

  • Copiii de atunci si adultii de acum

Trebuie sa stim ca cei mici simt anxietatea parintilor, stresul lor, schimbarea de comportament, chiar daca nu stiu exact despre ce este vorba intr-o cearta. Conflictele in cuplu, si ma refer aici la cele distructive, nu afecteaza doar stima de sine a copiilor, ci pot duce si la delincventa si agresiune, la scaderea performantelor scolare, la probleme de interactiune sociala si la afectarea sanatatii mentale. Copiii care sunt expusi in mod repetat la certuri nu tolereaza mai usor conflictele, ci din contra, sufera o sensibilizare la conflictele maritale, fiind mai vulnerabili la efectele acestora. Astfel, se agita mai usor si sufera mai mult cand vine vorba sa faca fata chiar si unor neintelegeri minore.

Pentru un copil, a fi martor la conflictele maritale este doar o sursa de anxietate, tristete si furie. Modul de raspuns al copiilor la conflictele dintre parinti difera in functie de sexul acestora: baietii tind sa aiba reactii externalizate, adica sa devina furiosi si agresivi, iar fetele tind sa-si interiorizeze emotiile, astfel ca acestea devin fricoase, triste si retrase. Pe langa aceste lucruri, conflictele la care asista copilul, daca sunt neconstructive, pot avea impact negativ asupra relatiei cu parintii si, in plus, pot afecta atasamentul copil-parinte.

De aceea, este bine sa nu implicam copiii in luptele noastre din cuplu si sa ii lasam sa ia parte doar la conflictele constructive, pentru ca dezvoltarea lor emotionala sa nu fie afectata.

 

Text: Bianca Badescu